Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Γ.Παπανδρέου: Ωριμος ο ελληνικός λαός
Γ.Παπανδρέου: Ωριμος ο ελληνικός λαός Εκτύπωση E-mail
27.01.11

Ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, η αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να εμποδίζεται η κυριαρχία υποψηφίων που διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ισχύ, η σαφής διάκριση των εξουσιών για να περιοριστεί η διαφθορά, είναι μεταξύ των κινήσεων που ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο, σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Τετάρτη στην «πράσινη» κοινοβουλευτική ομάδα.

Το 2011 «ξεκινά με αισιοδοξία, ο συναγερμός δεν έχει λήξει, αλλά είμαστε πιο απερίσπαστοι» είπε ο πρωθυπουργός και εξήρε την «ωριμότητα του ελληνικού λαού αλλά και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καθώς οι βουλευτές ήταν παρόντες και υπεύθυνοι στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής Ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα διαφάνειας στα κόμματα και σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους. «Να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα», είπε με νόημα ο κ.Παπανδρέου. 

Εξήγγειλε επίσης ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος. 

«Είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος»

Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διαψεύσει τα απαισιόδοξα σενάρια. «Δεν ζήσαμε την χρεοκοπία, διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες και σήμερα έχουμε καταφέρει να αναστρέψουμε πλήρως την εικόνα της χώρας. ... Είμαστε στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος στην ΕΕ, ενώ σήμερα έχουμε την δυνατότητα διαχείρισης του χρέους».

Το 2011 θα είναι η χρονιά που το βάρος του κυβερνητικού έργου θα δοθεί «σε δημιουργικά ελπιδοφόρες ανατροπές» τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που εφαρμόζουμε είναι στο πρόγραμμά μας».

Βολές προς τα αριστερά και για την Οικονομία

«Είναι αριστερό να κληρονομείς χρέη, να προστατεύεις συντεχνίες, να δέχεται να συνταξιοδοτείται κάποιος από τα 45 του, να δέχεσαι απαράδεκτες φοροαπαλλαγές, να δέχεσαι την μη έκδοση αποδείξεων, να δέχεσαι τις σχέσεις κράτους και επιχειρηματιών, καθώς και τις σχέσεις -μέσω θαλασσοδανείων- κράτους και αγροτών, ή το γεγονός ότι πρέπει να πληρώνει η «επαρχία» κάποιες συντεχνίες των αστικών συγκοινωνιών», αναρρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου.

«Αντιδρούν πολλά συμφέροντα μικρά και μεγάλα, εμείς δεν κάνουμε πίσω [μπροστά] στα κατεστημένα και λέμε «όχι» στην ευημερία εις βάρος των παιδιών μας», είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας πως «υπερασπιζόμαστε τον εποπτικό ρόλο του κράτους στην οικονομία της αγοράς», ενώ τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων κράτους-αγοράς.

 «Περήφανοι» για τις Εξεταστικές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην πορεία των Εξεταστικών και διευκρίνισε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες όσον αφορά την υπόθεση της Siemens.

Παραδέχθηκε ωστόσο σε άλλο σημείο ότι δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του κοινοβουλίου.

«Αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε «πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν «όχι» σε όλα και έκλεισαν νύχτα την Βουλή για να εξασφαλίσουν την παραγραφή».

«Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.  

«Στενή συνεργασία» βουλευτών και υπουργών

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Βασ.Εξαρχος είπε ότι οι πολίτες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο επικροτούν αλλά και στηρίζουν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σημείωσε επίσης τα σημαντικά βήματα για συνεργασία μεταξύ βουλευτών και υπουργών, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτής της συνεργασίας τις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του κόμματος, με διευρυμένη σύνθεση.

Το ίδιο θα γίνει και σε επίπεδο περιφερειών, προκειμένου τα κυβερνητικά στελέχη να έχουν καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα των περιοχών της χώρας.

Επίσης, μετά την προσεχή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές θα συμμετέχουν ενεργά στις προετοιμασίες για τη Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Οι βουλευτές οφείλουν να μιλούν στον κόσμο για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, είπε ο κ.Εξαρχος, το οποίο, όπως τόνισε, δεν περιορίζεται μόνο στα βήματα που απορρέουν από τις δανειακές μας υποχρεώσεις.

«Ναι, οι βουλευτές υπηρετούν συμφέροντα, τα συμφέροντα των πολιτών», σημείωσε ο κ.Εξαρχος για την αρνητική φημολογία που συνεχίζεται, ενώ σημείωσε ότι το καθολικό αίτημα των πολιτών είναι να επαναθεμελιωθεί το πολιτικό σύστημα με διαφάνεια παντού και τερματισμό της ατιμωρησίας. «Σε αυτή την κατεύθυνση οδεύει η κυβέρνηση, γιατί το ΠΑΣΟΚ έτσι οφείλει να κυβερνά», τόνισε ο κ. Έξαρχος. 

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6135&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote