Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε εξέλιξη το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Ισραήλ
Σε εξέλιξη το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
04.12.10

Οι αρχές του Ισραήλ σε συνεργασία με τις διεθνείς δυνάμεις που έχουν σταλεί για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στη Χάιφα, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους, συνεχίζουν και σήμερα το πρωί τις προσπάθειες κατάσβεσης της χειρότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της χώρας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις πλαγιές του λόφου Κάρμελ, ανατολικώς της Χάιφα και έχει απανθρακώσει 3.400 εκτάρια γης, 4 εκατ. δένδρα, ενώ έχει αναγκάσει 17.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η καταστροφή επεκτάθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, τον ασυνήθιστα θερμό για την εποχή καιρό και την ξηρασία.

Τις προσπάθειες των ισραηλινών πυροσβεστών συνδράμουν αεροσκάφη από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρουμανία, την Ιορδανία, τη Βουλγαρία, ενώ οι ΗΠΑ θα έστελνε ένα Μπόινγκ 747 με επιβραδυντικά χημικά.

Οι ισραηλινές αρχές ελπίζουν ότι ιδιαίτερη βοήθεια θα προσφέρει ένα αεροσκάφος το οποίο έστειλε η κυβέρνηση της Ρωσίας και μπορεί να μεταφέρει 42.000 λίτρα νερού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι φλόγες απειλούσαν τα χωριά Νιρ Τζιόν και Έιν Χοντ, που εκκενώθηκαν. Η φωτιά εμποδίστηκε να φθάσει στη Ντενίγια, προάστιο της Χάιφας, παρότι είχε πλησιάσει στο ένα χιλιόμετρο κάποια στιγμή.

Η πύρινη λαίλαπα έφθασε σε ένα ξενοδοχείο και σε προστατευόμενο χώρο για άγρια ζώα. Μια άλλη φωτιά, που ξέσπασε κοντά στην Μααλότ, περίπου 40 χλμ. βόρεια από εκείνη στο Καρμέλ, τέθηκε υπό έλεγχο. Αξιωματούχοι είπαν ότι ενδέχεται να πρόκειται για εμπρησμό.

Χθες, συνελήφθησαν δύο άτομα ως ύποπτα για εμπρησμό στο Καρμέλ.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε χθες "βαθιά ευγνωμοσύνη" στην Αίγυπτο και την Ιορδανία που έστειλαν δυνάμεις για να συμβάλλουν στην κατάσβεση, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έστειλαν αεροσκάφη κι ελικόπτερα.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε επίσης προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή βοήθειας. Ήταν η πρώτη φορά που οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών συνομίλησαν τους τελευταίους 18 μήνες.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5980&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote