Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χολέρα, φόβος και οργή στην Αϊτή
Χολέρα, φόβος και οργή στην Αϊτή Εκτύπωση E-mail
18.11.10

Για κοινωνική έκρηξη στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, προειδοποιεί ο πρόεδρος της χώρας, Ρενέ Πρεβάλ, καθώς η επιδημία της χολέρας εξαπλώνεται ραγδαία και οι εξαθλιωμένοι από την πείνα και την ασθένεια κάτοικοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους «χρεώνοντας» τη διάδοση της νόσου στους κυανόκρανους.

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η χολέρα, που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε χίλιους ανθρώπους στην Αϊτή, ενδέχεται να ήλθε πριν από πολλά χρόνια από την Ασία, οι υγειονομικές αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας (γειτνιάζει με την Αϊτή), αλλά και της Φλόριντα επιβεβαίωσαν τα δύο πρώτα κρούσματα στις χώρες τους.

 
Ο 32χρονος ασθενής στη Δομινικανή Δημοκρατία είναι ένας μετανάστης από την Αϊτή, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ στη Φλόριντα των ΗΠΑ πρόκειται για μια γυναίκα που επισκέφθηκε πρόσφατα την οικογένειά της στην Αϊτή.
 
Στην Αϊτή, μέχρι στιγμής, 1.034 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα της νόσου είναι περισσότερα από 16.700.
 
 
Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ξαπλωμένοι στους δρόμους περιμένοντας κάποιον να τους βοηθήσει, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι σε οργανισμούς αρωγής εκτιμούν ότι ίσως η κυβέρνηση της Αϊτής να υποτιμά την κατάσταση.
 
Οι κακές συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς των πληγέντων από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου δημιουργούν φόβους για ταχεία εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας.
 
Εκκληση για ηρεμία
Τα τελευταία 24ωρα, σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων νεαρών και κυανόκρανων σε διάφορες πόλεις στα βόρεια της χώρας, ενώ ο πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ, έκανε, χτες, έκκληση για ηρεμία. Οι διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους για τον τρόπο αντίδρασης των αρχών απέναντι στην επιδημία χολέρας και επιρρίπτουν ευθύνες στους κυανόκρανους ότι είναι οι «φορείς» της νόσου.
 
Η κατάσταση είναι τεταμένη, κυρίως στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Καπ Αϊτιέν.
 
Η επιδημία χολέρας έχει προκαλέσει φόβο και θυμό στους κατοίκους, καθώς η χώρα δεν έχει προλάβει να ορθοποδήσει από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου που κόστισε τη ζωή περίπου 230 χιλιάδων ανθρώπων.
 
Οι Αϊτινοί κλείνουν δρόμους, καίνε αυτοκίνητα, πετάνε πέτρες και μπουκάλια όπου συναντήσουν κυανόκρανους. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να έχουν και πολιτικά κίνητρα, εν όψει των εκλογών στις 28 Νοεμβρίου.
 
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την τάξη στη χώρα και διέψευσε ότι για τη χολέρα ευθύνονται οι Νεπαλέζοι κυανόκρανοι.
 
Έθνος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5903&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >