Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Βαρύς πέλεκυς» από τον Ερντογάν
«Βαρύς πέλεκυς» από τον Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
20.02.11

Ως προειδοποιητική βολή της κυβέρνησης Ερντογάν προς τους στρατηγούς ερμηνεύτηκε από ορισμένους η σύλληψη 163 απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών, υπόδικων στη μεγάλη δίκη της υπόθεσης «Βαριοπούλα», που διεξάγεται σε δικαστήριο της Σηλυβρίας.

Αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ο εισαγγελέας Σαβάς Κιρμπάς ζήτησε από το δικαστήριο τη σύλληψη 186 αξιωματικών, που αν και υπόδικοι κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Την ίδια ώρα το Κάιρο αντηχούσε από τις ιαχές θριάμβου του πλήθους, καθώς ο αιγυπτιακός στρατός ετοίμαζε την αποχώρηση Μουμπάρακ.

 
Στη Σηλυβρία ο εισαγγελέας Κιρμπάς επικαλέστηκε 43 φακέλους με νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, που ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο κάτω από τα πλακάκια του δαπέδου στο δωμάτιο αξιωματικού στη Ναυτική Βάση Γκιολτσούκ. Μεταξύ άλλων εντοπίσθηκαν στοιχεία ως προς το σκέλος του σχεδίου «Βαριοπούλα», που είχε κωδική ονομασία Suga και αφορούσε την πρόκληση θερμού ναυτικού επεισοδίου στο ανατολικό Αιγαίο με «στημένη» ελληνική υπαιτιότητα και με στόχο την απόβαση σε ελληνικό νησί - στη Λέρο ή στις Οινούσσες, στους Φούρνους ή στη Ρω. Η σκηνοθετημένη κρίση θα διευκόλυνε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
 
Το δικαστήριο στη Σηλυβρία ενέκρινε τελικώς τη σύλληψη 163 αξιωματικών, από τους οποίους οι 106 είναι εν ενεργεία και από αυτούς οι 26 είναι στρατηγοί. Κορυφαίοι όλων οι απόστρατοι, ο πρώην αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Ιμπραΐμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, οι φερόμενοι ως αρχιερείς της «Βαριοπούλας» σε όλες της τις εκφάνσεις.
 
«Ο Ερντογάν αποκαθηλώνει τη στρατιωτική ηγεσία», συμπέραναν κάποιοι παρατηρητές, που θυμούνται τις ταραγμένες κρίσεις στο στράτευμα, τον περασμένο Αύγουστο. Τότε οι στρατηγοί προσπάθησαν να προαγάγουν τους δικούς τους, με αποτέλεσμα να πεισματώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός και να υπάρξει πρωτοφανής καθυστέρηση στη διαδοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μπασμπούγ από τον στρατηγό Κοσανέρ. Με αυτόν συναντήθηκε την Κυριακή ο κ. Ερντογάν, την ώρα που συλλαμβάνονταν στρατηγοί.
 
Εν όψει της αποκαθήλωσης Μουμπάρακ και ενώ δυτικά δημοσιεύματα εκθείαζαν τον ρόλο του στρατού σε αραβικές χώρες ευάλωτες στις εξεγέρσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός, επίδοξος κομιστής ισλαμικού τύπου δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, ζητούσε μετ’ επιτάσεως εκλογές στην Αίγυπτο. Βεβαίως, και είχε κατά νου τις εκλογές του Ιουνίου στη δική του χώρα.
 
 

Καθημερινή

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6191&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote