Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Χορεύοντας µε τους κύκνους
Χορεύοντας µε τους κύκνους Εκτύπωση E-mail
27.01.11

Τα τελευταία είκοσι λεπτά του «Μαύρου κύκνου» α-ρι-στο-τε-χνι-κά. Ο µπαγάσας ο Ντάρεν Αρονόφσκι µε τον φακό, τη µονταζιέρα και το «πειραγµένο» θρυλικό µοτίβο του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει παπάδες. Οµως έτσι και το βάλω δίπλα στην «Αποστροφή» ενόςκολοσσού που λέγεται Ροµάν Πολάνσκι, τότεsorry guys, αυτός ο θησαυρός σαν το πλαστικό δολάριο που κόβει η µηχανή του Οµπάµα!

Τι συµβαίνει; Πολλάµαζί. Πρώτα ο Αρονόφσκι. Μέσα στα top - των σαραντάρηδων - ονόµατα που διαθέτει αυτή τη στιγµή το American Cinema. Με ισοδύναµο τον Πολ Τόµας Αντερσον. ∆εύτερο η σκηνοθετική δεξιοτεχνία του προερχόµενη από την κληρονοµιά του Μάρτιν Σκορσέζε. Του «Casino» και του «Good Fellas».Τρίτο το αριστούργηµα του Τόµας Αλφρεντσεν « Ασε το κακό να µπει».Πλαγίως το στίγµα του «Μαύρου κύκνου» πατάει σ’ αυτή τησουηδική ιστορία. Εγινεµόδα. Ο καθρέφτης της εποχήςµας. Τέταρτο η καθοδική πορεία της περασµένης χρονιάς (του 2010). Τηρουµένωντων αναλογιών ό, τι καλύτερο προέκυψε από την αµερικανική οθόνη. Πολύ πίσω, µα πολύ πίσω το «Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Και πέµπτο, το ανελέητο, πρωτοφανές(για τον σκοτεινό χαρακτήρα της ταινίας) σπρώξιµο από τα Media. Περίπου,πριν κόψεις εισιτήριο, να σε πάρουν παραµάσχαλα, να σε πείσουν ότι δρασκελίζεις τον Παράδεισο. Για κάτσε καλά. Εχουµε και τα δικά µας, προσωπικά, µυαλά. Εχουµε και λέµε. Η Νίνα (Νάταλι Πόρτµαν, µε ύψος 1,60 κι αδύνατη σαν µίσχος) διαθέτει όλα τα προσόντα ν αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Λίµνη των κύκνων» του Πιοτρ Ιλιτς Τσαικόφσκι. Πλην του βασικού.

Γιατί ζει µια αποστειρωµένη ζωή, εντελώς ταγµένηστην καθηµερινή, επίµονη άσκηση και κοντά σ’ αυτά έχει εκλάβει την τελειοποίηση της τεχνικής ως αυτοσκοπό. Λάθος. Πρέπει να αφεθεί. Να χάσει τον έλεγχο. Να ελευθερώσει από µέσα της τη σκοτεινή της πλευρά. Μόνο έτσι θα ταυτιστεί µε τον ρόλο της. Ασε το κακό να µπει. Και το αφήνει. Πρώτα θα συγκρουστεί µε τη στερηµένη µητέρα της (Μπάρµπαρα Χέρσεϊ).Επειτα θα αρχίσει να αυνανίζεται, ύστερα θα αυτοτραυµατίζεται µατώνοντας το δέρµα της και στο τέλος, στη συνέχεια θα φαντασιώνεταιπως κάνει έρωτα µε την αντίπαλότης, µια διεστραµµένη µπαλαρίνα κατάλληλη µόνο για τον ρόλο του Μαύρου Κύκνου (Μίλα Κούνις) και στο τέλος, πάνω στο κρεσέντο, θα «δει» τον εαυτό της να την µαχαιρώνει στα καµαρίνια της!. Ετσι ηΝίνα διαπράττει τα εξής τέσσερα αµαρτήµατα: λαγνεία, µαζοχισµό, ανυπακοή, φόνο. Ετσι κερδίζει τον ρόλο της. Κι έτσι θα βιώσει και τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της. Η Νίναείναι ένας ζωντανός ιµάντας µετάβασης από το Ασπρο στο Μαύρο, από το Καλό στο Κακό και από το πραγµατικό στο φαντασιακό. Το τίµηµα αυτής της µετάβασηςκαι της πλήρους ταύτισης θα είναι ακριβό!

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6137&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote