Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΝΑΤΟ: Συμφώνησαν για την αντιπυραυλική ασπίδα
ΝΑΤΟ: Συμφώνησαν για την αντιπυραυλική ασπίδα Εκτύπωση E-mail
20.11.10

Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αλλά και για το νέο δόγμα της Συμμαχίας συμφώνησαν χθες οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισσαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας. 

Το σύστημα «ομπρέλας» προβλέπει την εγκατάσταση αντι-αεροπορικών συστημάτων με αμερικανικούς πυραύλους και ραντάρ που θα συνδεθούν με τα συστήματα των ΗΠΑ. Μόνο η σύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα 28 μέλη.

Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας και ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας σκοπεύουν να προσκαλέσουν και τη Μόσχα να συμμετέχει, κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Το νέο δόγμα

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην προσαρμογή των βασικών αρχών της Συμμαχίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Το νέο στρατηγικό δόγμα περιλαμβάνει ως υψηλές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ένοπλων φονταμενταλιστικών ομάδων ενώ στοχεύει σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Οι βασικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εγκρίθηκαν από τα 28 μέλη της Συμμαχίας, και «επιβεβαιώνουν την ικανότητα της συμμαχίας να προστατεύει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Στην απόφαση να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραδίδουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με στόχο να έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος της συμμαχικής δύναμης από τη χώρα μέχρι το 2014, επιμένει η Συμμαχία παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.

 Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε από τη Λισαβόνα όμως ότι το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στον στόχο του 2014, μετά το οποίο θα μείνουν μόνο μικρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για περαιτέρω εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Τη θέση του υπέρ της παράδοσης αρμοδιοτήτων στις αφγανικές δυνάμεις ήδη από το 2011 τόνισε στη Λισσαβόνα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

 

 ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5911&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote