Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συμφωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας για ασφάλεια
Συμφωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας για ασφάλεια Εκτύπωση E-mail
20.11.10

«Η ασφάλειά μας είναι αδιάσπαστη», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανοίγοντας στη Λισαβόνα την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας τα τελευταία δυο χρόνια.

Μιλώντας ενώπιον των 29 ηγετών, μεταξύ των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Ράσμουσεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής μεταφοράς εξοπλισμού που προορίζεται για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, μέσω του ρωσικού εδάφους και των Δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.

«Ήλθε ο καιρός να διευρύνουμε τις σχέσεις μας μέσω της συνεργασίας μας», τόνισε ο Ράσμουσεν εκτιμώντας ότι οι 29 χώρες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας μπορούν να κάνουν πολλά για τη διεθνή ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι «θα ενεργήσουν από κοινού».

«Η Ρωσία είναι εταίρος για το ΝΑΤΟ και όχι εχθρός» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συμφωνία για έναρξη συνομιλιών με την προοπτική της σύνδεσης των πυραυλικών συστημάτων, κάτι που οι ηγέτες του ΝΑΤO χαρακτήρισαν «σημείο καμπής», στις σχέσεις των δύο μερών.

Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει «φιλόδοξα» σχέδια για τη συνεργασία της με τη Συμμαχία.

Το Αφγανιστάν

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο στο Αφγανιστάν ακόμα και μετά τη μεταβίβαση της ευθύνης των μαχών στον αφγανικό στρατό το 2014. Ο Ράσμουσεν τόνισε ότι τα ξένα στρατεύματα δεν θα έχουν μάχιμο ρόλο στο Αφγανιστάν μετά το 2014 και ότι στόχος είναι η μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στον αφγανικό στρατό σταδιακά από το 2011 ως το 2014.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει εάν θα τερματίσουν τη στρατιωτική αποστολή τους στο Αφγανιστάν ως το τέλος του 2014, ενώ σε ανακοίνωσή τους οι ταλιμπάν αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ είναι «καταδικασμένο σε ήττα» στο Αφγανιστάν. «Είναι φανερό ότι ύστερα από εννέα χρόνια κατοχής, οι εισβολείς είναι καταδικασμένοι να έχουν την ίδια τύχη με εκείνους που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο πριν από αυτούς», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ταλιμπάν.

Τέλος, οι χώρες του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία για μία νέα δομή της διοίκηση της Συμμαχίας. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, η συμφωνία προβλέπει τη μείωση κατά τουλάχιστον 35% του δυναμικού της διοικητικής δομής της, καθώς επίσης και τη σημαντική μείωση του αριθμού των υπηρεσιών και των αρχηγείων της ώστε αυτή να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, τα γενικά επιτελεία του ΝΑΤΟ θα μειωθούν από 11 σε 6 ή 7, οι 14 υπάρχουσες υπηρεσίες σε τρεις και οι περίπου 400 επιτροπές σε 85.

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά

Ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συνομιλώντας με τους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυψαν τη Σύνοδο, ανέφερε ότι το νέο αμυντικό δόγμα προσπαθεί να αλλάξει τις δομές και τον προσανατολισμό της Συμμαχίας, μέσα από την παραδοχή ότι τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά από εκείνα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές εκπλήξεις, ενώ θετικά εξελίχθηκε η Σύνοδος και σε ό,τι αφορά τις δικές μας ευαισθησίες και τα δικά μας συμφέροντα. Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα υπέγραψε το κείμενο χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την έναρξη της συνεργασίας τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η αντιπυραυλική ασπίδα στην οποία συμμετέχει, πλέον, και η Ρωσία, δεν σημαίνει αντιπαλότητα αλλά συνεργασία.

Σχετικά με το Αφγανιστάν ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συζήτηση που έγινε είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.
skai

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5919&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 20.11.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote