Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τ. Χυτήρης: Θα χτυπηθούν τα μεγάλα ψάρια
Τ. Χυτήρης: Θα χτυπηθούν τα μεγάλα ψάρια Εκτύπωση E-mail
03.01.11

Νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους φοροφυγάδες θα προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, σε εκπομπή στη ΝΕΤ.
«Τα μεγάλα ψάρια θα πρέπει να χτυπηθούν», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Κ. Παπούλιας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, εάν θεωρεί ζητούμενο την κοινωνική συνοχή στη χώρα, απάντησε: «Η κοινωνική συνοχή βγαίνει από την πάταξη των αδικημάτων, σε βάρος του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν στα κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους διαπιστώνεται ύστερα από ελέγχους ότι φοροδιαφεύγουν , ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και μέτρα για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων από τις ΔΟΥ. Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις Εφοριών και καταργήσεις άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται διάταξη, με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο δημόσιο, περισσότερο από ένα συγκεκριμένο ποσό. Στη ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

 Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.

Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή. Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «επιτέλους, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει προηγούμενο και βεβαίως οφείλει να εξηγήσει γιατί, επί των ημερών της, κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί».

«Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα, που εκτός από τα έσοδα θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας, με αυστηρές συνέπειες για τους παραβάτες».

«Παράλληλα όμως απαιτείται, πρώτον ένα αντικειμενικότερο, απλούστερο και πιο σταθερό φορολογικό σύστημα και, δεύτερον, άμεσος συμψηφισμός οφειλών προς και από το Δημόσιο», επισήμανε.



nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6074&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote