Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εβαλε φωτιά στο δολάριο
Εβαλε φωτιά στο δολάριο Εκτύπωση E-mail
19.01.11

Με τη δήλωση ότι το υπάρχον διεθνές χρηµατοοικονοµικό σύστηµα στο οποίο κυριαρχεί το δολάριο είναι «ξεπερασµένο» προετοιµάζει ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο την επίσηµη επίσκεψή του στις Ηνωµένες Πολιτείες που αρχίζει αύριο.

Σε κοινή συνέντευξη που έδωσε µε γραπτές απαντήσεις στις εφηµερίδες «Washington Post» και «Wall Street Journal» ο πρόεδρος της Κίνας έδωσε έµφαση στη σηµασία τηςσυνεργασίας σε τοµείς από τη νέα ενέργεια έως το Διάστηµα αλλά τονίζοντας ότι το διεθνές οικονοµικό σύστηµα που δίνει την κυριαρχία στο δολάριο είναι «προϊόν του παρελθόντος», έδειξε την ξεκάθαρη διάθεση του Πεκίνου να µετατρέψει το γιουάν σε παγκόσµιο νόµισµα αλλά καιτη συνεχιζόµενη ανησυχία για την πορεία του αµερικανικού νοµίσµατος στα ηγετικά κλιµάκια της κινεζικής κυβέρνησης.

Σε µια από τις σπάνιεςσυνεντεύξεις του σε δυτικά µέσα ενηµέρωσης ο γ.γ. του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «ορισµένες διαφορές και ευαίσθητα θέµατα» µεταξύ των δύο χωρών, όµως οι απαντήσεις του είχαν έναν συµβιβαστικό τόνο και απέφυγε συγκεκριµένες αναφορές σε επίµαχα ζητήµατα που προκάλεσαν ένταση µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τον τελευταίοχρόνο – µεταξύ των οποίων και οιπωλήσεις αµερικανικών όπλων στην Ταϊβάνπου οδήγησαν σε πάγωµα των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Στον οικονοµικό τοµέα, ο Χου που είναι πρόεδρος της Κίνας από το 2003, απέρριψε το βασικό αµερικανικόεπιχείρηµα για την αλλαγή της ισοτιµίας του γιουάν προς τα πάνω – ότι δηλαδή θα βοηθήσει το Πεκίνο να περιορίσει τον πληθωρισµό. Αυτό θα απογοητεύσει την Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορεί την Κίνα ότι ενισχύει τις εξαγωγές υποτιµώντας το γιουάν και κάνοντας έτσι τα προϊόντα της πιο φθηνά στο εξωτερικό. Το θέµα αυτό αναµένεται να είναι ένα από τα κύρια που θα συζητήσει ο Χου µετον πρόεδρο Οµπάµα στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.

Κριτική
Ο Χου άσκησε και κεκαλυµµένη κριτική στις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να ενισχύσει την ανάπτυξη µέσω τεράστιων αγορών οµολόγων ώστε να µείνουν χαµηλά τα µακροπρόθεσµα επιτόκια, µια στρατηγικήγια την οποία το Πεκίνο έχει παραπονεθεί επανειληµένα στο παρελθόν ότι προκαλεί πληθωρισµό στις αναπτυσσόµενες οικονοµίες και στη δική της. Ο κινέζος πρόεδρος επανέλαβε ότι η παγκόσµια οικονοµική κρίση αντικατοπτρίζει «την έλλειψη ρυθµίσεων στην οικονοµία» και την αποτυχία των διεθνών χρηµατοπιστωτικών οργανισµών «να αφοµοιώσουν τη νέα θέση των αναπτυσσόµενων χωρών στη διεθνή οικονοµία».

Ο Χου Τζιντάο ζήτησεεπίσης να τεθεί τέλος «στηνοοτροπία του Ψυχρού Πολέµου» και δήλωσε ότι βλέπει «σηµάδια εκτόνωσης» στις σχέσεις µεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6114&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote