Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπέρ της λύσης του Κυπριακού η Αγκελα Μέρκελ
Υπέρ της λύσης του Κυπριακού η Αγκελα Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
12.01.11

Μνήμες από τη διαίρεση της Γερμανίας αναβίωσαν για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήρθε το απόγευμα «πρόσωπο με πρόσωπο» με τη διαίρεση, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λευκωσίας, της μόνης διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η Ανατολικογερμανίδα κυρία Μέρκελ, με την εμπειρία του τείχους του Βερολίνου, αντίκρισε την διχοτομημένη Λευκωσία από το παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην ταράτσα του ιστορικού ξενοδοχείου «Λήδρα Πάλας» επί της «νεκρής ζώνης».

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβηκε με τα πόδια πέντε ορόφους για να φθάσει στο παρατηρητήριο, γιατί στο ξενοδοχείο, που από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Στο παρατηρητήριο η κ. Μέρκελ ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γγ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρούσα ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάϊμ. Το θέαμα της διαιρεμένης Λευκωσίας ήταν συγκλονιστικό για την κυρία Μέρκελ, η οποία έμεινε στο παρατηρητήριο περισσότερο από τον προκαθορισμένο στο πρόγραμμα της χρόνο.

Προηγουμένως, στο κέντρο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται επίσης στη «νεκρή ζώνη» η κυρία Μέρκελ συναντήθηκε με τη διεύθυνση του, με μέλη του Κυπρογερμανικού Συνδέσμου Φιλίας και με Ελληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους νέους, που παρακολουθούν στο Κέντρο μαθήματα εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ολοκλήρωσε την επίσκεψη της και αναχώρησε από την Κύπρο με συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο διατηρεί πολιτικές σχέσεις, γιατί τα κόμματά τους είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Μέρκελ την ενεργότερη εμπλοκή της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

Επίσης, δήλωσε ότι ήγειρε το θέμα της άμεσης επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους κατοίκους της είτε υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, είτε για ένα διάστημα μέχρι την επίλυση του κυπριακού υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ.

Ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών για το κυπριακό και για ευρύτερα ζητήματα, που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτουν από την κοινή τους παρουσία στο ΕΛΚ.

Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των προκλήσεων στην ευρωζώνη και ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η πολιτική της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία και η προσήλωση της στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, τον βρίσκουν σύμφωνο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήγειρε τα θέματα της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης . δεδομένων των προοπτικών που προκύπτουν από τα κοιτάσματα, τα οποία φαίνεται να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στην κ. Μέρκελ ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού .

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έθεσε στην καγκελάριο το θέμα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων και την ανάγκη διάσωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου.

Σε δήλωση μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο πρόεδρο η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον κ. Χριστόφια τόνισε: «Εκτιμούμε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες σας για λύση του Κυπριακού». Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά «δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή. «Τη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», κατέληξε.

Όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχει κλείσει κανένα μέχρι τώρα, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ ενώ πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν οκτώ κεφάλαια, τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν.

«Καταλαβαίνω συναισθηματικά τι σημαίνει η διαίρεση»

Σε άλλη ερώτηση η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι συναισθηματικά καταλαβαίνει παρά πολύ καλά τι σημαίνει η διαίρεση της Κύπρου. Όμως, παρατήρησε, στην πράξη υπάρχουν πολλά πράγματα,τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία. «Γι' αυτό αμφιβάλλω, αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γερμανική επανένωση ως μοντέλο»,επεσήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπέδειξε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού και πρόσθεσε πως όταν εξευρεθεί λύση, η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρία της στη Κύπρο.

«Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βρεθεί στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, τα προβλήματα θα υφίστανται, άρα η επίλυση του κυπριακού δεν ενδιαφέρει μόνο την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χριστόφιας: Η Κύπρος να γίνει γέφυρα φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

Επίσης, είπε ότι διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το όραμά του είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα,ευχαρίστησε την κα Μέρκελ, διότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ - η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε την πρόταση του οι σχέσεις αυτές «να στηρίζονται στην αυτονομία,στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα τους και η πρόταση έχει περάσει».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και σε ζώνες, που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο.

«Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ότι, επειδή υποφέρουμε από τη κατοχή και η χώρα μας είναι διαιρεμένη, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνες. Αυτό είναι λογική του παράλογου που χρησιμοποιεί η Τουρκία», τόνισε .

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο η ίδια υπέγραψε».

Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το ευρώ και τα μέτρα που έχει λάβει η Πορτογαλία, η κα Μέρκελ είπε ότι ''η Πορτογαλία έχει κάνει σημαντικές περικοπές και έχει λάβει αρκετά μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα''.

Επίσης, είπε ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αυτά θα ληφθούν .

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι ''δημιουργούμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που σχετίζονται με το ευρώ και ειδικότερα με τις χώρες - μέλη της ζώνης του ευρώ''.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6098&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote