Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χωρίς συμφωνία έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κορεατική χερσόνησο
Χωρίς συμφωνία έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κορεατική χερσόνησο Εκτύπωση E-mail
20.12.10

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, τη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει σήμερα Δευτέρα τα προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια και διέταξε τους άμαχους στη νοτιοκορεάτικη νήσο Γιεονπγιεόνγκ και σε όλες τις νήσους της Κίτρινης Θάλασσας που συνορεύουν με τη Βόρειο Κορέα να μεταφερθούν στα καταφύγια. Τα 15 μέλη του Συμβουλίου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε ότι οι συζητήσεις "δεν στέφθηκαν με επιτυχία" και ότι οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πρότασή του να εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση που θα στείλει τόσο την Σεούλ όσο και την Πιονγιάνγκ ένα μήνυμα "για μέγιστη αυτοσυγκράτηση" δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Νότια Κορέα δεν πρέπει να πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το νησί Γιονγκπιόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της για την αυξανόμενη ένταση, περιγράφοντας την κατάσταση ως εξαιρετικά επισφαλή ενώ ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, που επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" στη διάρκεια των ασκήσεων.

«Τα χάσματα που παραμένουν είναι αδύνατον να γεφυρωθούν», δήλωσε από την πλευρά της η αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό Σούζαν Ράις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο μπορεί να συνεχιστούν και σήμερα.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις που έχει ανακοινώσει η Σεούλ «πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιονχάπ τα στρατιωτικά γυμνάσια πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ 11.00 και 12.00, τοπική ώρα (04.05.00, ώρα Ελλάδος).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απάντησε το Σάββατο ότι ο Νότος θα αντιμετωπίσει την “καταστροφή” αν προχωρήσουν οι ασκήσεις.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6037&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote