Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Δ. Σιούφας και Γ. Τραγάκης σε αποστολή σωφρονισμού των ατάκτων Εκτύπωση E-mail
13.10.07
Η οδηγία του Κώστα Καραμανλή προς τους βουλευτές της ΝΔ που συμπυκνώνεται στη φράση «είμαστε όλοι μια γροθιά» είναι φανερό πως δεν τυγχάνει εφαρμογής από τα μέλη της Κ.Ο. πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκλογή της νέας Βουλής. Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στη λογική της «σιδηράς πειθαρχίας» βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών, δεν υπολόγισε όμως πως ο αριθμός 152 δεν επιτρέπει την άμεση εφαρμογή παραδειγματικών μέτρων. Το Μαξίμου επιστρατεύει τώρα τον Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος με την εμπειρία του καλείται να προλάβει τα χειρότερα, όχι μόνο σε διαρροές ψήφων κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που αναμένεται να προκαλεί συχνά η αντιπολίτευση, αλλά και στη διαχείριση της υποβόσκουσας δυσαρέσκειας βουλευτών της επαρχίας.

Συνάντηση
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και τον γ.γ. της ΚΟ της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη. Οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πλέον προληπτικό χαρακτήρα, αφού ο μεν κ. Τραγάκης καλείται να χαρτογραφήσει την Κ.Ο. και να δει έναν-έναν τους βουλευτές, ώστε να γνωρίζει στοχεύσεις, τοπικούς ανταγωνισμούς και παράπονα. Ο Δημήτρης Σιούφας, από την άλλη πλευρά, μέσω του θεσμικού του ρόλου καλείται να παρεμβαίνει ως πυροσβέστης μόλις φανούν οι σπίθες και πριν η φωτιά φουντώσει. Ρηγίλλης και Μαξίμου γνωρίζουν πως η εποχή που ο Βαγγέλης Πολύζος ετίθετο εκτός Κ.Ο. με συνοπτικές διαδικασίες γιατί διαπίστωσε ότι διεφθαρμένοι υπάρχουν και στα δύο μεγάλα κόμματα παρήλθε οριστικά...

Αντίθετα οι δυσαρεστημένοι τα λένε δημόσια όπως έγινε στην περίπτωση του βουλευτή Θόδωρου Καράογλου που, αν και εξελέγη πρώτος στη Β Θεσσαλονίκης, δεν υπουργοποιήθηκε και τα είπε έξω από τα δόντια για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο κ. Καράογλου αναγκάστηκε να ανασκευάσει κατόπιν οδηγιών του Μαξίμου, όμως σε καμία περίπτωση δεν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Η αμηχανία της Ρηγίλλης μπροστά στην εύθραυστη πλειοψηφία των 152 είχε διαφανεί από την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, όταν ο ΑΝΤ-1 είχε εμφανίσει τον βουλευτή του υπολοίπου Αττικής Θανάση Μπούρα να συνομιλεί με ψηφοφόρο του και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης μετά τις εκλογές. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ό,τι ήταν δάσος παραμένει δάσος» αλλά ο κ. Μπούρας αρκέστηκε σε μια γραπτή δήλωση χωρίς να δεχθεί ούτε συστάσεις από τον κ. Τραγάκη.

Βολές
Τα πράγματα γίνονται όμως πολύ πιο σοβαρά για την κυβέρνηση όταν εμφανίζονται βουλευτές να διαφωνούν σε καυτά ζητήματα με πρώτο το Ασφαλιστικό. Οι προειδοποιητικές βολές που εκτόξευσε ο Γιάννης Μανώλης κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκου Γκαργκάνα συνοδεύονται πλέον από την προειδοποίηση ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, εάν οι κυβέρνηση ακολουθήσει τη γραμμή του διοικητή.

Ο κ. Μανώλης αποκλείστηκε από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και λόγω των κακών σχέσεών του με το Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ παραιτήθηκε και από την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου ορίστηκε. Ως εκπρόσωπος της «λαϊκής δεξιάς» εμφανίστηκε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος που σύστησε ευθέως στην κυβέρνηση να μην ακούει τις φωνές που φτιάχνουν κλίμα ότι «έρχεται μπόρα» στο Ασφαλιστικό.

Μέσα σε αυτό το τοπίο η κυβέρνηση καταφεύγει στον δημόσιο αφορισμό ότι «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος σύμφωνα με το Σύνταγμα» και αποφεύγει να σχολιάσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Όμως τα μηνύματα των πρώτων ημερών είναι μόνο η αρχή, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπάρχουν ουκ ολίγοι που πλέον δεν ελπίζουν να υπουργοποιηθούν. Ο λόγος είναι πως πολλοί βουλευτές έχουν καταλήξει πως αυτή η τετραετία δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει σχέδιο για δίδυμες κάλπες.

Προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι
Κατευνασμό στους δυσαρεστημένους επιχειρήθηκε και κατά την εκλογή προέδρων, αντιπροέδρων και γραμματέων στις επιτροπές της Βουλής. Η γραμμή δόθηκε με χαρτάκια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές, χωρίς ωστόσο να τηρηθεί μέχρι κεραίας. Πάντως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (που δεν πήρε υπουργείο) άφησε να διαφανεί η δυσαρέσκειά του και κατέλαβε τελικά τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών προς μεγάλη λύπη του Αριστοτέλη Παυλίδη, αλλά και του Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Η τοποθέτηση της Όλγας Κεφαλλογιάννη στη θέση της γραμματέως της Επιτροπής Εξωτερικών αντί του Απόστολου Τζιτζικώστα επίσης νεοεκλεγέντα προκάλεσε άλλη μία εστία τριβής, ενώ στον κατευνασμό σκόπευε η τοποθέτηση του Δάνη Τζαμτζή στη θέση του προέδρου της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, μια και τελευταία στιγμή βρέθηκε εκτός υπουργικού σχήματος.


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=616&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 13.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote