Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για την Ιρλανδία
Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για την Ιρλανδία Εκτύπωση E-mail
15.11.10

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική βοήθεια «κάποια στιγμή» η Ιρλανδία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Την ίδια στιγμή, πάντως, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασκεί πίεση στο Δουβλίνο να υποβάλει αίτηση για βοήθεια.

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ τους οποίους επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, επιμένουν ότι το Δουβλίνο βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας 45-90 δισ. ευρώ.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Καινοτομίας Μπατ O' Κίφι στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE

Ερωτηθείς, αν η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας ο O' Κίφι απάντησε: «Οχι, τέτοιο θέμα δεν έχει προκύψει».

Λίγες ώρες αργότερα, και ο ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν γίνονται συζητήσεις με την ΕΕ για την πιθανότητα παροχής οικονομικής βοήθειας στη χώρα, όμως δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Ιρλανδία να ζητήσει κάποια στιγμή εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας RTE ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Έιχερν δήλωσε ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα. «Μίλησα με τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί. Μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών και απολύτως τίποτα δε συμβαίνει σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε ο Έιχερν.

Πιέζει η Γερμανία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Ιρλανδία να αιτηθεί οικονομικής βοήθειας.

Οι πληροφορίες από την έδρα της ΕΕ επιμένουν ότι η Ιρλανδία και η Ε.Ε. βρίσκονται ήδη παρασκηνιακά σε συνομιλίες για την ένταξη στο μηχανισμό βοήθειας (EFSF).

Δεν είναι θέμα το «αν» αλλά το «πότε» η Ιρλανδία θα προσεγγίσει την ΕΕ για ένταξη στο μηχανισμό, μετέδιδε το Σάββατο το BBC.

Από την πλευρά τους οι Irish Times γράφουν, επικαλούμενες Γερμανό αξιωματούχο, ότι το Βερολίνο πιέζει την Ιρλανδία να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Η Κομισιόν έχει αρνηθεί να σχολιάσει επισήμως το ζήτημα ενώ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν είχε διευκρινίσει ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει βοήθεια από το Ταμείο.

Την Παρασκευή πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και πρόσθεσε: «Εναπόκειται στην ιρλανδική κυβέρνηση να προχωρήσει και να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα για βοήθεια».

Η Ιρλανδία έχει δηλώσει πάντως ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τις ανάγκες της μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Επιπλέον το RTE είχε μεταδώσει ότι οι συζητήσεις γίνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο πάνω στη βάση του «χειρότερου δυνατού σεναρίου».

 

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5887&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote