Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Πρέπει να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών»
«Πρέπει να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών» Εκτύπωση E-mail
06.01.11

Την ανάγκη να ελεγχθεί η δύναμη των αγορών και να ενισχυθεί η διακυβέρνηση στην Ευρώπη επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη του Συμποσίου με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής για τους όρους της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

«Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ΕΕ, η οποία «δεν θα πρέπει να αναβάλει τη μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη».

«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

Ανάμεσα στα «εργαλεία» της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε τους «πράσινους φόρους» και τα ευρωομόλογα, που θα δώσουν αυτονομία από τις αγορές. «Μία δυναμική ΕΕ θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να παίξει ρόλο στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε.

Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «τρεις είναι οι σημαντικότεροι μύθοι, που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κρίσης. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου».

Ο δεύτερος μύθος αφορά τις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας.

«Σ’ έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, θα πρέπει να ρυθμίσουμε και να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών για να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα και ισοτιμία σήμερα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκληση είναι οι αγορές να δουλεύουν για το κοινό καλό και να μην αποτελούν «εργαλεία για τη συγκέντρωση των προνομίων των ολίγων».

Ο τρίτος μύθος είναι «η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης, ή ανάγκη ισχυρότερης διακυβέρνησης. «Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολλές μεγάλες οικονομίες έχουν μεγάλα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Αναφερόμενος στο μελλοντικό οικονομικό τοπίο, τόνισε ότι «αλλάζει η δύναμη, πηγαίνει προς την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες» και πρόσθεσε: «Πρόκλησή μας είναι να αντισταθούμε στον ανταγωνισμό, δεν θέλουμε να έχουμε άμιλλα με τις χώρες, όπου κυριαρχεί η άναρχος εργασία και οι άθλιες συνθήκες. Θέλουμε να έχουμε τα δικά μας προϊόντα, να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανανεωτικές δομές, στην ποιότητα και κοινωνική ανάπτυξη».

Τον έλληνα πρωθυπουργό, καλωσόρισε την Πέμπτη στο Συμπόσιο ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ερίκ Μπεσόν εξαίροντας «το θάρρος και το κουράγιο», με το οποίο αντιμετωπίζει την κρίση, και χαρακτηρίζοντάς τον «διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ και του Τόνι Μπλέρ».

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο άγγλος υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

skai

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6080&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote