Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Η ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ Εκτύπωση E-mail
10.12.10

Του Σάκη Σερέτη

 
Με το Λακωνικό δελτίο τύπου που εξέδωσε πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, έριξε  θεωρητικά τουλάχιστον  τίτλους τέλους, στην πρόσφατη κρίση που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αποδεχόμενη  τις παραιτήσεις των δύο ιδρυτών της εν λόγω Μονής, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και επισκόπου Απαμείας Βικέντιου, αποφάσισε να τους  απαλλάξει από τα καθήκοντα τους, ενώ  παράλληλα επικύρωσε οριστικά   την απαγόρευση επιστροφής  τους στην Αμερική.

Είναι γνωστό ότι ο  Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, είχε υποβάλλει στις αρχές Οκτωβρίου δυο φορές την παραίτηση του, επικαλούμενος λόγους υγείας και ασυνεννοησίας με το πνευματικό του παιδί επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, προκαλώντας αναστάτωση στους πιστούς υποστηρικτές του, οι οποίοι ξεκίνησαν να συλλέγουν υπογραφές διαμαρτυρίας, ζητώντας να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του από το Πατριαρχείο.
Την ίδια περίοδο όμως έκαναν την εμφάνιση τους και κάποιες «αιματηρές» μεταχρονολογημένες «αποκαλύψεις», οι οποίες αποτελούσαν για πολλά χρόνια επτασφράγιστο κοινό μυστικό για αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένας μισθοφόρος «δημοσιογράφος», τρόφιμος της εν λόγω Μονής για κάποιο διάστημα.
Η χρονική συγκυρία υποδαύλισης αυτής της κρίσης μέσω των «αποκαλύψεων» από τους ιχνηλάτες της αρπαχτής, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και τα αποδιδόμενα αδικήματα, τα οποία σύμφωνα πάντα με τα σχόλια δημοσιογραφικών κύκλων της παροικίας μας, έχουν παραγραφεί -λόγω του χρονικού διαστήματος που έχει περάσει-,  δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τον σκοπό που εξυπηρετούσε η μεταχρονολογημένη δημοσιοποίηση τους.
Ωστόσο η πολυσυζητημένη νομική παραγραφή των όποιων αδικημάτων έχουν διαπραχθεί στο παρελθόν, δεν προσφέρεται σαν αποτρεπτικό ανάχωμα στην ηθική πλευρά του ζητήματος, ενώ παράλληλα πιστοποιεί την ύπαρξη τους και αποτελεί μελανό σημάδι, για όλους αυτούς που γνώριζαν και σιωπούσαν.
Επίσης κάτι άλλο  που δεν ήταν γνωστό μέχρι πρότινος, είναι η «παραίτηση» του επισκόπου Απαμείας Βικέντιου, την οποία αναφέρει ότι αποδέχθηκε το Πατριαρχείο και βάσει αυτής τον απαλλάσσει των καθηκόντων του, χωρίς όμως να αναφέρει πότε υπεβλήθη και ποιοι είναι οι λόγοι παραίτησης που επικαλείται.
Βαθύ σκοτάδι επίσης, καλύπτει και  τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η τριμελής εξαρχία κατά την επίσκεψη της στην Νέα Υόρκη, τα οποία όμως φαίνεται ότι κρίθηκαν ικανοποιητικά, προκειμένου να δρομολογήσουν την απομάκρυνση των δυο ιδρυτών της Μονής, καθώς επίσης και την τελική απαγόρευση επιστροφής τους στην Αμερική.
Η αποκάλυψη της αλήθειας όμως, εξακολουθεί να απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία μας και η  απαίτηση της για διαφάνεια, αποτελεί αδυσώπητο ερωτηματικό που χρειάζεται πειστικές και υπεύθυνες εξηγήσεις.
Παράλληλα  μια μεγάλη μερίδα της, δεν επιδοκιμάζει την τακτική  απόκρυψης που υιοθετήθηκε στην προκειμένη περίπτωση και πολύ περισσότερο, δεν δείχνει να  αποδέχεται   την γκρίζα  «ασπίδα προστασίας» των παραιτήσεων, την οποία επέλεξε το Πατριαρχείο σαν ενδεδειγμένη λύση.
Έτσι μπορεί αυτή την ώρα οι σκανδαλισμένοι πιστοί να προβληματίζονται ψάχνοντας την πραγματική αλήθεια, αλλά οι συνοδικοί ιεράρχες του Πατριαρχείου που γνωρίζουν τα γεγονότα, επέλεξαν το μονοπάτι της σιωπής, προφανώς λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η κοινωνία.
 
*Όσον αφορά στα ρέστα του δημοσιογραφικού ανταγωνισμού των «προθύμων» της παροικίας μας, πιστεύω ότι γρήγορα θα αποτιμηθούν και φυσικά θα εξαργυρωθούν ανάλογα…..
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6011&Itemid=37

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote