Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Με προδιαγραφές αντι-Χριστόδουλου! Εκτύπωση E-mail
14.10.07
Σαν έτοιμοι από καιρό... οι ιεράρχες έχουν μπει κανονικά στην κούρσα της διαδοχής. Το ίδιο κάνει πολύ προσεκτικά και η κυβέρνηση, αναζητώντας την πιο ενδεδειγμένη επιλογη. Κοινό σημείο: Ο επόμενος αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να έχει καμία ομοιότητα με τον Χριστόδουλο, καμία σχέση με την πολιτική και τις ευρύτερες φιλοδοξίες του.

 Αναζητείται δηλαδή:

Αρχιερέας χαμηλών τόνων, που δεν θα αρέσκεται στη δημοσιότητα, που δεν μπαίνει στα πόδια των πολιτικών, θα τα έχει καλά με το Φανάρι, αλλά όχι πάρα πολύ καλά ώστε να υπακούει εντελώς τυφλά στο Πατριαρχείο. 

* Συμπάθειες στο Μαξίμου έχει ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, που θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Θ. Ρουσόπουλου, θεωρείται ωστόσο ακραίος σε θρησκευτικά θέματα. Πιο κοντά, όμως, στις κυβερνητικές προδιαγραφές είναι ο Σπάρτης Ευστάθιος και ο Σύρου Δωρόθεος.

 Αντίθετα, έχει αποκλειστική στήριξη του Θεσσαλονίκης Ανθιμου εξαιτίας των παρεμβάσεών του στο Σκοπιανό. 

* Το ΠΑΣΟΚ ασχολείται ελάχιστα με το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχιεπίσκοπος, θα προτιμούσε έναν ιεράρχη που θα βρισκόταν πιο κοντά του. Ενας τέτοιος θεωρείται ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, που δεν απέκλεισε ενδεχομένως υποψηφιότητά του αφού πρώτα συζητήσει με τον Χριστόδουλο. 

 Ο Μεσογαίας Νικόλαος (φωτ.) θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Θ. Ρουσόπουλου, ενώ ο Θηβών Ιερώνυμος βρίσκεται πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη.

 * Το Φανάρι θα ήθελε να εκλεγεί ένας αρχιεπίσκοπος της απόλυτης επιρροής του, για να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχε με τον Χριστόδουλο. Γνωρίζει, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, διότι είναι αμφίβολο αν η πλειοψηφία των ιεραρχών θα προέκρινε μια τέτοια λύση.

 Ετσι, φαίνεται πως βρίσκεται πλησιέστερα στους μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμο και Ναυπάκτου Ιερόθεο. Στην ίδια την ιεραρχία, τα πρώτα στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και τώρα οδεύουμε προς τη συγκρότηση συμμαχιών, διότι ουδείς εκ των φερομένων ως υποψήφιοι έχει ακόμη υψηλή «παράσταση νίκης». 

* Επικρατέστεροι αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι είναι οι μητροπολίτες: Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Ναυπάκτου Ιερόθεος και Ξάνθης Παντελεήμων. 

 * Από τη νεότερη γενιά των αρχιερέων, ακούγονται πολλά ονόματα, πιο επίμονα όμως των: Δημητριάδος Ιγνάτιου, Μεσογαίας Νικόλαου, Σύρου Δωρόθεου και Πειραιώς Σεραφείμ. 

 Κι αυτοί, βεβαίως, ακούγονται περισσότερο, διότι διαθέτουν ερείσματα μέσα στην Ιεραρχία και στα πολιτικά κόμματα.  

 **Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι συναντήσεις, μετά τις εξελίξεις στο Μαϊάμι, έχουν πληθύνει. Μάλιστα σε ορισμένες απ' αυτές τις συσκέψεις, παίρνουν μέρος και στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου, κυρίως, θέλοντας να διασφαλίσουν τη θέση τους και για την επόμενη ημέρα.

 **Προς το παρόν φαίνεται πως η άποψη που κυριαρχεί μεταξύ των περισσότερων ιεραρχών, κυρίως αυτών της νεότερης γενιάς, είναι ότι «δεν ήρθε η ώρα τους». Η εξέλιξη της υγείας του Χριστόδουλου ήταν ραγδαία, και μέχρι σε ένα βαθμό αιφνιδίασε τα δικά του πνευματικά παιδιά, που βλέπουν τώρα ότι δεν έχουν το χρόνο που απαιτείται για να επιβληθούν.

 Ποιος θα είναι ο εκλεκτός

 Περί τους 38 αρχιερείς προώθησε αμέσως ή εμμέσως ο αρχιεπίσκοπος. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτή η μεγάλη ομάδα δεν είναι συμπαγής.

Κι ίσως αυτή να είναι η κυριότερη αιτία, που οι περισσότεροι απ' αυτούς εμφανίζονται να επιθυμούν την εκλογή ενός γηραιότερου ιεράρχη, εξέλιξη που θα τους δώσει το χρόνο να συνταχθούν και να προετοιμασθούν για το μέλλον.  

**Ποιος, όμως, από τους προαναφερόμενους μητροπολίτες Σπάρτης, Θηβών, Θεσσαλονίκης, Ναυπάκτου και Ξάνθης θα είναι ο εκλεκτός;  Αυτό θα εξαρτηθεί όχι μόνον από τις ψήφους των αρχιερέων, αλλά και από τις μεταξύ τους συμμαχίες.

 Ορισμένοι θεωρούν ότι όταν φθάσει η στιγμή, ενδεχομένως κάποιοι ζητήσουν τις ψήφους των υπολοίπων υποσχόμενοι ανταλλάγματα. 

**Το παιχνίδι της διαδοχής παίζεται, ωστόσο, χωρίς ακόμη να υπάρχουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Το κρίσιμο θέμα είναι αν ο ίδιος ο Χριστόδουλος θα δρομολογήσει τη διαδοχή του, δίδοντας σε κάποιον ιεράρχη το «δαχτυλίδι».

 Αυτός θα έχει, ενδεχομένως, ένα ισχυρό προβάδισμα, αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς, εκτός και αν η επιλογή του διαδόχου είναι προϊόν συναίνεσης και συμβιβασμού. 

**Από θεολογικής απόψεως, βέβαια τον αρχιεπίσκοπο εκλέγει το Αγιο Πνεύμα. «Διά μέσω των προσώπων όμως» σπεύδουν να προσθέσουν οι αρχιερείς.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=623&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 15.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων