Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εφαρμόσιμη η πρόταση για την Αμμόχωστο
Εφαρμόσιμη η πρόταση για την Αμμόχωστο Εκτύπωση E-mail
05.12.10

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, είναι ισορροπημένη, εφικτή και εφαρμόσιμη, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή αναφορές επιχειρηματικών κύκλων στα κατεχόμενα περί παραμονής του ελέγχου της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στο ψευδοκράτος.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ίδιος έχει δει σήμερα ''την πρόταση που κάνουν επιχειρηματίες και κύκλοι στο ψευδοκράτος ότι θα μείνει υπό τη διαχείριση του ψευδοκράτους'', σημειώνοντας παράλληλα ότι ''τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λένε άλλο πράγμα''.

Είπε ακόμη πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, στο πλαίσιο του τρίπτυχου της Ε/κ πλευράς ''είναι ισορροπημένη και ταυτόχρονα είναι εφικτή και εφαρμόσιμη, γιατί στηρίζεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και προβλέπει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που είναι μια βασική παράμετρος της πρότασης''.

Η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, συνέχισε, ''είναι ισορροπημένη γιατί δίνει όφελος σε όλους, δίνει διέξοδο στην ΕΕ σε σχέση με την ανάπτυξη σχέσεων με την τ/κ κοινότητα, δίνει όφελος στην τ/κ κοινότητα, δίνει ένα κίνητρο στην Τουρκία να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, γιατί στην πρόταση του Προέδρου περιλαμβάνεται και η πρόνοια για συζήτηση ξεπαγώματος κεφαλαίων, εάν και εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί αυτήν την πρόταση και ασφαλώς περιλαμβάνει και όφελος για την ε/κ κοινότητα με την έννοια ότι οι νόμιμοι κάτοικοι θα επιστρέψουν πίσω στην Αμμόχωστο''.

Ερωτηθείς εάν κρύβεται κάτι πίσω από την πρόταση που ακούστηκε αυτή τη χρονική περίοδο από τους επιχειρηματικούς κύκλους στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι, σημειώνοντας παράλληλα ότι ''εμείς πρώτα από όλα προβάλλουμε τις δικές μας προτάσεις, τις τεκμηριώνουμε γιατί είναι καλά τεκμηριωμένες και αυτές προωθούμε''.

''Κατά καιρούς, λέγονται διάφορα πράγματα'', είπε ο κ.Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι ''κατά καιρούς λέχθηκε πως η Τουρκία θα κάνει κίνηση, θα κάνει αυτό και εκείνο, ότι η Τουρκία διακηρύσσει πως θέλει λύση σύντομα, αλλά στην πράξη τίποτα δεν έχει κάνει, κάτι που επισημαίνεται στα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτή η αντίφαση, ότι ενώ η Τουρκία διακηρύσσει για σύντομη λύση, στην πράξη τίποτα δεν έχει κάνει''.

''Ούτε υποχρεώσεις έχει εκπληρώσει, ούτε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία τις έχει αποκαταστήσει, ούτε έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στην αντιδήλωση του Σεπτέμβρη του 2005. Αρα η Τουρκία πρέπει να δείξει στην πράξη ότι θέλει και επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στη βάση βεβαίως των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση της συμφωνημένης βάσης λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και ανάλογα να προσαρμόσει τη δική της συμπεριφορά και τη δική της πολιτική'', συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η πρόταση για την Αμμόχωστο θα τεθεί στην συνάντηση της Δευτέρας, μεταξύ των δυο ηγετών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε: ''να μην προτρέχουμε των γεγονότων''.

''Αντιλαμβάνεστε ότι είναι η πρώτη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ.Έρογλου μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και ενόψει της συνάντησης που θα γίνει στη Γενεύη'', είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ''θα συνεχιστούν συναντήσεις και επαφές, ακριβώς για να συζητήσουμε και θεμελιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με κεφάλαια του Κυπριακού που συζητήθηκαν όλο αυτό το διάστημα των απευθείας διαπραγματεύσεων και έχουν μείνει στη σφαίρα της διαφωνίας''.

Ανέφερε πως ''είναι γνωστή η θέση που έχει η e/κ πλευρά και που φαίνεται να την υιοθετούν και τα ΗΕ έτσι όπως διατυπώθηκε και στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ , τότε στη Νέα Υόρκη αλλά και στην έκθεση του, ότι χρειάζεται η διασύνδεση θεμάτων που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους, όπως είναι το περιουσιακό με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων, έτσι ώστε και να επιταχυνθεί ο διάλογος, αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες για να υπάρξουν συγκλίσεις και στόχος είναι να βρούμε περαιτέρω συγκλίσεις''.


ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5986&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote