Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η κυβέρνηση ανάμεσα σε συμπληγάδες
Η κυβέρνηση ανάμεσα σε συμπληγάδες Εκτύπωση E-mail
25.02.11

Σε κλοιό προβλημάτων και προκλήσεων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου. Πέρα από τις αβέβαιες εξελίξεις στην Ευρώπη και τις κοινωνικές αντιδράσεις, έχει ακόμη δύο ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό: τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης και τον χειρισμό της ΚΟ του κόμματός του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, από το Βερολίνο και το Ελσίνκι όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει αν δεν επιμηκυνθεί το χρέος της και δεν πέσουν τα επιτόκια δανεισμού της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμες τις αποφάσεις της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ και απέρριψε με μία πολύ χαρακτηριστική φράση, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο APD, το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή:

«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους του ευρώ, όχι τόσο λόγω του βάρους της ελληνικής οικονομίας, αλλά όσο γιατί αυτό θα δημιουργούσε ένα φαινόμενο-ντόμινο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! «Θέλω να είμαι ειλικρινής: το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και, για τον λόγο αυτό, είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής» προσέθεσε μιλώντας στη «BILD».

Στην προσπάθειά του να πιέσει για λύση-πακέτο, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους λαούς τους. Στις πρώτες επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να μη μείνει άπρακτη και στους δεύτερους ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους.

«Είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και, μάλιστα, με τόκο, δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ» τόνισε τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Ελσίνκι. «Αν η Γερμανία εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και, μαζί με αυτές, και την οικονομία» προειδοποίησε ο Γ. Παπανδρέου.

Το ερώτημα στο οποίο δεν έχει απάντηση η κυβέρνηση είναι αν ο καταιγισμός πληροφοριών για σκλήρυνση της γερμανικής στάσης είναι ελιγμός ή προανάκρουσμα πραγματικής στροφής.

Δια παν ενδεχόμενον, δεχόμενος και τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, ο Γ. Παπανδρέου «κατέβασε» το ποσοστό αυτών που πρέπει να γίνουν και έχουν γίνει στη χώρα μας από το 95%, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωσή του, στο 80%.

«Υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν. Φυσικά, πολλά απομένουν να γίνουν» σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του. «Εχει ιδιαίτερη σημασία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πολλά ακόμα απομένει να γίνουν» έσπευσε να επικροτήσει η Μ. Kiviniemi.

Οι διαδηλώσεις
Εν όψει, λοιπόν, του 20% που απομένει να γίνει, ο Γ. Παπανδρέου στράφηκε στους διαδηλωτές. «θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας» δήλωσε από τη Φινλανδία. Παρά την ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διογκούμενη δυσφορία, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

«Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις - και τις κερδίσαμε» σημείωσε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας πληθαίνουν. Η επίσημη γραμμή θέλει τον πρωθυπουργό να απορρίπτει τις εκλογές και τον ανασχηματισμό και να προκρίνει την επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου και τη συναίνεση.

Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, ο Γ. Παπανδρέου θα απευθύνει αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς του να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και θα ζητήσει στήριξη τόσο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και από τις υπόλοιπες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6213&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote