Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εγκληµα µε πολιτικό «άλλοθι»
Εγκληµα µε πολιτικό «άλλοθι» Εκτύπωση E-mail
11.01.11

Ενα πολιτικό ριάλιτι σε ζωντανή µετάδοση εξελίσσεται στις ΗΠΑ µετά την αιµατηρή επίθεση εναντίον βουλευτού στο Τούσον της Αριζόνας. Ο δράστης φαίνεται να είχε προσχεδιάσει τις κινήσεις του και καθώς ερευνούνται τα κίνητρά του, πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες σπεύδουν να σχολιάσουν το κλίµα µίσους και εξτρεµισµού που έχει δηµιουργηθεί στη χώρα τον τελευταίο καιρό.

Ο 22χρονος Τζάρεντ Λι Λόφνερ που επιτέθηκε έξω απόπολυκατάστηµα του Τούσον της Αριζόνας στη Δηµοκρατική βουλευτή Γκαµπριέλ Γκίφορντς, την τραυµάτισε µαζί µε ακόµη 13 ανθρώπους και σκότωσε άλλους έξι, παρουσιάσθηκε χθες σε δικαστήριο της πόλης προκειµένου να του απαγγελθούν κατηγορίες για δολοφονίες και δολοφονικές απόπειρες. Η 40χρονη Γκίφορντς παραµένει σε κρίσιµη κατάσταση σε νοσοκοµείο του Τούσον έπειτα από επέµβαση στον εγκέφαλο και οι γιατροί εκφράζουν συγκρατηµένη αισιοδοξία καθώς ακολουθεί τις οδηγίες τους και ανα γνωρίζει οικεία της πρόσωπα. Η σφαίρα του Λόφνερ µπήκε από την αριστερή πλευρά του κρανίου της και χτύπησε την περιοχή που ελέγχει την οµιλία. Λόγω του µεγάλουτραύµατος οι γιατροί δεν γνωρίζουν το µέγεθος της ζηµιάς που έχει προκληθεί. Την κρατούν σε κώµα αλλά την ξυπνούν συχνά για να ελέγξουν την πρόοδό της.

Η αντιπαράθεση
Η δολοφονική επίθεση του Σαββάτου κυριαρχεί σε όλα τα ΜΜΕ και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις µε αφορµή την εξτρεµιστική πολιτική ρητορική που κυριαρχεί στη χώρα έπειτα από την ιδιαίτερα πολωτική προεκλογική εκστρατεία του Νοεµβρίου για τις ενδιάµεσες εκλογές του Κογκρέσου. Παρ’ ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει γίνει ακόµα γνωστό, προέκυψαν νέα στοιχεία για τον δράστη. Οσοι τον ξέρουν µιλούν για έναν διαταραγµένο νεαρόάνδρα που απεβλήθη από τοτοπικό κολέγιο λόγω της συµπεριφοράς του. Οιερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έναν φάκελο στο σπίτι τουΛόφνερ όπου είχε γράψει µε το χέρι τουτις φράσεις «Το προετοίµασα» και «Η δολοφονίαµου» µαζί µε το όνοµα της Γκίφορντς και την υπογραφή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑΜπαράκ Οµπάµα και η σύζυγός του Μισέλ κράτησαν ενός λεπτού σιγή γιατα θύµατα τηςεπίθεσηςστηνΑριζόνα.

Συγκεντρώθηκαν µαζί µε τους εκατοντάδες εργαζόµενους του Λευκού Οίκου στον κήπο γιατην τελετή, ενώχιλιάδες άνθρωποι µαζεύτηκαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου για να αποτίσουν φόρο τιµής στα θύµατα. Ο διευθυντής του FBI Ρόµπερτ Μίλερ προειδοποίησε τους αιρετούς αξιωµατούχους να βρίσκονται σε επιφυλακή για άλλες πιθανές επιθέσεις, διευκρίνισε όµως ότι δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία αλλάένα κλίµα ανησυχίας.«Οι οµιλίες µίσους και εξτρεµισµού µπορούν να ωθήσουν έναν “µοναχικό λύκο”», είπε χαρακτηριστικά, «να επιτεθεί.Οταν η ρητορική για την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και γιατην παράνοια της κρατικής λειτουργίας διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ηµέρες την εβδοµάδα, ο αντίκτυπος σεάτοµα που δεν είναι ισορροπηµένα µπορεί να είναι µεγαλύτερος απ’ ό,τι φανταζόµαστε», δήλωσε.

Συνήγορος υπεράσπισης του Λόφνερ ορίστηκε από το δικαστήριο, η δικηγόρος Τζούντι Κλαρκ που είχε υπερασπιστεί και τον Unabomber Τεντ Καζίνσκι. «Δεν θα τους αφήσουµε να µας τροµάξουν»

«ΒΡΙΣΚΌΜΑΣΤΕ ΣΕ ένα σκοτεινό µέρος σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγµή και η ατµόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τοξική». Αυτά τα λόγια του ∆ηµοκρατικού βουλευτή Εµάνουελ Κλίβερ στην τηλεοπτική εκποµπή «Meet the press», εκφράζουν όλες τις τοποθετήσεις των πολιτικών και των σχολιαστών που βγήκαν αυτές τις ηµέρες να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά µε τη δολοφονική επίθεση στην Αριζόνα. «∆εν µπορούµε να επιτρέψουµε σε περιστατικά όπως αυτό, να τροµάξουν το κοινό ή εµάς και να µας αποτρέψουν να συναντούµε από κοντά και να συζητάµε µε τα µέλη των εκλογικών µας περιφερειών», τόνισε η βουλευτής Ντέµπι Βάσερµαν µιλώντας στο CNN, καθώς τα µέλη του Κογκρέσου αλλά και τοπικοί αξιωµατούχοι σε όλες τις πολιτείες καλούνται από τις αρχές να πάρουν έκτακτα µέτρα προστασίας τους από τον φόβο µη βρεθούν κάποιοι που θελήσουν να µιµηθούν τον Λόφνερ. Μεγάλο µέρος του ενδιαφέροντος έχει στραφεί στη ρατσιστική οργάνωση Αµερικανική Αναγέννηση, µε την οποία είχε δεσµούς ο Λόφνερ.

Στην ιστοσελίδα της η πρόσφατη νίκη των Ρεπουµπλικανών στις εκλογές περιγράφεται ως «ένα µεγάλο λευκό κύµα», ενώ αναγράφονται παρατηρήσεις όπως: «Ενας από τους πιο καταστροφικούς µύθους της σύγχρονης εποχής είναι ότι οι άνθρωποι όλων των φυλών έχουν την ίδια ευφυΐα. Οµως µόνο στους λευκούς διδάσκεται ότι είναι ανήθικο να πάρουν όλα τα βασικά µέτρα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους».

tanea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6097&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote