Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κλίντον: Το Wikileaks έκανε επίθεση στη διεθνή κοινότητα
Κλίντον: Το Wikileaks έκανε επίθεση στη διεθνή κοινότητα Εκτύπωση E-mail
30.11.10

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκρινε ότι οι διαρροές εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο του Wikileaks, συνιστούν "μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας".

"Αυτές οι δημοσιοποιήσεις δεν συνιστούν μόνο μια επίθεση κατά των αμερικανικών διπλωματικών συμφερόντων. Συνιστούν επίσης και μια επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον σε σύντομη συνέντευξη Τύπου.

"Είναι μία επίθεση στις συμμαχίες, τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις που εξασφαλίζουν την παγκόσμια ασφάλεια και προωθούν την οικονομική ευημερία" είπε η κ. Κλίντον, προσθέτοντας ωστόσο ότι "οι συμμαχίες που η διοίκηση Ομπάμα διαμόρφωσε εργαζόμενη σκληρά θα αντέξουν την πρόκληση".
 
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "καταδίκασε" τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο Wikileaks των 250 χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων και εξέφρασε "τη βαθύτατη λύπη των ΗΠΑ για τη δημοσίευση πληροφοριών που ήταν εμπιστευτικές".

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή στις διπλωματικές υπηρεσίες να ελέγχουν καλύτερα τα εμπιστευτικά έγγραφα μετά τη διαρροή της Wikileaks που αναστάτωσε όλο τον κόσμο.
"Σοβαρό έγκλημα"

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η δημοσιοποίηση από τον ιστότοπο Wikileaks απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων είναι ένα "σοβαρό έγκλημα" που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σε όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο.

Ο ιστότοπος Wikileaks και αυτοί που διέδωσαν αυτές τις πληροφορίες "είναι εγκληματίες", είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Ρόμπερτ Γκιμπς. Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας συνιστά "βαθύτατη παραβίαση του νόμου και μια σοβαρή απειλή για αυτούς που καθοδηγούν και βοηθούν την εξωτερική μας πολιτική", υπογράμμισε ο κ. Γκιμπς.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "τουλάχιστον δυσαρεστημένος" από τις διαρροές. "Μπορούμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε ότι ο πρόεδρος είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένος αφότου ενημερώθηκε την τελευταία εβδομάδα για τις προσεχείς δημοσιοποιήσεις" 250 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιμπς.

"Δεν υπάρχουν εγγυήσεις"

Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών που θα αποτρέπουν το παράνομο ‘κατέβασμα’ από το Ιντερνέτ ευαίσθητων δεδομένων, όπως η πρόσφατη αποκάλυψη αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, δεν εγγυάται την ασφάλεια απέναντι σε μελλοντικές διαρροές, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι διαδικασίες αυτές είναι τεχνικής φύσεως, τόνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, τονίζοντας πως δεν έχει εξετασθεί η αλλαγή των κριτηρίων για την παροχή αδείας στα πρόσωπα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προστατευμένα πληροφοριακά δίκτυα.

Μόλο που ο ιστότοπος Wikileaks δεν αποκαλύπτει πως κατόρθωσε να περιέλθουν στην κατοχή του πάνω από 250.000 έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, οι υποψίες πέφτουν πάνω σε έναν απλό στρατιώτη, τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν αναλυτή πληροφοριών, που χάρις σε αυτή του την ιδιότητα είχε πρόσβαση σε προστατευμένο κυβερνητικό δίκτυο.

«Η ιδέα είναι πως όσα πρόσωπα είχαν άδεια, που είχαν υποβληθεί στις διαδικασίες για να τους δοθεί άδεια πρόσβασης σε διάφορα επίπεδα εμπιστευτικών πληροφοριών, δεν πρόκειται να καταχρασθούν της εμπιστοσύνης με την οποίαν τους έχουν περιβάλλει», τόνισε ο Λάπαν.

Μεταξύ των αποκαλύψεων του Wikileaks ήταν ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες κάλεσαν τις ΗΠΑ να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Διεθνείς ηγέτες περιγράφονται με φαιδρό τρόπο. Για παράδειγμα ο Μπερλουσκόνι είναι "ανίκανος και ματαιόδοξος", ο Σαρκοζί "αυταρχικός", η Μέρκελ "αποφεύγει το ρίσκο", ενώ για τον Μουαμάρ Καντάφι αναφέρεται ότι συνοδεύεται παντού από μία "αισθησιακή" ουκρανή νοσοκόμα.

Επίσης αποκαλύπτονται, παζάρια με σλοβένους διπλωμάτες για να πάρουν αποφυλακισθέντες κρατούμενους του Γκουντανάμο, εξασφαλίζοντας συνάντηση με τον Ομπάμα, προειδοποίηση στη Γερμανία να μην εκδώσει εντάλματα κατά αξιωματούχων της CIA για απαγωγή γερμανού πολίτη λόγω συνωνυμίας με ύποπτο για τρομοκρατία, αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν δεχτεί εντολή να κατασκοπεύουν την ηγεσία του ΟΗΕ, σχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα κ.α.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5962&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote