Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Εκτύπωση E-mail
04.12.10

Του Σάκη Σερέτη

Όσο εμείς μουρμουράμε για τα καθημερινά προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουμε, κάποιοι άλλοι συνάνθρωποι μας στην γενέτειρα, γράφουν αθόρυβα και ουσιαστικά, την δική τους ιστορία στην σελίδα της κοινωνικής προσφοράς, δίνοντας πολλαπλές μάχες ενάντια στις αντιξοότητες και την απομόνωση που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών και απομακρυσμένων ελληνικών νησιών.

 

Τις δραστηριότητες και την σημαντική κοινωνική προσφορά της ομάδας Αιγαίου, προς τους κατοίκους μικρών ελληνικών νησιών της άγονης γραμμής, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν πάρα πολλοί Ομογενείς της Νέας Υόρκης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τον Ελληνικό σύλλογο ιατρών Νέας Υόρκης , την Ομοσπονδία Ελληνικών σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τον Ελληνικό σύνδεσμο, ενώ την ομάδα Αιγαίου αντιπροσώπευσαν η κ. Ιζόλδη Χατζηγιάννη και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ευθυμίου, Σταύρος Βουγιουκλάκης, Βάκης Κοντός, Απόστολος Μπιλίρης, Γεώργιος Πλακογιαννάκης και Σάββας Καζάνας.

Το κοινωνικό έργο και τις ιατρικές υπηρεσίες της ομάδας Αιγαίου, η οποία μετρά 16 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, ανέπτυξε σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων ιατρών Νέας Υόρκης Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα επίσκεψης 10 μικρών νησιών του Αιγαίου, το φετεινό καλοκαίρι.

Χαρακτηρίζοντας αξιοθαύμαστο έργο την συνολική προσπάθεια των εθελοντών της ομάδας Αιγαίου, ανέφερε την υποστήριξη που προσέφεραν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Ευθυμίου και ο επιχειρηματίας Σταύρος Βουγιουκλάκης για την επιτυχία του προγράμματος.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο βραβείο «διακεκριμένης φιλανθρωπικής οργάνωσης», με το οποίο θα τιμηθεί η ομάδα Αιγαίου, κατά την διάρκεια της αποψινής ετήσιας χοροεσπερίδας του ιατρικού συλλόγου Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού συνδέσμου καθηγητής Κωνσταντίνος Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές του Αιγαίου, επισημαίνοντας το πρόγραμμα αντιμετώπισης της Μεσογειακής αναιμίας .

Ιδιαίτερη αναφορά στο νόημα του εθελοντισμού έκανε ο πρόεδρος της ομάδας Αιγαίου Απόστολος Μπιλίρης, καθώς επίσης και στις ζωτικές ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι των νησιών, εστιάζοντας την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας μηχανισμών αφαλάτωσης του νερού.

Στον εξοπλισμό της ομάδας Αιγαίου και στην παράλληλη παροχή κοινωνικού έργου αναφέρθηκε η υπεύθυνη του ιατρικού προγράμματος Ιζόλδη Χατζηγιάννη, η οποία τόνισε την ύπαρξη 11 φουσκωτών σκαφών για τις μετακινήσεις των εθελοντών, την απόκτηση του ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου πλοίου «Μηνάς», καθώς επίσης και την πραγματοποίηση επισκέψεων σε 47 απομακρυσμένους προορισμούς.

Κατά την διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων, εξετάστηκαν περίπου 10.000 ασθενείς ανέφερε η ομιλήτρια, επισημαίνοντας την ύπαρξη 5 διαφορετικών τύπου καρκίνου του δέρματος, ο οποίος προσβάλλει τους κατοίκους των νησιών, ενώ παράλληλα μίλησε για τις αιματολογικές εξετάσεις που διενεργούνται σε άνδρες και γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου.

Συγκινητική δε, ήταν η αναφορά της για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που ζουν στα νησιά, τονίζοντας κάποιες περιπτώσεις, «κατάκοιτων γερόντων ξεχασμένους από θεό και ανθρώπους».

Αποκαλύπτοντας τους μελλοντικούς στόχους της ομάδας Αιγαίου η κ. Ιζόλδη Χατζηγιάννη, αναφέρθηκε στην δημιουργία μιας μονάδας κινητής μαστογραφίας, στην εγκατάσταση ενός κέντρου αφαλάτωσης υδάτων στην νήσο Σίκινο, στην κατασκευή ενός ανοιχτού γηπέδου 5Χ5 στην Σχοινούσα και ενός πολυγηπέδου στην νήσο Δονούσα.

Η μέχρι σήμερα κοινωνική προσφορά της ομάδας Αιγαίου, περιλαμβάνει την δημιουργία 11 ανοικτών γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 σε διάφορα νησιά, την κατασκευή 2 κλειστών γυμναστηρίων, την δωρεά και μεταφορά 6 τόνων εκπαιδευτικού υλικού, καθώς επίσης και την παρουσίαση 23 παραστάσεων του θεάτρου σκιών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς την ομάδα Αιγαίου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η γενική πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη κ. Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης ,η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσων Νέας Υόρκης Ματίνα Κουτσού, η γενική γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο ενδοκρινολόγος ιατρός Φρίξος Γκούσης η Δρ. Φλωρεντία Χριστοδουλίδου, οι επιχειρηματίες Νίκος Γαβαλάς και Ευστάθιος Βαλλιώτης, εκπρόσωποι των Ελληνοαμερικανικών σχολείων της πόλης μας, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία από τον σύλλογο Ελληνοαμερικανών πολιτικών μηχανικών Νέας Υόρκης.

Η προβολή ταινίας μικρού μήκους ,που απεικόνισε γλαφυρά τις καλοκαιρινές επισκέψεις της ομάδας Αιγαίου σε διάφορους προορισμούς, σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από την νεολαία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών σωματείων Νέας Υόρκης, μας ταξίδεψε νοερά στα κρυστάλλινα γαλάζια νερά του Αιγαίου, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα αισιοδοξίας και ανθρωπιάς σε πολλούς αποδέκτες.

Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κοινωνικές παροχές του Ελληνικού κράτους, όμως οι πράξεις των εθελοντών της ομάδας Αιγαίου και η ανάδειξη των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών, αποτελεί μια αληθινή πραγματικότητα.

ΥΓ.

Ελπίζω κάποια στιγμή, οι πράξεις αυτές να αφυπνίσουν τις κοιμισμένες συνειδήσεις αρκετών Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι προτίμησαν την αποχή στις πρόσφατες εκλογές, ενώ θα μπορούσαν να με την ψήφο τους, να γκρεμίσουν τον τοίχο της κοινωνικής απομόνωσης, που καλύπτει τα προβλήματα των κατοίκων της άγονης γραμμής.

Για φωτογραφιες απο την εκδηλωση πατηστε εδω

Photos by Hara Saridakis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5983&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 05.12.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote