Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση, σοκ στην κοινωνία
Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση, σοκ στην κοινωνία Εκτύπωση E-mail
12.12.10

Διαχείριση ζημιών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις στις επιχειρησιακές συμβάσεις. «Μας ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι» δήλωσε στην «Η» κορυφαίος υπουργός, για τη στιγμή που η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωνε στο υπουργικό τη «συμφωνία» με την τρόικα για τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός ήταν ψύχραιμος, καθώς ήξερε από τον Ολι Ρεν πως η Επιτροπή περιμένει τη συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να αποδεσμεύσει τα χρήματα της τρίτης δόσης και να μη βάλει ερωτηματικό στην τέταρτη. Ηξερε πως οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα αξιοποιούνταν από τη Γερμανία για να κάνει ακόμη αυστηρότερο τον μηχανισμό στήριξης, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές στο ορατό μέλλον.

Και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έδειχνε απολύτως ενήμερος. Παρά τις περιορισμένες γκρίνιες που ακούστηκαν για τους χειρισμούς της υπουργού Εργασίας, τελικά η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Βέβαια, ίσως έχει κάποια σημασία για όσα ακολουθήσουν πως ο Ευ. Βενιζέλος έλειπε και οι Θ. Πάγκαλος, Γ. Ραγκούσης και Χρ. Παπουτσής που ήταν παρόντες δεν μίλησαν.

Οι υπουργοί, κατά την έξοδό τους από τη Βουλή, ήρθαν αντιμέτωποι με βουλευτές που έκαναν πολλές ερωτήσεις. «Είχαμε πει πως δεν κάνουμε την Ελλάδα Βουλγαρία» είπε ένας από αυτούς σε υπουργό-συνεργάτη του πρωθυπουργού. «Τι θα πω εγώ το Σαββατοκύριακο στον νομό μου» τον ρώτησε. Δεν πήρε καμία απάντηση.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Κατέληξαν στην επιθετική γραμμή με δόσεις συναίνεσης που κράτησε ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, αλλά συμφώνησαν πως προς το εσωτερικό του Κινήματος χρειάζεται άλλος χειρισμός.

 

Συνεδρίαση - επικοινωνίες
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει ο ΚΤΕ Οικονομικών με ελεύθερη είσοδο για όποιον το επιθυμεί, ενώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα γίνουν τηλεφωνικές επικοινωνίες για να πειστούν οι δύσπιστοι. «Να βάλουμε κομματική πειθαρχία, αναλαμβάνοντας εμείς το κόστος για να διευκολύνουμε τους βουλευτές» είπε εις εκ των επιτελών. «Ολοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» αντέτεινε άλλος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. «Να παραιτηθεί η Λούκα, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης απόδοση ευθυνών για το φιάσκο» πρότεινε τρίτο πρόσωπο. Η κυβέρνηση, όμως, δεν αντέχει και εσωτερική σύγκρουση. Ο Γ. Παπανδρέου έχει πλέον το μυαλό του στραμμένο στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερθείσες «ιδέες» αποκαλύπτουν ανάγλυφα τις αμφιβολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση για τυχόν διαρροές στα άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις. Γιατί πολλοί βουλευτές είχαν πιστέψει τις διακηρύξεις της υπουργού Εργασίας ότι θα καταφέρει να διασώσει τις κλαδικές συμβάσεις.

Εξόχως προβληματισμένα δηλώνουν και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

 

Χρυσοχοΐδης - Διαμαντοπούλου
Παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ελπίζει πως θα κάνει την έκπληξη. Οτι με τις παρεμβάσεις του θα αλλάξει το τοπίο στην οικονομία. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, παρουσίασε μια μάλλον αισιόδοξη ανάγνωση της όλης υπόθεσης. Είπε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές που δεν έχουν ρευστότητα. Πέταξε, έτσι, το μπαλάκι στις τράπεζες. Η Αννα Διαμαντοπούλου είναι από τους υπουργούς που υπερασπίζονται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, δεν κρύβει και αυτή όμως την ανησυχία της για το αν υπάρχει καμβάς. Αν οι πινελιές στοχεύουν σε κάποιο ολοκληρωμένο έργο ή απλά να καλύψουν κάποιες από τις «τρύπες» του παρελθόντος.

 

Η στάση κορυφαίων υπουργών

Θ. Πάγκαλος
Περίοδος σιωπής

Ο Θ. Πάγκαλος περνά μία αξιοπρόσεκτη περίοδο σιωπής. Υπερασπίζεται τις κυβερνητικές πολιτικές με προσωπικό κόστος (σ.σ.: μαζί τα φάγαμε), αλλά ως έμπειρος πολιτικός ξέρει ότι το κενό στον συντονισμό, που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο και ότι η ανάσα που πήρε το ΠΑΣΟΚ με τις δημοτικές εκλογές δεν θα κρατήσει για πολύ.

 

Γ. Ραγκούσης
Χαμηλοί τόνοι

Ο Γ. Ραγκούσης είναι ο πιο πολιτικός από τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Αλλά δεν επηρεάζει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, ούτε και την ανάπτυξη. Τον ανησυχούν δηλώσεις συναδέλφων του που κινούνται μακριά από τη λογική και την οπτική της δημοκρατικής παράταξης. Υπενθυμίζει στους συνομιλητές του πως κερδίσαμε τις εκλογές υποσχόμενοι ρύθμιση των αγορών.

 

Γ. Παπακωνσταντίνου
Το γερμανικό σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών στο τελευταίο Εκοφίν φέρεται να συμφώνησε με το σχέδιο της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης. Αν η πληροφορία αυτή αποδειχτεί αληθινή, τότε ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν κάτσει στο τραπέζι του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

 

Χ. Παμπούκης
Ενίσχυσε το δίλημμα

Ο Χ. Παμπούκης, αφού δεν μπόρεσε να φέρει επενδύσεις, επανήλθε στο εσωτερικό με συνέντευξη στην οποία δεν αποκλείει απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι προφανές πως ο υπουργός Επικρατείας ήθελε να ενισχύσει το δίλημμα της κυβέρνησης για να περάσουν οι αλλαγές. Δημιούργησε όμως πολιτικό θέμα, καθώς κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως ό,τι κάνει το κάνει για να αποφύγει τις απολύσεις.

Ευ. Βενιζέλος
Συνολικό σχέδιο

Ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει να ζητά ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Γιατί το μνημόνιο είναι μια δανειακή σύμβαση, δεν είναι κυβερνητικό πρόγραμμα. «Δεν είναι πρόταση για το μέλλον της χώρας, για το πώς φαντάζεται το ΠΑΣΟΚ το αύριο των Ελλήνων» λένε συνεργάτες του υπουργού Αμυνας. Για την ώρα πάντως έχει αποφύγει να δώσει και την παραμικρή αφορμή για σχόλια.

 

Κ. Σκανδαλίδης
Εθεσε θέμα πολιτικής

Ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν ο υπουργός που έθεσε το θέμα της απουσίας συνεκτικής πολιτικής γραμμής στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Γ. Παπανδρέου έκοψε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτός είχε προλάβει να βάλει στο τραπέζι το θέμα της συμμετοχής των υπουργών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6014&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote