Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι ΗΠΑ δείχνουν το δρόμο για τη μεταβίβαση εξουσίας
Οι ΗΠΑ δείχνουν το δρόμο για τη μεταβίβαση εξουσίας Εκτύπωση E-mail
01.02.11

«Δεν τους έχουμε συστήσει το πώς πρέπει να το χειριστούν και δεν μας έχουν πει πώς αυτοί πρέπει να το χειριστούν», δήλωσε στην εφημερίδα «The New York Times», το νούμερο δύο του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Κάρτραϊτ, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Πενταγώνου και αιγυπτιακού στρατού.

Η σχέση μεταξύ των Αμερικανών και Αιγυπτίων στρατιωτικών είναι τόσο στενή, που στην πραγματικότητα δεν ήταν έκπληξη ότι την περασμένη Παρασκευή περίπου 25 ανώτατοι αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού βρέθηκαν στο Πεντάγωνο, στο πλαίσιο των ετήσιων επισκέψεών τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πριν οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί αποφασίσουν να διακόψουν τις επαφές και να επιστρέψουν εσπευσμένα στο Κάιρο, η αμερικανική κυβέρνηση τους είχε καλέσει σε όλους τους τόνους να επιδείξουν «σωφροσύνη». Από το 1978, με τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ, ο αιγυπτιακός στρατός έχει λάβει το ποσό των 35 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό μετά το Ισραήλ.
 
Στηρίζει το στρατό
 
Το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δίωρη σύσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας, χωρίς όμως να παρθεί απόφαση διαμεσολάβησης του Λευκού Οίκου, ώστε να διαπραγματευθεί μια ασφαλή έξοδο του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Η κυβέρνηση Ομπάμα επενδύει στην σχέση που έχουν οι ΗΠΑ με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, θεωρώντας ότι είναι ο «κυματοθραύστης» που θα αναχαιτίσει τις φιλοδοξίες ισλαμιστών εξτρεμιστών.
 
Ο αιγυπτιακός στρατός διευκολύνει, μέσω των βάσεών του, τις αμερικανικες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και έχει εγγυηθεί στην Ουάσιγκτον την ασφαλή διέλευση των πολεμικών τους πλοίων από το Σουέζ. «Η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας ειρηνικής λύσης και του να παραμείνει κοντά σε ένα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», έγραψε σχετικά η εφημερίδα «The New York Times».
 
Κλίντον: Μεταβίβαση...
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μήνυμά του την περασμένη Παρασκευή, έκανε λόγο για «εύλογες διαμαρτυρίες» των Αιγυπτίων απέναντι στην κυβέρνησή τους και την ανάγκη για «μια ειρηνική μετάβαση και αλλαγή που θα συνεπάγεται πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας διαδοχικά χθες σε πέντε τηλεοπτικά δίκτυα υποστήριξε ότι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ήταν η λύση που θα εκτόνωνε την κατάσταση, ενώ παράλληλα ήταν σαφής:
 
«Εκείνο που δεν θέλουμε είναι χάος και αστάθεια σε μεγάλη και σημαντική χώρα της Μέσης Ανατολής. Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ, που είναι ακόμη στην εξουσία, να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση». *
 
 

ΕΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6146&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >