Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Δανία: Τρομοκρατικό σχέδιο κατά της εφημερίδας με τα "σκίτσα του Μωάμεθ"
Δανία: Τρομοκρατικό σχέδιο κατά της εφημερίδας με τα "σκίτσα του Μωάμεθ" Εκτύπωση E-mail
30.12.10

Η αστυνομία της Δανίας απέτρεψε τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εφημερίδας Jyllands-Posten, που έχει μπει στο στόχαστρο των ισλαμιστών από το 2005, οπότε είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, έπειτα από μία επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ανδρών στη Δανία και ενός στη Σουηδία.

Ο δανός υπουργός Δικαιοσύνης Λαρς Μάρφεντ δήλωσε ότι οι ύποπτοι ήταν "ισλαμιστές" και ότι η σύλληψή τους απέτρεψε την πιο σοβαρή τρομοκρατική συνωμοσία μέχρι στιγμής με στόχο τη Δανία.

Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της χώρας (PET) Γιάκομπ Σαρφ πρόσθεσε ότι οι ύποπτοι ήταν "ισλαμιστές μαχητές που είχαν διασυνδέσεις με διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα". Η PET διευκρίνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα γραφεία της εφημερίδας Jyllands-Posten στην Κοπεγχάγη.

"Οι συλλήψεις απέτρεψαν μία επικείμενη τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί ύποπτοι (...) θα εισέβαλαν στο (κτίριο της εφημερίδας Jyllands-Posten) στην Κοπεγχάγη και θα σκότωναν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν", δήλωσε ο Σαρφ σε ανακοίνωσή του.

Μετά τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, που προκάλεσαν βίαιες διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, η Jyllands-Posten, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας και οι σκιτσογράφοι που είχαν φτιάξει τα σκίτσα του Μωάμεθ, είχαν μπει στο στόχαστρο των ισλαμιστών.

Σύμφωνα με την PET τρεις από τους συλληφθέντες ζούσαν στη Σουηδία και έφτασαν στη Δανία τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Πρόκειται για έναν Τυνήσιο, 44 ετών, έναν Σουηδό λιβανικής καταγωγής, 29 ετών, και έναν Σουηδό η καταγωγή του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, 30 ετών.

Ο τέταρτος άνδρας είναι ένας Ιρακινός που είχε ζητήσει άσυλο από τη Δανία. Ακόμη ένας άνδρας συνελήφθη για την ίδια υπόθεση στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για έναν Σουηδό με καταγωγή από την Τυνησία, 37 ετών, σύμφωνα πάντα με την PET.

"Μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες δεν έχουν καμία γνωστή σύνδεση με τον (καμικάζι) της 11ης Δεκεμβρίου" που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας στην Στοκχόλμη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρίνα Σέβτσικ εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας.Εξάλλου όπως πρόσθεσε η PET η έρευνα μπορεί "να οδηγήσει σε νέες συλλήψεις".

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6061&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote