Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επίθεση σε κυβέρνηση - Ντόρα
Επίθεση σε κυβέρνηση - Ντόρα Εκτύπωση E-mail
28.11.10

Την έναρξη ενός διμέτωπου αγώνα, κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη, σηματοδότησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου ο κ. Αντ. Σαμαράς εξέπεμψε αυστηρά μηνύματα προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να είναι πιο προσεκτικός στη διαχείριση των βουλευτών του και απέφυγε να οξύνει περαιτέρω το κλίμα, καθώς δεν υιοθέτησε τα περί «νέας αποστασίας» που υποστήριξαν τα στελέχη της Ρηγίλλης πριν από λίγες ημέρες. Αντίθετα, με την τοποθέτησή του και κυρίως με τη φράση του «έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην καθεμιά και στον καθένα από σας. Και στη γνώμη σας». θέλησε να δώσει χρόνο και... χώρο στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, διαμηνύοντας όμως ότι εάν συνεχιστούν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις, θα λάβει και πάλι πειθαρχικά μέτρα.

 Σε ό,τι αφορά την κυρία Ντ. Μπακογιάννη και τη Δημοκρατική Συμμαχία, επιχείρησε να την ταυτίσει με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο το μνημόνιο αλλά και το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν ήταν ''μονόδρομος σωτηρίας'' για την Κύπρο.

Πήραν, τότε, την απάντηση που έπρεπε. Πώς τα έφερε η μοίρα και είναι οι ίδιοι που σπεύδουν σήμερα σε μια ''συμμαχία προθύμων'' γύρω από την πολιτική του μνημονίου! Τυχαίο; Δεν νομίζω», προσέθεσε. «Αλλά έτσι κι αλλιώς ο ελληνικός λαός είναι απέναντί τους. Και τα αδιέξοδά τους αρχίζουν να φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού. Κι όσο περνάει ο καιρός, από δω και στο εξής θα φαίνονται ακόμα περισσότερο...», κατέληξε , «φωτογραφίζοντας» την κυρία Ντ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε και σε «άνοιγμα» προς τους βουλευτές του, διευκρινίζοντας όμως εμμέσως ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί συνέχιση της εσωστρέφειας. «Σ’ αυτό τον αγώνα, αγώνα δικαίωσης για την παράταξη, αλλά -κυρίως- αγώνα σωτηρίας για την πατρίδα μας, σας θέλω και σας βλέπω όλους δίπλα μου.

Σ’ αυτό το ταξίδι συνέπειας, αγώνα και ελπίδας δεν περισσεύει κανένας. Οχι γιατί το θέλω μόνον εγώ. Αλλά γιατί το επιτάσσει το καθήκον μας. Απέναντι στην παράταξη...», επεσήμανε. «Οι λιπόψυχοι», έσπευσε να σημειώσει, «στα δύσκολα δεν χωράνε. Ούτε λαθρεπιβάτες σε ένα τέτοιο ταξίδι αγώνα. Γιατί μας βλέπουν, μας παρακολουθούν, όλοι. Και δίνει ο καθένας μας, κάθε στιγμή, λόγο στη συνείδησή του και στην Ελλάδα».

Τέλος, επεσήμανε, αναφερόμενος και πάλι στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη, ότι «όσοι κάνουν νέο κόμμα, για να εκφράσουν, υποτίθεται, ''την κοινωνία'' και σπεύδουν να στηρίξουν αυτά τα αδιέξοδα που διαλύουν την κοινωνία, δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει γύρω τους». «Εμείς, όμως, έχουμε μεγάλες ευθύνες και μεγάλη Ιστορία. Και δεν θα πέσουμε στη στημένη παγίδα της εσωστρέφειας», κατέληξε.

Για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επέμεινε ότι η ΝΔ είναι ο νικητής και παρουσίασε για ακόμη μία φορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τη σύγκριση δημοσκοπήσεων με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και με τα επιμέρους αποτελέσματα σε επίπεδο νομαρχιών.

 

 

Ο Γ. Πεταλωτής
Ως αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Αντ. Σαμαρά να σταματήσει «το φυλλορρόημα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Τον κατηγόρησε ότι ταυτίστηκε πλήρως με την κυβέρνηση Καραμανλή και ότι «ανακάλυψε» ότι η ΝΔ κέρδισε στις αυτοδιοκητικές εκλογές «επινοώντας και πάλι την παγκόσμια πρωτοτυπία με τον χάρτη των νομών, οι οποίοι πλέον δεν υπάρχουν με το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα».

ΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Οχι» σε συναίνεση στα αδιέξοδα

Η κοινωνία δεν μας λέει: «στηρίξτε την κυβέρνηση που βουλιάζει την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ

 

«Ναι» στη συναίνεση, αλλά μόνον εάν αυτή αφορά την αλλαγή οικονομικής πολιτικής, λέει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Στην ομιλία του, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε διατεθειμένος να στηρίξει μέτρα που έχει εισηγηθεί ήδη η κυβέρνηση , καθώς εμφανίστηκε να διαφωνεί πλήρως στα περισσότερα. «Εμείς», τόνισε, «συναίνεση στα αδιέξοδα δεν θα δώσουμε. Συναίνεση για αλλαγή πολιτικής για να σωθεί ο τόπος, το έχουμε ήδη πει από καιρό, το εννοούμε και σε αυτό εμμένουμε. Αλλωστε, αυτήν τη στιγμή η κοινωνία αυτό περιμένει από μας: Η κοινωνία δεν μας λέει: ''στηρίξτε την κυβέρνηση που βουλιάζει την οικονομία''. Ολοι μάς λένε: ''βοηθήστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική για να σωθούμε''».

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, η διέξοδος από την κρίση έχει δύο σκέλη: «Πρώτον, ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ελλείμματος και της ύφεσης. Με περιοριστικά μέτρα για το έλλειμμα αλλά και με μέτρα τόνωσης της οικονομίας, για να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Δεύτερον, ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους. Με μέτρα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που είναι τεράστια και σήμερα δεν αποδίδει το παραμικρό».

 

Υψηλοί τόνοι
Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη και σε μικρό βαθμό η ΝΔ απορρίπτει κάθε λογική συναίνεσης. Δεν μπορεί να εξηγηθούν διαφορετικά οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης που χρησιμοποίησε και χθες. «Το ΠΑΣΟΚ έχει στο DNA του τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από εκείνους που εφηύραν τον λαϊκισμό, που πολιτεύθηκαν μια ζωή με λαϊκισμό, που τις παραμονές κάθε μεγάλης εκλογικής μάχης λένε συνειδητά ψέματα στον κόσμο και αμέσως μετά διαψεύδονται. Για να επαναλάβουν τα ίδια».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Στήριξη σε Σαμαρά και βολές κατά της Ντ. Μπακογιάννη

Τη «γραμμή» Σαμαρά επέλεξαν να στηρίξουν οι περισσότεροι εκ των βουλευτών της ΝΔ, που ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο χθες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, εξαπολύοντας βολές κατά της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και όσων πρόκειται να στηρίξουν το πολιτικό της εγχείρημα.

Ο κ. Κ. Καραγκούνης, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που θεωρητικά θα ασκούσε έντονη κριτική, επέλεξε τελικά να είναι σημαντικά πιο ήπιος. Συγκεκριμένα, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και ο ίδιος είχε ζητήσει, αναφέρθηκε σε τοπικά προβλήματα του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία και επεσήμανε την ανάγκη η παράταξη να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στην πολιτική παρακαταθήκη και στις πολιτικές επιταγές που κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 

Αιχμές Γιακουμάτου
Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υπάρχουν συνεργάτες του που αρθρογραφούν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και προκαλούν -χωρίς λόγο- εσωκομματική ένταση. «Κάθε μέρα γράφουν ότι φεύγω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη για την ηγεσία του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι είναι και παραμένει στη ΝΔ. «Λυπάμαι για όσους έφυγαν, η απόφαση είναι δική τους, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαργ. Τζίμας εξαπέλυσε από την πλευρά του ευθεία επίθεση στην κυρία Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «αποστασία σημαίνει την αποχώρηση βουλευτών από μια παράταξη για να την αποδυναμώσουν», ενώ ο κ. Θ. Νάκος έκανε λόγο για «ιδιοτελείς στρατηγικές που οδηγούν την πολιτική σε μια διαδικασία χωρίς αρχές και αξίες».

Γιάννης Σαραντάκος

 

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Στάση αναμονής ο ένας δρόμος, επιθετική τακτική ο άλλος

 

Δύο... ρεύματα θέσεων και στάσης απέναντι στις σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εντός της δεξιάς πολυκατοικίας μετά την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και την ανεξαρτητοποίηση των Λ. Αυγενάκη και Γ. Κοντογιάννη, διαγκωνίζονται στην Καλλιρρόης. Το πρώτο είναι να επικρατήσει στάση αναμονής και να μη γίνονται παρεμβάσεις στη διένεξη, πάνω στη λογική ότι «εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας και αυτό που γίνεται αφορά τη Ρηγίλλης και μόνο».

Αυτό ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει κάποια ουσιαστική συζήτηση για αναδιατάξεις εντός της κεντροδεξιάς, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις στα θέματα αυτά, σύμφωνα με τους υπέρμαχους της συγκεκριμένης άποψης, θα πρέπει να γίνουν μόνο σε προεκλογική ή και μετεκλογική περίοδο αν υπάρχει κλίμα για τη διερεύνηση ευρύτερων συμμαχιών εντός της «γαλάζιας» πολυκατοικίας.

Ο έτερος...δρόμος είναι η ενεργός παρέμβαση του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στις εξελίξεις, με στόχο κυρίως το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.

 

Σκεπτικό
Αυτό, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, θα πρέπει να τίθεται όχι μόνο στη βάση των επόμενων πιθανών διαρροών από τη Ρηγίλλης προς τη «Δημοκρατική Συμμαχία», αλλά και στη βάση θέσεων εντός τριών βασικών αξόνων και συγκεκριμένα του διλήμματος μνημόνιο-αντιμνημόνιο, γενικότερα της οικονομίας, όπως επίσης την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Ο ΛΑΟΣ, ούτως ή άλλως, ιδεολογικά δεν? παίζει στο ίδιο πεδίο με την Ντόρα Μπακογιάννη στα εθνικά, αφού είναι χαοτική η διαφορά των θέσεών τους, ενώ και στο «μνημονιακό» πεδίο, μπορεί και οι δύο πλευρές να ψήφισαν υπέρ της εφαρμογής του, αλλά ο Γ. Καρατζαφέρης ζητά εδώ και καιρό την άμεση επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.

«ΑΝΤΕΞΑΜΕ»
Ο Γ. Καρατζαφέρης με δηλώσεις του την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής έβαλε και το κόμμα του στο... υπόγειο «πάρε-δώσε» στελεχών με επίκεντρο το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. «Δεχθήκαμε κι εμείς επίθεση, αλλά με την πείρα μας το αντιμετωπίσαμε» επεσήμανε, εννοώντας ότι «εμείς -σε αντίθεση με άλλους- ελέγχουμε το κόμμα μας». Πάντως, από την Καλλιρρόης λένε ότι δεν υπάρχει η ελάχιστη διαρροή στελεχών και πόσω μάλλον βουλευτών.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5954&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote