Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το... βάφτισαν θρίαμβο
Το... βάφτισαν θρίαμβο Εκτύπωση E-mail
16.11.10

Σε θριαμβολογίες για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επιδίδεται η κυβέρνηση, εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας, παρά τα μεγάλα ποσοστά αποχής που στιγμάτισαν την εκλογική αναμέτρηση και το σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας που έδειξε η κάλπη ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία.

Εμμένοντας στις εντυπώσεις ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα και στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία προήδρευσε στο Παρίσι, ειδική αναφορά στην εκλογή του Γ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι αποτελεί ιστορική επιτυχία για την Κεντροαριστερά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθεια να εμφανιστεί καθησυχαστικός σε σχέση με τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα και προαναγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να σχολιάσει την ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ σε παραδοσιακά «κάστρα» του, όπως ο Πειραιάς και η Πάτρα, επικαλούμενος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών και των υποψηφίων!
Σε ό,τι αφορά γενικότερα το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε πως καταδεικνύει την επιλογή των πολιτών για «τη συνέχιση της σταθερότητας της χώρας με αξιοποίηση των θυσιών και έστειλαν το μήνυμα μιας ισχυρής βούλησης για αλλαγές και ανατροπές σε όλους τους τομείς που χρόνια τώρα μας κρατούσαν δέσμιους παθογενών καταστάσεων».
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια ολόκληρη τριετία, ενώ αν και δήλωσε πως υπάρχουν πεδία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέφυγε να προσδιορίσει το πλαίσιο που θα βάλει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης, προκάλεσε αίσθηση η δήλωσή του ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για συναντήσεις μεταξύ τους, ενώ έστειλε το μήνυμα σε όλες οι πολιτικές δυνάμεις «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει δείξει πώς πορεύεται, θα πρέπει επιτέλους και οι πολιτικές δυνάμεις να το ακολουθήσουν».
Πέραν αυτού ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης στο αίτημά της για συναίνεση προκάλεσε η ξεκάθαρη δήλωση του κ. Πεταλωτή ότι δεν θα πάει πίσω η Εξεταστική για την Οικονομία.
Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα υποστήριξε πως «όταν λέμε "νέα μέτρα", μιλάμε για περικοπές μισθών, συντάξεων, για φορολογία εκτός από αυτήν που έχουμε εξαγγείλει, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο», ενώ για το θέμα των απολύσεων έσπευσε εκ νέου να δηλώσει πως «δεν θα γίνουν».
 
«Χείρα βοηθείας» από το Παρίσι μέσα σε μια δυσχερή ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα για την Ελλάδα αναζήτησε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική πρωτεύουσα.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η συνάντηση επιβεβαίωσε το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά τη θετική θέση που εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας, γεγονός που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
Σχετικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα συμφώνησαν και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη.
Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών, είπε ο κ. Παπανδρέου, και αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών περιείχε τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ενώ τέθηκε και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, υπό το πρίσμα, βέβαια, της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας.
 
Επίδειξη δύναμης στη γερμανική πλευρά επιχείρησε χθες από το Παρίσι, όπου μετέβη με αφορμή τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γ. Παπανδρέου. Προκαλώντας πολλές συζητήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς του και το κατά πόσο διευκολύνει, με τη συμπεριφορά που πλέον υιοθετεί μετά τις εκλογές, τη διαπραγματευτική θέση της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο κ. Παπανδρέου πέταξε «καρφιά» για τη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα του χρέους. Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως
η σκληρή στάση της Γερμανίας σχετικά με την ανάληψη τμήματος του κόστους διάσωσης κρατών - μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται προ του ενδεχομένου χρεοκοπίας θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, o πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Γερμανία δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήταν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία», για να καταλήξει στο ότι «αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες (σ.σ. κρατών - μελών της Ευρωζώνης) στη χρεοκοπία». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να καταπολεμήσουν και «την απουσία δημοκρατικού ελέγχου στις χρηματοοικονομικές αγορές», προσθέτοντας ότι «είναι μια μάχη πολιτισμών». Τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου σε σχέση με την επίθεση αυτή προς την Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να διευκρινίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσα απ' αυτές τις δηλώσεις του εξέφρασε και την εμπειρία της χώρας μας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τι σημαίνει εταιρική και κοινοτική αλληλεγγύη, που εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη».
 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5890&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote