Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διαφωνία στην κυπριακή βουλή για τον «Φάκελο της Κύπρου»
Διαφωνία στην κυπριακή βουλή για τον «Φάκελο της Κύπρου» Εκτύπωση E-mail
27.12.10

Διαμάχη για την έκδοση πορίσματος από την τετραμελή, ad hoc, Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής όσον αφορά στον «Φάκελο της Κύπρου» ξέσπασε μεταξύ των κυπριακών κομμάτων.

Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σύνταξη από τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, προσχεδίου πορίσματος, υποστηρίζοντας ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν υπάρχει πρόνοια για έκδοση πορίσματος. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ το έργο της Επιτροπής είναι η δημιουργία ιστορικού αρχείου για την περίοδο 1967-1974.

 
Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει ότι η Βουλή, με ομόφωνη απόφασή της το 1989 καλεί την Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.
 
Οι πολιτικοί δεν μπορούν να εκδίδουν πορίσματα και να γράφουν ιστορία, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, κάνοντας λόγω για "πολιτικές σκοπιμότητες" ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου τόνισε ότι το κόμμα του υποστήριζε σθεναρά το άνοιγμα του "Φακέλου της Κύπρου" για να φανεί όλη η αλήθεια. Ο Γ. Γεωργίου διερωτήθηκε "γιατί η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια" και δεν παραδίδει στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής το πρωτογενές υλικό, έγγραφα, καταθέσεις πρωταγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα, που συγκέντρωσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Υποστήριξε ότι η σύνταξη πορίσματος χωρίς τα έγγραφα και ντοκουμέντα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί "βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας".
 
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο πόρισμα "δεν θα καταλογίσουμε πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, αλλά θα καταγράφουμε τα δεδομένα και θα παραθέτουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και έγγραφα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν".
 
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός σε ό,τι αφορά το "Φάκελο της Κύπρου".
 
Απαίτηση του κυπριακού ελληνισμού είναι να μάθει όλη την αλήθεια δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός.
 
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ήταν βέβαιος από την αρχή πως αντί να γίνει μια αντικειμενική προσπάθεια από την Επιτροπή για το "Φάκελο της Κύπρου", το θέμα θα κομματικοποιείτο.
 
Η ad hoc Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου" θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ μέλη της είναι οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) πρόεδρος, Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6053&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote