Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σύντομα η «σφραγίδα» παραγραφής
Σύντομα η «σφραγίδα» παραγραφής Εκτύπωση E-mail
15.01.11

Προς πιστοποίηση της παραγραφής των κατηγοριών σε βάρος πολιτικών προσώπων, οδεύει αναπόφευκτα η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν πέσει πάνω στον σκόπελο «της εξάλειψης του αξιοποίνου» που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών και το οποίο ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά κυβερνητικών στελεχών το αργότερο μέχρι το τέλος της Β’ συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Με δεδομένο ότι οι τρεις πολιτικοί στην υπόθεση του Βατοπεδίου (Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας) κατηγορούνται για συνέργεια σε απιστία, με αφορμή υπουργικές αποφάσεις που είχαν υπογραφεί το διάστημα 2005-06, δεν μπορεί να ερευνηθεί καν εάν υπάρχει ή όχι κάποια αξιόποινη ενέργεια από πλευράς τους. Και τούτο διότι η δίωξη της Βουλής θα έπρεπε να είχε ασκηθεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της Β’ βουλευτικής συνόδου το 2009, τότε δηλαδή που ο τ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διέλυσε αιφνιδιαστικά και πρόωρα τη Βουλή, οδηγώντας την υπόθεση σε παραγραφή, όπως επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή από έγκριτους νομικούς και όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και η σχετική παραπομπή ήταν αδιέξοδη.
Εμπόδιο
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί λειτουργοί που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν ήδη εντοπίσει το συνταγματικό εμπόδιο της εξάλειψης του αξιοποίνου και για το θέμα αυτό πρόκειται σύντομα να υποβληθεί πρόταση παραγραφής προς το 5μελές δικαστικό συμβούλιο, που αναμένεται να την υιοθετήσει ως προδιαγεγραμμένη πορεία. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει και για το πού θα συνεχιστεί η υπόλοιπη ανάκριση για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα με πιο λογική την εκδοχή να σταλεί η υπόθεση πίσω στην εφέτη-ανακριτή Ειρ. Καλού. Και τούτο διότι η παραμονή της δικογραφίας στον ανακριτή και το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου δεν έχει νόημα χωρίς πολιτικά πρόσωπα, τη στιγμή που για τους μη πολιτικούς είναι αρμόδιο το 3μελές εφετείο κακουργημάτων.
 
ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6105&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >