Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διελκυστίνδα Παπακωνσταντίνου και υπουργών
Διελκυστίνδα Παπακωνσταντίνου και υπουργών Εκτύπωση E-mail
20.11.10

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πέρασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια πλευρά, εισέπραττε τις ολοένα αυξανόμενες πιέσεις των εκπροσώπων της τρόικας, από την άλλη έπρεπε να πείσει και τους συναδέλφους του ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Στις διαδοχικές συναντήσεις των αρχών του Νοεμβρίου, εκτός από τον κ. Α. Λοβέρδο και την κ. Λούκα Κατσέλη, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να κάνουν περικοπές ύψους 2,1 δισ. ευρώ, οι υπόλοιποι υπουργοί άφησαν ορισμένες εκκρεμότητες. Ανέλαβαν να τις λύσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων, κάτι που δεν κατέστη πάντα δυνατό.

Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν κάτι που ευθύς εξ αρχής συναντούσε τη διαφωνία του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Οικονομικών ζητούσε τη μείωση από τα 8,9 δισ. στα 8,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, στο τηλεφώνημα που είχαν λίγο αργότερα, τού είπε ότι δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία το συγκεκριμένο εργαλείο με τόσο μεγάλη μείωση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε να υποχωρήσει στα 8,5 δισ., μείωση η οποία τελικώς εγγράφηκε στον προϋπολογισμό. Στο τέλος του τηλεφωνήματος και οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι το συγκεκριμένο νούμερο δίνει τη δυνατότητα και στους δύο να εργαστούν για τους στόχους τους, αλλά οριακά.

Αντιστοίχως, την ανησυχία του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε και ο κ. Δ. Ρέππας, ιδίως όσον αφορά την ουσιαστική εξάτμιση εθνικών πόρων αναγκαίων για την εκκίνηση ενός έργου. Ο υπουργός Υποδομών φαίνεται πως είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι είναι αδύνατον να ξεκινήσουν μια σειρά από δρομολογημένα έργα καθώς δεν επαρκούν τα κονδύλια για προκαθορισμένες ενέργειες (όπως π.χ. η απαλλοτρίωση οικοπέδων), οι οποίες είναι απαραίτητες.

Η κατάσταση για τον κ. Παπακωνσταντίνου έγινε λίγο πιο πιεστική την προηγούμενη Τρίτη στο Eurogroup. Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, τηλεφώνησε στην κ. Αννα Διαμαντοπούλου και της ζήτησε να περικόψει ακόμη 100 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Γ. Ραγκούσης ήταν από τους ελάχιστους υπουργούς οι οποίοι δέχθηκαν περαιτέρω ενόχληση από τον κ. Παπακωνσταντίνου για περικοπές δαπανών, καθώς θεωρείται ότι ο «Καλλικράτης» έχει ήδη θέσει κάποια στενά όρια σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Υπάρχουν ωστόσο και πολύ πιο βασικά προβλήματα, τα οποία αφορούν την εφαρμογή του Μνημονίου και φαίνεται να προκαλούν εκ νέου εκνευρισμό στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία θεωρεί ότι όσα ψήφισε ο προκάτοχός της ενδεχομένως οδηγήσουν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το ζήτημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στον κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί πως έτσι ακυρώνεται σοβαρό σκέλος του έργου του, το οποίο ισοδυναμεί με σημαντικό μέρος των έως σήμερα μεταρρυθμίσεων.
 
 
kathimerini

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5918&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote