Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι ΗΠΑ αντίθετες με βέτο
Οι ΗΠΑ αντίθετες με βέτο Εκτύπωση E-mail
10.10.07
Αποστάσεις από τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (διασύνδεση με το θέμα της ονομασίας) κρατά –και δημοσίως πλέον- η Ουάσιγκτον.

Η αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κυρία Ρόζμαρι ντι Κάρλο, η οποία είχε χθες στα Σκόπια συνομιλίες με την εκεί πολιτική ηγεσία, διαφοροποιήθηκε ευθέως από την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας (στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου) ότι «η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν αποτελεί όρο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

 Εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρεθεί λύση.

Παρότρυνε επίσης την ΠΓΔΜ να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στους τομείς του κράτους δικαίου, του δικαστικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. 

Το πρώτο άμεσο μήνυμα από την αμερικανική πλευρά είχε έρθει νωρίτερα, από την πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, κυρία Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Κανάλι 5) και αναφερόμενη στην ελληνική προειδοποίηση για βέτο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα με την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995 συναίνεσε στην ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία FYROM.

 Ανέφερε, τουλάχιστον, ότι «οι συνομιλίες για το όνομα πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι δύο πλευρές να επιδείξουν, εν αντιθέσει με το προηγούμενο διάστημα, εποικοδομητική στάση».

 Ως προς τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά είχε διαμηνύσει στη σκοπιανή ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, ενώ χαρακτήρισε «άκρως αρνητική» την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ ως προέδρου της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Κερίμ.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλοσόσκι, όταν επέστρεψε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Ρέικιαβικ, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την υποστήριξη των Αμερικανών βουλευτών στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο αναβάθμισης του επιπέδου των συνομιλιών για την ονομασία αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για απευθείας διάλογο με την ελληνική.

 Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η σκοπιανή κυβέρνηση δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο για τις απαξιωτικές αναφορές του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς στον Μέγα Αλέξανδρο (τον παρουσίασε ως σφαγέα ανθρώπων και καταστροφέα πόλεων). Τα σκοπιανά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα ελληνικά, ασχολήθηκαν ελάχιστα με αυτό το θέμα, χωρίς «κορόνες» και χωρίς εξάρσεις.     

Ελεύθερος Τύπος  

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=603&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote