Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νόμπελ Ειρήνης στον Αλ Γκορ και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα
Νόμπελ Ειρήνης στον Αλ Γκορ και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα Εκτύπωση E-mail
12.10.07

Ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ και η Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές τιμήθηκαν την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2007 για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ήταν η χρονιά του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου, ο οποίος τιμήθηκε νωρίτερα το 2007 και με το βραβείο Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του Μία Αβολη Αλήθεια, με θέμα τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον πλανήτη Γη η υπερθέρμανση του πλανήτη ως συνέπεια των ενεργειών του ανθρώπου.

«Η δυνατή του αφοσίωση, που αντικατοπτρίζεται στην πολιτική του δραστηριότητα, τα βιβλία, τις διαλέξεις και τις ταινίες του, ενίσχυσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής Ακαδημίας για τον Αλ Γκορ. «Είναι ίσως το μοναδικό πρόσωπο που έκανε τα πιο πολλά προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης κατανόησης σε παγκόσμιο επίπεδο των μέτρων που χρειάζεται να υιοθετηθούν».

Όσον αφορά στη Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές, στην ανακοίνωση της νορβηγικής Ακαδημίας επισημαίνεται ότι το βραβείο Νόμπελ αντανακλά στις δύο δεκαετίες επιστημονικών μελετών, που «δημιούργησαν μία ευρύτερη συναίνεση στην ενημέρωση αναφορικά με τη σχέση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Χιλιάδες επιστήμονες και αξιωματούχοι από περισσότερες από 100 χώρες συνεργάστηκαν, προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στο βαθμό της υπερθέμανσης».

Το βραβείο, που αποτελείται από ένα δίπλωμα, ένα χρυσό μετάλλιο και μια επιταγή 10 εκατ. σουηδικών κορωνών, θα τους απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η δήλωση του Αλ Γκορ

Σε δήλωσή του ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Με τιμά βαθιά το γεγονός ότι έλαβα το Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία επειδή έχω την τιμή να το μοιράζομαι με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές, μια ομάδα τα μέλη της οποίας έχουν εργαστεί ακούραστα και ανιδιοτελώς για πολλά χρόνια.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα χρήματα που συνοδεύουν το Βραβείο θα δοθούν στη «Συμμαχία για την Προστασία του Κλίματος», μια διακομματική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που είναι αφιερωμένη στο να καταδείξει στην κοινή γνώμη στις ΗΠΑ και τον κόσμο τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχει η επίλυση της κρίσης του κλίματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=611&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 12.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote