Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εισβολή στο Β. Ιράκ εξετάζει ο Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
10.10.07
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των κούρδων ανταρτών, ανάμεσα στα οποία και μια πιθανή επιδρομή στο βόρειο Ιράκ όπου κρύβονται πολλοί εξ αυτών. 

«Δόθηκε η διαταγή να ληφθεί κάθε είδους μέτρο, περιλαμβανομένης αν χρειαστεί μιας επιχείρησης πέραν των συνόρων», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού με ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις αντάρτικες επιθέσεις που έχουν στοιχίσει από την Κυριακή τη ζωή σε 15 Τούρκους στρατιώτες.

 Επιπλέον, σήμερα συνεδρίασε στην Άγκυρα η Ανώτατη Επιτροπή Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας. Μοναδικό αντικείμενο ήταν οι επιθέσεις του ΡΚΚ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια, υπογραμμίστηκε ότι «προκειμένου να δοθεί τέλος στην παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης σε γειτονική χώρα, δόθηκαν στα σχετικά όργανα οι αναγκαίες οδηγίες και εντολές για τη λήψη των αναγκαίων νομικών, οικονομικών και πολιτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματοποίησης επιχείρησης εκτός συνόρων - αν παραστεί ανάγκη - για την αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής οργάνωσης».

 Είνιαι η πρώτη φορά, που επίσημο τουρκικό κρατικό όργανο αναφέρει τον όρο «επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, αν παραστεί ανάγκη», πράγμα που έχει μεγάλη σημασία, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει, έστω και πρακτικά, σχετική απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

 Πέραν από το θέμα της «επιχείρησης» που προτάσσουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την ώρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση, αυτό που έχει εξίσου σημασία, είναι τα νομικά, οικονομικά και πολιτικά μέτρα που αναφέρονται, επειδή ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής στο Βόρειο Ιράκ, είναι συνδεδεμένο με την Τουρκία, όπως εισαγωγές αγαθών κλπ. 

Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατοχωροφυλακής, άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και ο γενικός διοικητής ασφαλείας. 

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Τουρκία κατά ΡΚΚ Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν με την Τουρκία και το Ιράκ κατά των ανταρτών του PKK. Όπως, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργσθούν τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ιράκ για να καταπολεμηθεί το PKK.

 Γνωρίζουμε ότι οι επιθέσεις από προκεχωρημένες κουρδικές οργανώσεις δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας ούτε του Ιράκ», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να διευκρινήσει εάν η Ουάσινγκτον θα υποστήριζε την Τουρκία που έδωσε το πράσινο φως για μία πιθανή επιδρομή στο βόρειο Ιράκ, όπου κρύβονται πολλοί Κούρδοι αντάρτες, λέγοντας ότι πρόκειται για μία υποθετική ερώτηση.

 Οι ΗΠΑ εκτίμησαν σήμερα ότι μια τουρκική επέμβαση στο Ιράκ κατά των κούρδων αυτονομιστών δεν θα είναι «η λύση» του προβλήματος της τρομοκρατίας, απαντώντας στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εγκρίνει μια τέτοια επέμβαση «εάν κριθεί αναγκαίο».

 «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι μονομερείς επεμβάσεις είναι η λύση για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ. Ευνοϊκή κρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία το Ιράκ Η κυβέρνηση του Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη με την Τουρκία τον περασμένο μήνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία. 

«Η συμφωνία ασφαλείας που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράκ είναι το πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να διατηρηθεί η ασφάλεια των δυο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλι αλ Νταμπάγκ. 

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=596&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote