Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΜΕ Εκτύπωση E-mail
23.02.11

Του Σάκη Σερέτη

Συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ παραχώρησε η αναπληρώτρια Υπουργός παιδείας Φώφη Γεννηματά, στο γραφείο τύπου και επικοινωνίας στην Νέα Υόρκη την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011.

 

Η κ. Γεννηματά ανέφερε την έναρξη του διαλόγου που αφορά στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της διασποράς, επισημαίνοντας την ανάρτηση στο διαδύκτιο, μιας σειράς από προτάσεις που αποτελούν την βάση της διαβούλευσης, μέσα από την οποία φιλοδοξούν να καταλήξουν πολύ γρήγορα σε μια συνθετική πρόταση.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα που μπορεί να αναβαθμίσει την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και σχεδιάζουμε μέχρι τον Μάιο να μπορέσουμε να καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στην βουλή», τόνισε..

Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι μέχρι τις 11 Μαρτίου θα υπάρχει αναρτημένο το κείμενο των προτάσεων στο διαδύκτιο, όπου θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να καταθέσει τις απόψεις του και στην συνέχεια το υπουργείο, θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, δημιουργώντας ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί πάλι για δημόσιο διάλογο, πριν καταλήξει στην τελική του μορφή.

Η Υπουργός τόνισε ότι «έχει ζητηθεί από όλους τους συντονιστές εκπαίδευσης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις ανάγκες της επόμενης χρονιάς, έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου, να έχει ανακοινωθεί το πώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι η τήρηση του νόμου δεν συνδέεται άμεσα με την επόμενη χρονιά, καθώς θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο θα προβλέπεται στον σχετικό νόμο.

Επεσήμανε ότι οι περισσότερες αλλαγές αφορούν σχολεία της Ευρώπης και τμήματα Ελληνικής γλώσσας και λιγότερο τα σχολεία της Αμερικής, που ούτως ή άλλως βασίζονται στην αυτό-οργάνωση.

Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ σαν Ελληνική πολιτεία για να υποστηρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες», τόνισε.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης και στην πραγματοποίηση κάποιων αλλαγών, ανέφερε ότι υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο και στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση της διασποράς, καθώς αναφερόμαστε στην δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά Ομογενών σε πολλές περιπτώσεις, το οποίο επιβάλλει την προσαρμογή της εκπαίδευσης σε αυτή την πραγματικότητα.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση που καθόριζε τον τρόπο λειτουργίας και παροχής αυτής της εκπαίδευσης, γεγονός που επιβάλλει την αξιολόγηση εφαρμογής του προηγούμενου νόμου και τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.

Η κ. Γεννηματά επικαλέστηκε επίσης, «ότι ένας ακόμη βασικός λόγος της νέας νομοθετικής ρύθμισης, αφορά στις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί για διοικητικές και οικονομικές παρεκτροπές σε πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες δυστυχώς έγιναν αντιληπτές από τις ηγεσίες αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Όλα αυτά μας προβλημάτισαν και μας έφεραν στο σημείο να πάρουμε την απόφαση δημιουργίας μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε την ψήφιση του νέου νόμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα.

Υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός όλων αυτών που αντιμετωπίσαμε, με πρώτο θέμα τον μεγάλο αριθμό των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που βρήκαμε αναλαμβάνοντας την ηγεσία του υπουργείου».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ιδιαίτερα, ότι διαπιστώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αποσπάσεων την τελευταία πενταετία χωρίς να υπάρχει αύξηση των αναγκών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι μετά από έναν εξορθολογισμό, επέστρεψαν περίπου στα επίπεδα του 2004, μειώνοντας τους 2.400 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που υπήρχαν στους 1.900.

Επεσήμανε επίσης την επιστροφή κάποιων εκπαιδευτικών των οποίων είχε λήξει η τριετία, καθώς επίσης και την επιστροφή κάποιων εκπαιδευτικών των οποίων οι ειδικότητες, δεν θεωρήθηκαν πρώτης ανάγκης από το υπουργείο παιδείας, όπως καθηγητές μουσικής, γυμναστικής πληροφορικής και εικαστικών.

Τονίζοντας τις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τρόπο επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης, ανέφερε την μείωση βαρύτητας που έχει η συνέντευξη τους και από το ποσοστό του 48% που ήταν, μειώθηκε στο 32%, αυξάνοντας παράλληλα τον δείκτη διοικητικής εμπειρίας, καθώς επίσης και την γνώση της ξένης γλώσσας.

Συμπλήρωσε δε, ότι ήδη μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των συντονιστών εκπαίδευσης του εξωτερικού και από τους είκοσι επτά που υπήρχαν, σήμερα ανέρχονται στους δεκαπέντε.

Αναφέροντας περιπτώσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν ομιλούσαν την γλώσσα της χώρας που είχαν αποσπαστεί, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ποσοστού επάρκειας της ξένης γλώσσας, γεγονός που θα αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Η Υπουργός τόνισε ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε διάφορα αντιπροσωπευτικά σχολεία και πανεπιστήμια, όπου ενημερώθηκε αρμοδίως για τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ παράλληλα απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στον διάλογο του υπουργείου για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση της διασποράς,

Επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού, επεσήμανε ότι «αν δουλέψουμε συλλογικά, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο νόμου για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «περιμένει πολλά από την ανοιχτή συνάντηση με τη Ομογένεια, καθώς εμείς δεν ερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου έχοντας προαπαιτούμενα και είμαστε ανοικτοί σε νέες προτάσεις».

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε τα δέκα σημεία προτάσεις του υπουργείου παιδείας που υπάρχουν αναρτημένα στο διαδύκτιο και τα οποία έχουν ως εξής:

1. Δημιουργία συστήματος διάγνωσης εκπαιδευτικών αναγκών, συντονισμού και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους. Στο πλαίσιο αυτό ο γεωγραφικός διαχωρισμός σε Ευρώπη, Υπερπόντιες χώρες (Αμερική, Αυστραλία), Αφρική και άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

2. Διοικητική αναδιάρθρωση και επανακαθορισμός των ρόλων και των ευθυνών των εκπαιδευτικών εταίρων (συντονιστών, εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων, κοινοτήτων, κρατικών υπηρεσιών) και της μεταξύ τους συνεργασίας, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων.

3. Διαφάνεια και αξιοκρατία στον τρόπο επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού, επαναπροσδιορισμός του χρόνου παραμονής στις εκπαιδευτικές μονάδες, καθώς και του τρόπου αμοιβής τους.

4. Επιδίωξη της καλύτερης συνεργασίας και αξιοποίησης των ομογενών και αποσπασμένων εκπαιδευτικών ώστε να εξασφαλίζεται η αλληλεπίδραση και η ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών πρακτικών σε Ελλάδα και διασπορά.

5. Προώθηση μορφών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ενταγμένων ή έμμεσα συνδεδεμένων με το εκπαιδευτικό σύστημα της εκάστοτε χώρας διαμονής και αναγνώριση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα κατά τόπους εκπαιδευτικά συστήματα.

6. Ανάπτυξη πολιτιστικών κέντρων ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού ("Λόγος") μέσα από την αξιοποίηση υπαρχουσών δομών (π.χ. πανεπιστημιακά τμήματα, ημερήσια σχολεία, ΤΕΓ, κτλ) που θα λειτουργούν ως πολυδύναμες κοινότητες δια βίου μάθησης.

7. Ενίσχυση, ανάπτυξη και εφαρμογή προσχολικών προγραμμάτων όπου η ελληνική γλώσσα θα διδάσκεται μέσω του παιχνιδιού, του τραγουδιού και του θεάτρου.

8. Αξιολόγηση, διατήρηση και ενίσχυση των ελληνικών σπουδών και της έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των χωρών του εξωτερικού και διασύνδεσή τους με ελληνικά ΑΕΙ και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η καθιέρωση διακρατικών προγραμμάτων κινητικότητας επιστημόνων, φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων θα συμβάλει στην καλύτερη διασύνδεση και συνεργασία οικοδομώντας ισχυρά δίκτυα της διασποράς.

9. Κοινωνική δικτύωση, αξιοποίηση ψηφιοποιημένου εκπαιδευτικού υλικού και δημιουργία ηλεκτρονικών κοινοτήτων μάθησης. Σε αυτό το πλαίσιο απαραίτητη είναι η προέκταση της δια βίου και ηλεκτρονικής μάθησης στον ελληνισμό της διασποράς και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

10. Ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ταυτότητας των ομογενών μέσα από τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων αμοιβαίας ανταλλαγής όπου παιδιά θα επισκέπτονται την Ελλάδα αλλά και παιδιά από την Ελλάδα θα επισκέπτονται τις χώρες του εξωτερικού.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την ύπαρξη καταγγελιών που αφορούν την ύπαρξη πλασματικών στοιχείων σε σχολεία της Αμερικής, η κ. Γεννηματά απάντησε «ότι διερευνούνται τα υπάρχοντα στοιχεία ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί ένορκη διοικητική εξέταση όλων των υποθέσεων που έχουν καταγγελθεί.

Δεν έχω αυτή την στιγμή συγκεκριμένες καταγγελίες για πλαστό αριθμό μαθητών στην Αμερική, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε καν αριθμό μαθητών, καθώς δεν απαντούν όλοι στα ερωτήματα μας, γεγονός που καθιστά το υπάρχων σύστημα παρακολούθησης εξαιρετικά προβληματικό».

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6205&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 23.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote