Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παραμένει η ένταση στο Κάιρο
Παραμένει η ένταση στο Κάιρο Εκτύπωση E-mail
13.02.11

Εύθραστη παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο όπου από το πρωί ο στρατός προσπαθεί να επαναφέρει την πόλη στην προ των ταραχών κατάσταση. Χιλιάδες διαδηλωτές όμως δυσπιστούν και αρνούνται να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ.

Πολλοί από τους «κατασκηνωτές» της πλατείας ξύπνησαν σήμερα βλέποντας τους άνδρες του αιγυπτιακού στρατού να προσπαθούν να λύσουν τις σκηνές και τα πρόχειρα καταλύματά τους.

Τα τανκς που μέχρι πρότινος εμπόδιζαν την πρόσβαση στην πλατεία αποτραβήχθηκαν και προς στιγμήν η κυκλοφορία στην πλατεία που «ανέτρεψε» τον Μουμπάρακ αποκαταστάθηκε.

 Ομως προς το μεσημέρι της Κυριακής και καθώς όλο και περισσότεροι στρατιώτες έμπαιναν στην πλατεία διώχνοντας τον κόσμο από τα σημεία που επί εβδομάδες είχε καταλάβει, ανάμεσα στους διαδηλωτές επικράτησε οργή: Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες αστυνομικοί, από εκείνους που λίγες μέρες πριν «τους ξυλόδερναν και τους πετούσαν δακρυγόνα», όπως μεταδίδει το BBC, είχαν μπει κι αυτοί στην πλατεία προσπαθώντας να τους απομακρύνουν. Η ένταση παραμένει.

Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα. Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει «χάος και αναταραχή». Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν την εργασία τους.

Για το ρόλο του Ομαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι θα αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
 

 Ηρεμη αποκαθήλωση

Σήμερα πάντως απομακρύνθηκαν τα περισσότερα από τα πορτραίτα του Χόσνι Μουμπάρακ που... κοσμούσαν διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης.

Χωρίς να  φθάσει ποτέ στην διεστραμμένη αυταρέσκεια του Σαντάμ Χουσέϊν –που είχε πλημμυρίσει τη Βαγδάτη και όχι μόνο με χιλιάδες αγάλματα, πορτρέτα, αφίσες  ενώ τύπωνε το πρόσώπό του ακόμη και σε νομίσματα- ο 82χρονος, έκπτωτος ηγέτης της Αιγύπτου φρόντιζε κι αυτός να καθιστά αισθητή την παρουσία του τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις.

Ετσι, και με αρκετή ηρεμία όπως μεταδίδει το Reuters, από το Κέρντρο Τύπου αφαιρέθηκε η μεγάλη εικόνα του Μουμπάρακ ενώ μικρά και μεγάλα εικαστικά τερατουργήματα με βασικό θέμα την όψη του εκπεσόντος εξαφανίστηκαν και από όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία του Καίρου.

Στο μεταξύ την πεποίθηση ότι ο έκπτωτος αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ-Σέιχ, εξέφρασε ο αιγύπτιος πρωθυποπυργός Αχμεντ Σαφίκ.

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ στο εξωτερικό, αλλά εάν υπάρξει ανάγκη, αυτό θα γίνει.

Δεν θα επηρεαστούν τα πυρηνικά σχέδια
 

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή των τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα ως το 2025.

Πιστεύω ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να επηρεαστούν", δήλωσε ο Αχμεντ Σαφίκ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων στην Αίγυπτο ως το 2025.
 ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6171&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote