Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επικοινωνιακό «μάζεμα» για το πωλητήριο
Επικοινωνιακό «μάζεμα» για το πωλητήριο Εκτύπωση E-mail
13.02.11

Το παιχνίδι εντυπώσεων της «αντιπαράθεσης» κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας, που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεχίζεται με σημερινή «διορθωτική» ανακοίνωση Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ . Σε αυτή, εκφράζουν τη λύπη τους για το «εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση» χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία των όσων ειπώθηκαν.

Την ίδια στιγμή, δύο εκ των τριών εκπροσώπων της τρόικας επανέρχονται σήμερα στο θέμα με συνεντεύξεις τους στην κυριακάτικο Τύπο, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά τα όσα είπαν στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου. «Αστοχες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντερούζ, όχι όμως και τους στόχους ή το ύψος των αποκρατικοποίησεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αργά χθες τη νύχτα, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων» εκφράζοντας τη λύπη της "αν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση".

Ντερούζ: Μειώστε τη συμμετοχή του Δημοσίου

 

Και ενώ η τρόικα εκφράζει, επισήμως τη "λύπη" της ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., Σερβάας Ντερούζ, υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», πως είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
 
"Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κρίθηκε ως ανεπαρκές, υποστηρίζει". Έτσι, κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, συζητήθηκε με την κυβέρνηση όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εισπραχθούν καθώς οι μέχρι τώρα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν περιορισμένης κλίμακας.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2013, θα πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 5 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα άλλα 10 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο. Αν και όπως αναφέρει ο Σερβάαζ Ντερούζ, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει για το ποιες εταιρείες και τι ποσοστά θα πωληθούν, η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ και της μειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ. Σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η μείωση της κρατικής συμμετοχής στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς.  
 
Όπως αναφέρει, την τριετία 2013-2015 σειρά στις αποκρατικοποιήσεις θα πάρουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου απ’ όπου θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ.
 
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αστοχες οι δηλώσεις για τον ...ίδιο στόχο
 
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις χαρακτηρίζει ως «το λιγότερο άστοχες και σίγουρα ανακριβείς». Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείο αναφέρει:
 
"Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.    
 
Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα (…).
 
Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος".
Τόμσεν: "Ξεκινήστε από το Ελληνικό"
 
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου επανήλθε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με δηλώσεις τους στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως διαπιστώνει υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι το ελληνικό κράτος δεν ξέρει ακριβώς τι του ανήκει. Σύμφωνα με τον ίδιο η καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους. Αφού γίνει αυτό θα αρχίσει και η πώληση γης όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
 
«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ εύθραυστη και εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πετύχει η προσπάθεια» προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν.
 
Η συνέντευξη Τύπου της τρόικας
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα έκαναν λόγο για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης «φιλέτων» του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
 
Τα όσα ειπώθηκαν από την τρόικα προκάλεσαν την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης που εξέφρασε την «έντονη δυσφορία της» με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου.  Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν χθες είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα».
 
Επικοινωνία Παπανδρέου-Στρος Καν
 
Οπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία είχε, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν στον οποίο μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ακόμα με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
 
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
 
Νέα Δημοκρατία
Ως μεταμεσονύκτια θεατρική παράσταση φαρσοκωμωδίας χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, την αντίδραση της κυβέρνησης στην, όπως υποστηρίζει, τηλεοπτική κατάργηση της από την τρόικα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση διότι ήξερε ήδη τις προθέσεις και τις αποφάσεις της τρόικας. «Μαζί της είχαν αποφασίσει όπως κατ’ επανάληψη, δημόσια είχε δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου» υποστηρίζει ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος θέτει άμεσο θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών.
 
KKE
«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών».
 
ΛΑΟΣ
«Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της Ε.Ε και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.
 
ΣΥΝ
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει την γενική εκποίηση και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και κάλεσε την κυβέρνηση, αν δεν συμφωνεί, να βγει να καταγγείλει το μνημόνιο και όχι τους υπαλλήλους της τρόικας
 
Δημοκρατική Αριστερά
Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνηση που επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους.
 
Οικολόγοι-Πράσινοι
 
"Η εικόνα μιας κυβέρνησης που καταγγέλλει δημοσίως την τρόικα και παράλληλα κάνει ό,τι της πουν, δικαιολογείται μόνο ως αποκριάτικο χάπενινγκ. Το κύριο είναι όμως να μάθουμε, από ποια δημόσια περιουσία θα αντλήσει η κυβέρνηση τα 50 δις: άλλο ένα κτίριο γραφείων, άλλο αγαθά που ανήκουν και στις επόμενες γενιές, όπως το Ελληνικό ή το Δέλτα του Νέστου". 
 
Δημοκρατική Συμμαχία
 
Η πρόεδρος του κινήματος "Δημοκρατική Συμμαχία" Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
 
"Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι κομματικοί σκυλοκαβγάδες και να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, όσο και για ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα συμφωνηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε βάθος δεκαετίας και θα μπορέσει να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και κυρίως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. 
 
Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου και θα καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της, γιατί πιστεύει ότι αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τις δύσκολες αυτές αποφάσεις, είναι πολύ κοντά η απώλεια του ελέγχου της οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό".

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6172&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote