Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΙΝΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΙΝΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Εκτύπωση E-mail
23.02.11

Του Σάκη Σερέτη

Με την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο του Κουίνς, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επίσκεψης της στην Νέα Υόρκη, η αναπληρώτρια Υπουργός παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά.

 

Μετά το τέλος των επαφών που είχε με τον πρόεδρο Δρ. Τζέιμς Μούσκενς και τον πρύτανη Δρ.Τζέιμς Στέλαρ που διευθύνουν το Πανεπιστήμιο του Κουίνς, η Υπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών Δρ, Χρήστο Ιωαννίδη στις εγκαταστάσεις του κέντρου, όπου είχε συνομιλίες με τους Έλληνες καθηγητές Ιωάννη Ζηκούδη, Γεράσιμο Κατσάν, τον καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκο Αλεξίου και την βοηθό διευθύντρια του κέντρου κ. Έφη Λέκκα .

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των επαφών της, η κ. Γεννηματά δήλωσε τα εξής:

«Ενημερώθηκα για το πολύ σημαντικό πρόγραμμα (Βυζαντινών-Νεοελληνικών σπουδών) που εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο του Κουίνς και μετέφερα την επιθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία του προγράμματος με τον αποσπασμένο μας εκπαιδευτικό.

Καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του εδώ και πραγματικά αναγκαία, γιατί γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά, που αφορά στην διάδοση και διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της Ιστορίας μας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα .

Είχα μια σειρά από επαφές με τον πρόεδρο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου αντίστοιχα, όπου συζητήσαμε την προοπτική να προχωρήσουμε σε μια μορφωτική συμφωνία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, η οποία θα περιλαμβάνει ανταλλαγές φοιτητών κατά προτεραιότητα, εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελληνική γλώσσα, αλλά επίσης και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας που αποσπώνται στην Αμερική, πριν ξεκινήσουν να εργάζονται εδώ.

Συζητήσαμε επίσης την δυνατότητα λειτουργίας ενός προγράμματος το οποίο θα αφορά

στην επιστημονική κατάρτιση και επιμόρφωση πτυχιούχων Ομογενών, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν σαν εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Ομογένειας αποκτώντας την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια.

Αυτές οι προτάσεις αντιμετωπίστηκαν με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμφωνήσαμε και οι δυο πλευρές να τις επεξεργαστούμε ακόμη περισσότερο,ώστε να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας μορφωτικής συμφωνίας».

Όσον αφορά στα συμπεράσματα του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε με τους Ομογενείς προχθές το βράδυ στην αίθουσα του συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», η κ. Γεννηματά τόνισε τα εξής:

«Νομίζω ότι τόσο οι άνθρωποι που πήρανε τον λόγο όσο και εμείς, είμαστε από την ίδια πλευρά, έχουμε κοινές αγωνίες, έχουμε κάνει κοινές διαπιστώσεις και πρέπει να κερδίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση για να κρατήσουμε την γλώσσα μας ζωντανή, όπως επίσης την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ώστε τα παιδιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς να συνεχίσουν να έχουν επαφή με την Ελληνική γλώσσα και πιστεύω ότι οι προτάσεις του Υπουργείου μας έχουν βρει θετική ανταπόκριση, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην ανοιχτή συνάντηση που είχα με τους Ομογενείς».

Την Υπουργό συνόδευε η γενική πρόξενος στην Νέα Υόρκη Πρέσβειρα Άγη Μπαλτά, και ο συντονιστής εκπαίδευσης Γεώργιος Βληκίδης.

Για περισσοτερες φωτογραφιες πατηστε εδω

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6206&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 23.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote