Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μετράει αντίστροφα το καθεστώς Μουμπάρακ
Μετράει αντίστροφα το καθεστώς Μουμπάρακ Εκτύπωση E-mail
31.01.11

Μάχη μέχρις εσχάτων για την επιβίωσή του δίνει το καθεστώς Μουμπάρακ στη Αίγυπτο καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με ωμή βία και συχνά με πραγματικά πυρά από την αστυνομία που ωστόσο αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

 

Η μάχη στην Αίγυπτο είναι σκληρή, με τους διαδηλωτές να κινουνται δυναμικά και οργανωμένα. «Καθοδηγείται» μέσω twitter και facebook με τακτικές που δοκιμάστηκαν στη γειτονική Τυνησία.

 

Κι ενώ στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις, ο Χόσνι Μουμπάρακ ανήγγειλε τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, πλήρη ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δεσμευόμενος να ανακοινώσει άμεσα τη νέα σύνθεσή της.

 

 

Στην πλατεία Ταχίρ, στις γέφυρες του Νείλου, έξω από τα τζαμιά, οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του 82χρονου προέδρου, που κρατάει με νύχια και με δόντια την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια. Στο Κάιρο πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, διαδηλωτές εισέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών, πολλά αστυνομικά οχήματα καταστράφηκαν και κρατικά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες.

 

 

Η εξέγερση επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις και είναι ιδιαίτερα αισθητή ιδίως στην Αλεξάνδρεια, αλλά και στο Σουέζ, όπου πυρπολήθηκε αστυνομικό τμήμα και εκλάπησαν τα όπλα των φρουρών, στο Ελ Αρίς και την Ισμαηλία. Σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της αχανούς χώρας σημειώθηκαν διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις με πολλά θύματα. Σε μια προσπάθεια να καμφθεί το όλο και διογκούμενο κύμα της λαϊκής οργής, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν έτοιμοι -στα λόγια- για μεταρρυθμίσεις, όμως δεν συζητούν την αποχώρηση του προέδρου. Η αντιπολίτευση απαντάει ότι είναι πολύ λίγα και πολύ αργά αυτά που προσφέρουν οι μόνιμοι κάτοικοι του προεδρικού μεγάρου.

 

 

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Μοχάμετ ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που επέστρεψε την Πέμπτη στο Κάιρο για να ηγηθεί των διαδηλώσεων, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία ως μεταβατικός πρόεδρος, ενώ, από την Παρασκευή, οι πανίσχυροι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, έπειτα από δύο εικοσιτετράωρα διασταγμών -και ενώ χιλιάδες μέλη τους συνελήφθησαν προληπτικά- αποφάσισαν να πάρουν μέρος ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Τώρα, η αντιπολίτευση είναι πλέον ενωμένη στους δρόμους σαν ένα οργισμένο ποτάμι που όλο και διογκώνεται. Πάντως, η Δύση φέρεται να στηρίζει διστακτικά τη λύση Μπαραντέι, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος στην εξουσία των μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ομως, προς το παρόν, η αντιπολίτευση είναι ενωμένη και προσηλωμένη στο στόχο της.

 

 

Κοινός στόχος φιλελεύθερων και ισλαμιστών είναι να αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία και να τεθεί τέλος στο μονοπώλιο εξουσίας του κυβερνώντος κόμματος.

 

 

Ο στρατός είναι η μόνη δύναμη στην Αίγυπτο που μπορεί να επιβάλει μια λύση και, προς το παρόν, δεν έχει εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση. Σε περίπτωση που αρχίσει να χάνεται ο έλεγχος, μπορεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προβάλλοντας εναλλακτική λύση διαδοχής.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις πρόεδροι που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 1952, όταν ανετράπη η μοναρχία, προέρχονται από τις τάξεις του στρατού. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δύναμη μισού εκατομμυρίου ανδρών, χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από την κοινωνία και είναι σταθερά ο ρυθμιστής του βαρόμετρου της εξουσίας. Την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι μεγάλες συγκρούσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγός Σάμι Ενάν, ήταν στην Ουάσιγκτον για επαφές με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Η χώρα των φαραώ θεωρείται η σημαντικότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ και η Χίλαρι Κλίντον έκανε έκκληση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφύγει τη βία, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και διάλογο με την αντιπολίτευση. Οι Αμερικανοί ανησυχούν σφόδρα για μια χαοτική κατάσταση που μπορεί να κάνει την Αίγυπτο κέντρο αστάθειας για όλη την περιοχή και με δηλώσεις της η κ. Κλίντον κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε επίσης να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας του αιγυπτιακού λαού.

 

 

Η ελευθερία στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η επαφή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης twitter και facebook, και η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσα από τα κινητά τηλέφωνα παρεμποδίζεται συστηματικά από κρατικούς μηχανισμούς, για να δυσκολευτεί η επικοινωνία και ο συντονισμός των χιλιάδων διαδηλωτών. Ομως, οι απλοί πολίτες ανοίγουν με δική τους πρωτοβουλία όσα από τα δίκτυα wifi είναι ακόμη ενεργά, αφαιρούν τους κωδικούς πρόσβασης και επιτρέπουν στους διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έστω και με προβλήματα. Η μάχη στην Αίγυπτο δεν δίνεται μόνο στους δρόμους, αλλά και στην πληροφόρηση και την επικοινωνία, που όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Τυνησίας, είναι εξ ίσου σημαντική.

 

 

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αποσιωπούν την εξέγερση λες και δεν υπάρχει, οι ξένοι δημοσιογράφοι εμποδίζονται και συχνά συλλαμβάνονται την ώρα που προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός καθώς πρώτη φορά αμφισβητήθηκε τόσο έμπρακτα, τόσο μαζικά αλλά και δραματικά η νομιμοποίησή του. Ακόμη κι αν οι δυνάμεις ασφαλείας πετύχουν την καταστολή του κινήματος, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Αίγυπτο. Η επόμενη ημέρα πλησιάζει, μια νέα Αίγυπτος θα ξημερώσει.

 

 

Η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ πιέζουν να βρεθεί μια κάποια λύση που θα συνάδει με τα συμφέροντά τους, καθώς ανησυχούν σφόδρα από το ανεξέλεγκτο της εξέγερσης στην Αίγυπτο, τον αποκαλούμενο και γίγαντα του αραβικού κόσμου. Ομως η φτώχεια, η διαφθορά και ένα εκρηκτικό δημογραφικό, δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα. Ο Νείλος φλέγεται και μαζί του σιγοκαίει ολόκληρη η Μέση Ανατολή. Η φωτιά επεκτείνεται, μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, στην Υεμένη και την Ιορδανία. Τα καθεστώτα που διένειμαν τον πλούτο υπερβολικά άνισα, που είναι τυλιγμένα στην διαφθορά, που ακολούθησαν τόσα χρόνια ανενόχλητα ένα αυταρχικό και μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης συντασσόμενα απόλυτα με την αμερικανική εξωτερική πολιτική, δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να υπάρχουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

 

Ελευθεροτυπία

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6145&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 31.01.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >