Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπροστά σε Μνημόνιο και η Ιρλανδία
Μπροστά σε Μνημόνιο και η Ιρλανδία Εκτύπωση E-mail
13.11.10

Ενα βήμα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απέχει πλέον -σύμφωνα με αναλυτές- η Ιρλανδία, μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας σε επίπεδα-ρεκόρ και τις ενδείξεις μετάστασης του... ιού στις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Με το Δουβλίνο, όμως, να διαψεύδει τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ετοιμάσει πακέτο διάσωσης για την ιρλανδική οικονομία ύψους 80 δισ. ευρώ, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για έναν «κρυμμένο άσο» που έχει στο μανίκι του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κάουεν.

Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε χθες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση κρατά στο χέρι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να διεκδικήσει μια πιο συμφέρουσα συμφωνία διάσωσης από τους Ευρωπαίους.

Με δεδομένο ότι η χώρα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές ομολόγων πριν από την άνοιξη του 2011, θα μπορούσε να ζητήσει τη διάσωσή της αποκλειστικά από το ΔΝΤ, πετυχαίνοντας επιτόκιο 2,2%-2,8% έναντι περίπου 9% που τη χρεώνουν σήμερα οι αγορές και 5,5% ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης.

Το γεγονός όμως ότι το έλλειμμα της χώρας θα εκτιναχθεί το 2010 στο 32% και το χρέος θα υπερβεί το 90% του ΑΕΠ μετά την απόφαση του Δουβλίνου να «ξελασπώσει» τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, εγείρει μεγάλες ανησυχίες για το ήδη «εύθραυστο» τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, γεγονός που αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων.

Τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων, παρά τη χθεσινή μικρή αποκλιμάκωση (585 μ.β.), βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού για Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία σε σχέση με τη Γερμανία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων ήδη προεξοφλούν στάσεις πληρωμών, εκτιμώντας ότι Δουβλίνο και Λισαβόνα θα ακολουθήσουν την Αθήνα, προσφεύγοντας στην ΕΕ για διάσωση.

Η Κομισιόν ανέφερε πάντως χθες ότι δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα οικονομικής στήριξης από την ιρλανδική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες ότι ενδέχεται να ετοιμάζεται πακέτο διάσωσης. Στο ίδιο μοτίβο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι δεν είχε καμία επαφή με την Ιρλανδία, πλην των συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, χαιρέτισε την ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ από τη Σεούλ, που είχε σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές. Σύμφωνα με αυτή, «κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ οι ανάγκες της για το 2011 είναι 23,5 δισ. ευρώ και μειώνονται στα 18,6 δισ. ευρώ το 2014, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας.

ΜΠ. ΚΑΟΥΕΝ
Επίθεση κατά Μέρκελ - Λαγκάρντ

«Βολές» κατά της Γερμανίδας καγκελάριου Aνγκελα Μέρκελ και της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν, καθώς, μιλώντας στην εφημερίδα «Irish Independent», τόνισε ότι η θέση που υιοθέτησαν η Γερμανία και η Γαλλία ήταν αυτή που προκάλεσε το τελευταίο διήμερο αναμπουμπούλα στις αγορές. Σύμφωνα με τις επίμαχες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, εάν μία χώρα της Ευρωζώνης προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αυτός δεν πρέπει να καλύψει το σύνολο του κόστους, μέρος του οποίου πρέπει να αναληφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε στη συνέχεια τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των αγορών. «Δεν ήταν εποικοδομητικό», δήλωσε ο κ. Κάουεν, σημειώνοντας πως «ό,τι ειπώθηκε είχε μια απροσδόκητη συνέπεια». Κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι την ερχόμενη Τρίτη στο Eurogroup η Γερμανία θα θέσει στο τραπέζι το θέμα της ιρλανδικής διάσωσης και ταυτόχρονα το «καυτό» ζήτημα της αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, επιχειρώντας να βάλει «τέλος» στις αντιρρήσεις όλων όσοι (με πρώτο τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ) αντιτίθενται στη συμμετοχή ιδιωτών στον δανεισμό προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5882&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote