Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σπέρνει εμφύλιο ο Μουμπάρακ
Σπέρνει εμφύλιο ο Μουμπάρακ Εκτύπωση E-mail
04.02.11

Απειλητικά έκρυθμη έγινε η κατάσταση στο Κάιρο από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την άρνηση του Μουμπάρακ να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά τη συρροή υποστηρικτών και ανθρώπων του καθεστώτος στην πλατεία Απελευθέρωσης και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Με το στρατό να παραμένει παρατηρητής, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των διαδηλωτών που ζητούν την αποπομπή Μουμπάρακ, οι συγκρούσεις των δύο στρατοπέδων εντάθηκαν με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και πάνω από 1.500 τραυματίες. Ο φόβος για κλιμάκωση προς εμφύλια σύρραξη ενισχύθηκε από την άρνηση των Αρχών να συζητήσουν οτιδήποτε πριν σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

 
Η Αίγυπτος ματώνει υπό την «καθοδήγηση» του Μουμπάρακ, που, μετά την άρνησή του για άμεση παραίτηση, παίζει το επικίνδυνο χαρτί του «εγγυητή» της ασφάλειας της χώρας, καθώς οι υποστηρικτές του επέλασαν εναντίον των διαδηλωτών ακόμη και με καμήλες, τσακίζοντάς τους...
Ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν, βγήκε χθες βράδυ μετά τα επεισόδια για να καλέσει τον κόσμο να γυρίσει στο σπίτι του, πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Νωρίτερα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει τις προτροπές ΗΠΑ και Ε.Ε. για άμεση έναρξη μεταβατικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπούν «στην υποδαύλιση της εσωτερικής κατάστασης», ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ότι εντοπίστηκαν ξένοι να διανέμουν φυλλάδια κατά του Μουμπάρακ. Σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου που μίλησε στο BBC ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς θα σκληρύνει τη στάση του.
 
Επέλαση με καμήλες
 
Η ημέρα ξημέρωσε χθες με χιλιάδες φιλοκαθεστωτικούς -πολλοί από τους οποίους ήταν απλοί άνθρωποι, που θεωρούν ότι μόνον ο Μουμπάρακ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα- να προσεγγίζουν το κέντρο του Καΐρου, αλλά και της Αλεξάνδρειας, όπου επίσης έγιναν συγκρούσεις. Στην πρωτεύουσα, δίνονταν επί ώρες μάχες σώμα με σώμα με ξύλα, σίδερα, πέτρες και μολότοφ. Κάποιοι φιλοκυβερνητικοί που μπήκαν στην πλατεία με καμήλες δάρθηκαν από τους διαδηλωτές.
 
Τα χειρότερα επεισόδια έγιναν έξω από το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο οποίο μάλιστα προκλήθηκε φωτιά από μολότοφ που έπεσαν στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά σβήστηκε. Στρατιώτες δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό, για να μην προκληθούν ζημιές, οι συγκρούσεις όμως συνεχίζονταν μέσα στη νύχτα. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν προσωρινά σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο μέσα σε παρακείμενο τζαμί.
 
Ανταποκριτές του Αλ Τζαζίρα μετέδιδαν ότι φιλοκυβερνητικοί κατέλαβαν στρατιωτικά οχήματα και ανέβηκαν στις στέγες κτηρίων από όπου εκτόξευαν πλάκες τσιμέντου, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να προστατευτούν και δεν επενέβησαν. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ο στρατός «απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους που έκαναν ειρηνική διαδήλωση. Το γεγονός ότι η βία επεκτάθηκε, ενώ βρίσκεται εκεί, θέτει το ερώτημα αν έχει λάβει εντολή να μην επέμβει». Χθες το μεσημέρι, οι ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους ώστε να αποκατασταθούν «η ασφάλεια και η σταθερότητα». «Τα αιτήματά σας ακούστηκαν», είπε εκπρόσωπός τους. Την επέμβαση του στρατού για να προστατεύσει τους διαδηλωτές ζήτησε και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προειδοποιώντας για αιματοχυσία, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα απάντησε στην έκκληση του στρατού για αποχώρηση του κόσμου με πρόσκληση για κλιμάκωση των διαδηλώσεων.
 
Η «Παρασκευή της Απαλλαγής» (από τον Μουμπάρακ), όπως την έχουν ονομάσει οι διαδηλωτές, είναι κομβική για την εξέλιξη της εξέγερσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα την έχουν πνίξει στο αίμα οι δυνάμεις ασφαλείας.
 
Εξ απορρήτων άνθρωπος του Μουμπάρακ, ο Μαγίντ Μπούτρος, είπε σε απεσταλμένο του BBC ότι ο πρόεδρος δεν θα υποκύψει στις πιέσεις να αποχωρήσει αμέσως και «θα σκληρύνει τη στάση του». Μετά τη συνέντευξη που πήρε στην Ηλιούπολη του Καΐρου, ο δημοσιογράφος συνελήφθη από ανθρώπους της μυστικής αστυνομίας και με δεμένα μάτια και χειροπέδες οδηγήθηκε σε κελί όπου ανακρίθηκε για τρεις ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος.
 
Συλλήψεις δημοσιογράφων
 
Πολλοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεοπτικών συνεργείων συνελήφθησαν, χωρίς σε όλες τις περιπτώσεις να είναι σαφές από ποιους κρατήθηκαν ή κρατούνται. Ενας Βέλγος δημοσιογράφος που εξακολουθεί να κρατείται τηλεφώνησε στην εφημερίδα του και είπε ότι κακοποιήθηκε. Ισραηλινοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
Χιλιάδες ξένοι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα όπου η ζωή δυσκολεύει όλο και περισσότερο, με ελλείψεις σε βασικά αγαθά και καύσιμα. *
 

Ελευθεροτυπία

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6154&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >