Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Φίμωτρο" στα ΜΜΕ!
"Φίμωτρο" στα ΜΜΕ! Εκτύπωση E-mail
23.12.10

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια για ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θέτει υπό τον έλεγχο της τα ουγγρικά Μέσα Ενημέρωσης, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Ο νέος νόμος ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών δικτύων, του Τύπου και του Διαδικτύου, ενώ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου των Μέσων Ενημέρωσης, του οποίου τα πέντε μέλη ανήκουν στο κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Το συμβούλιο θα μπορεί να αποφασίζει για την επιβολή σοβαρών προστίμων στα Μέσα Ενημέρωσης, τα προϊόντα των οποίων «δεν είναι πολιτικά εξισορροπημένα» ή «προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο.
Σημειώνεται πως οι ουγγρικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν χθες με λευκό πρωτοσέλιδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τόνισε πως ο νόμος αυτός συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου.
«Το ουγγρικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια νομοθεσία για τα Μέσα Ενημέρωσης, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί άσχημα, θα μπορεί να αναγκάσει σε σιωπή τα επικριτικά Μέσα Ενημέρωσης και το δημόσιο διάλογο στη χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
«Μια τέτοια συγκέντρωση εξουσιών στις ρυθμιστικές αρχές είναι άνευ προηγουμένου στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και ζημιώνει την ελευθερία», σημείωσε η Μιγιάτοβιτς.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση από κοντά», την ώρα που η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν να αξιώσει την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.
 
 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6040&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote