Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ευρώπη και ΗΠΑ στην κατάψυξη
Ευρώπη και ΗΠΑ στην κατάψυξη Εκτύπωση E-mail
27.12.10

Χριστούγεννα με σφοδρή κακοκαιρία και χιονόπτωση έκαναν εκτός από την Ευρώπη, οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ύστερα από περίπου ενάμιση αιώνα, αλλά και η Μόσχα.

Σύμφωνα με τις αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που τα προβλήματα στα αεροδρόμια της Ευρώπης υποχωρούν, πυκνή χιονόπτωση και σφοδρές ανεμοθύελλες πλήττουν τον αμερικανικό Νότο, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να κλείσουν, να σημειωθούν δεκάδες τροχαία και να ακυρωθούν τουλάχιστον 300 πτήσεις.

 Στην Ατλάντα, που είχε να χιονίσει Χριστούγεννα περίπου 128 χρόνια, το χιόνι έφτασε σε αρκετές περιοχές τα 10 εκατοστά. Σφοδρή κακοκαιρία σημειώθηκε στην Αλαμπάμα, στην Τζόρτζια και στο Τενεσί, ενώ ανεμοθύελλες σάρωσαν τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Συγκεκριμένα νωρίς την Κυριακή το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια και η Βόρεια Καρολίνα είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το κύμα κακοκαιρίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ολοένα και προχωρεί προς τις πολιτείες της Νέας Αγγλίας και το Ντέλαγουερ και η Φιλαδέλφεια ετοιμάζονταν να υποδεχτούν τον χιονιά.

Παρόμοια και ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόσχα, όπου οι αναφορές κάνουν λόγο για μια πόλη-παγοδρόμιο εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Στη ρωσική πρωτεύουσα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους, το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, ενώ και ο σιδηρόδρομος έπαυσε να παρέχει τις υπηρεσίες του. Οπως έγινε γνωστό, τα καλώδια ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου πάγωσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του αεροδρομίου της Μόσχας.

Στην Ευρώπη, τώρα, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Χίθροου, πολλοί εκ των οποίων έκαναν Χριστούγεννα στους διάφορους χώρους των αεροδρομίων, τελικά πέταξαν προς τους προορισμούς τους καθώς ανακλήθηκε η απαγόρευση πτήσεων. Συγκεκριμένα στο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού η κίνηση του αεροδρομίου επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα την Κυριακή, ενώ στις Βρυξέλλες εκτελούνται πτήσεις από αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Το Σαρλ ντε Γκολ, που την Παρασκευή είχε ακυρωθεί περίπου το 50% πτήσεων και στο οποίο τουλάχιστον 200 επιβάτες έκαναν Χριστούγεννα, επαναλειτούργησε μετά τη χρήση ειδικού υλικού για τον εκχιονισμό των διαδρόμων απογείωσης - προσγείωσης το οποίο ήρθε από τις ΗΠΑ.

Στη Βρετανία η αγανάκτηση έφτασε σε επίπεδα έκρηξης και, σύμφωνα με αναφορές, η βρετανική κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει πρόστιμα στην εταιρεία BAA που διαχειρίζεται το Χίθροου, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε παραλύσει από το χιόνι.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Κάμερον, Φίλιπ Χάμοντμ, δήλωσε πως είναι απαράδεκτο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην BAA και πρότεινε την επιβολή χρηματικού προστίμου. Από την πλευρά της, πάντως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αντέτεινε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στο Χίθροου για το χάος που επικράτησε.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6056&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote