Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Πρώτη Συνάντηση Ακαδημαϊκών Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον
Πρώτη Συνάντηση Ακαδημαϊκών Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον Εκτύπωση E-mail
19.01.11

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στις 14-16 Ιανουαρίου 2011, συνάντηση μεταξύ των Πρυτάνεων μεγάλου αριθμού ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών που κατέχουν ανώτατες θέσεις σε αμερικανικά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πρόεδροι, Πρυτάνεις και Κοσμήτορες).

Mε την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, η συνάντηση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μετά από συνεννοήσεις πέραν των έξι μηνών, και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Georgetown. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, και άλλα έγκριτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανικών Δημοσίων Πανεπιστημιακών Φορέων («APLU – Association of Public and Land-Grant Universities»), στην οποία είναι εγγεγραμμένα περί τα 250 τριτοβάθμια δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

 
Η συνάντηση προσέφερε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για γνωριμία, άμεσες επαφές, ανταλλαγή απόψεων και δικτύωση μεταξύ ελληνικών και εξέχοντων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Οι έλληνες Πρυτάνεις ενημερώθηκαν, από πρώτο χέρι, για τις υφιστάμενες δυνατότητες συνεργασίας και την επιθυμία των ελληνοαμερικανών ομολόγων τους να συνεργασθούν εκεί όπου τούτο είναι δυνατό. Από πλευράς τους, οι ελληνοαμερικανοί πανεπιστημιακοί επιβεβαίωσαν το αξιολογότατο στελεχιακό δυναμικό και το σημαντικό έργο των ελληνικών Πανεπιστημίων – όπως, δε, φάνηκε από τα θετικά σχόλιά τους και την έντονη δραστηριοποίησή τους αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, φέρονται αποφασισμένοι να πυκνώσουν τις μεταξύ τους επαφές και με τους έλληνες ομολόγους τους και να επιδιώξουν μορφές συνεργασίας και κοινά προγράμματα προς αμοιβαίο όφελος.
 
 
 
Καθολικό υπήρξε το αίτημα των συμμετεχόντων όπως η συνάντηση να τύχει απτής και κατάλληλης συνέχειας, σε πρώτη φάση με μικρά και ρεαλιστικά βήματα λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών μεγεθών των δύο πλευρών. 
 
Ως κύριοι υποψήφιοι τομείς για ανάπτυξη της συνεργασίας εντοπίσθηκαν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (με έμφαση στις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα), η ανταλλαγή καθηγητών με το σχήμα των εκπαιδευτικών αδειών, η ανάπτυξη θερινών προγραμμάτων στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στα οποία θα καλούνται και φοιτητές των ΗΠΑ, η εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η συμπερίληψη ελληνικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε διεθνή προγράμματα και δράσεις των αμερικανικών.
 
 
 
Το πλέον απτό αποτέλεσμα της συνάντησης, το οποίο και προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπήρξε η απόφαση των ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών για τη δημιουργία μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της οποίας αποστολή θα είναι, μεταξύ άλλων:
 
-        η παροχή του κατάλληλου πλαισίου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών,
 
-        η δημιουργία ιστοσελίδας προς διατήρηση και επέκταση της επιτευχθείσας δικτύωσης, μέσω της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις και να ενημερώνουν αλλήλους επί προγραμμάτων και δράσεων κοινού ενδιαφέροντος,
 
-        μεσοπρόθεσμα, η αναζήτηση πόρων (fund-raising) που θα τροφοδοτούν ειδικό ταμείο, το οποίο θα συσταθεί εδώ στις ΗΠΑ. Μέσω αυτού, θα χρηματοδοτούνται κοινά προγράμματα τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είτε λόγω των οικονομικών περικοπών που πλήττουν τα ελληνικά, αλλά και αμερικανικά πανεπιστήμια, είτε διότι τα συναφή κοινοτικά κονδύλια δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου περί συνεργασιών με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.    
 
 
 
Εν κατακλείδι, η συνάντηση υπήρξε επιτυχής και επιβεβαίωσε τη σκοπιμότητα αναζήτησης τρόπων αξιοποίησης της πολύ μεγάλης δεξαμενής των ομοεθνών μας ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής πανεπιστημιακών, οι οποίοι διακρίνονται στον αμερικανικό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαθέτουν δε τόσο την βούληση και την επιθυμία, όσο και τη δυνατότητα να βοηθήσουν.
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6117&Itemid=37

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων