Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ερχονται εκκαθαρίσεις στη Ν.Δ
Ερχονται εκκαθαρίσεις στη Ν.Δ Εκτύπωση E-mail
13.11.10

Με «λυµένα χέρια», όπως λένε στενοί συνεργάτες του, για ευρύτατες αλλαγές στο γαλάζιο οικοδόµηµα, κινείται ο Αντώνης Σαµαράς µετά το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προχωρήσει το επόµενο διάστηµα σε στοχευµένες κινήσεις, όχι µόνον για να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά κέρδη που θεωρεί ότι αποκόµισε από τις κάλπες, αλλά και για να προετοιµάσει την αξιωµατική αντιπολίτευση για εθνικές εκλογές «ανά πάσα στιγµή».

Το µήνυµα από τη Ρηγίλλης είναι ουσιαστικά ότι το εκλογικό δίληµµα του Πρωθυπουργού αποσύρθηκε για λόγους σκοπιµότητας, αλλά παραµένει βασικό όπλο στον κυβερνητικό σχεδιασµό. Στο στενό επιτελείο του κ. Σαµαρά εµφανίζονται πεπεισµένοι ότι η εκλογολογία που άνοιξε πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα κλείσει και θεωρούν ζωτικής σηµασίας για τη Ν.Δ. να παραµείνει ο κοµµατικός µηχανισµός σε κατάσταση εκλογικού συναγερµού τουλάχιστον έως τον Μάρτιο. Η βασική εκτίµηση, την οποία έχει εκφράσει και δηµοσίως ο πρόεδρος της Ν.Δ., είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου µπορεί να επιχειρήσει αιφνιδιαστικές εκλογές µε απώτερο χρονικό ορίζοντα στις αρχές Απριλίου – το διάστηµα, δηλαδή, που η εκλογική αναµέτρηση µπορεί να γίνει µε λίστα και όχι µε σταυροδοσία.

Για δύο λόγο υς. Κατά τα ίδια υψηλόβαθµα στελέχη της Ν.Δ., οι εθνικές εκλογές βρίσκονται κοντά για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί «θα επικρατήσει το αίσθηµα αυτοσυντήρησης» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα επιχειρήσει, όπως λένε, να κλείσει τον κύκλο της φθοράς από το Μνηµόνιο και να κάνει µια επανεκκίνηση πριν παγιωθεί η προοπτική µιας εκλογικής ήττας του.Δεύτερον, επειδή τα νέα οικονοµικά µέτρα θα κάνουν πιο δύσβατο τον δρόµο για την κυβέρνηση, προκαλώντας –όπως υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης – και µεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.

«Διπλόκέρδος» . Στο γαλάζιο επιτελείο  της την καταψήφιση ή όχι της συµφωνίας µε την τρόικα.

Η επόµεν η µέρα. Για την «επόµενη µέρα» στο γαλάζιο στερέωµα και το νέο οργανόγραµµα του κόµµατος, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι αξιολογείται και η προσπάθεια των στελεχών για τηνενίσχυση των κοµµατικών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οιεπιπλήξεις από την πλευρά του κ. Σαµαρά ιδίωςσε βουλευτές του Λεκανοπεδίου «δενείναι τυχαίες», λένε επιτελικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθείότι θα δηµιουργηθεί ένα δυσµενές τοπίο για όσους η κοµµατική ηγεσία κρίνει ότι παρέµειναν αδρανείς.

Το «ζήτηµα Καραµανλ ή». Ο εκλογικός ορίζοντας, εξάλλου, θα καθορίσει και τον τρόπο µε τον οποίο θα χειριστεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. το «ζήτηµα Καραµανλή». Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, εάν τα εκλογικά σενάρια παραµείνουν ανοικτά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαµαράς θα χαράξει µια σαφή διαχωριστική γραµµή από τα κυβερνητικά πεπραγµένα του προκατόχου του, ενώ προεξοφλείται ότι θα παραµείνουν στο «ψυγείο», µε την προοπτική εξόδου και από τα κοµµατικά ψηφοδέλτια, στελέχη που είναι ταυτισµένα µε τον Κ. Καραµανλή. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε Σε κατάσταση εκλογικού συναγερµού µέχρι τον Μάρτιο ο κοµµατικός µηχανισµός
Ανασχηµατισµός στους τοµεάρχες και νέα πρόσωπα σε θέσεις - κλειδιά

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται ότι έχει καταλήξει σε συγκεκριµένες κινήσεις στο εσωκοµµατικό πεδίο, µε στόχο µια ταχεία πολιτική ανάκαµψη του κόµµατος (το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου, κατά τη Ρηγίλλης, αποτελεί µεγάλο βήµα για την επανασυσπείρωση της γαλάζιας βάσης) και τη δηµιουργία σε σύντοµο διάστηµα µιας ισχυρής «εκλογικής µηχανής», όπως τονίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαµαράς αναµένεται να προχωρήσει:

1Σε ευρύτατο ανασχηµατισµό της λεγόµενης «σκιώδους κυβέρνησης» (τοµεάρχες), αλλά και της οµάδας που στελεχώνει σήµερα τις κοµµατικές γραµµατείες. Η κίνηση θα συνδυαστεί και µε τη µετακόµιση, τις επόµενες εβδοµάδες, των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. από τη Ρηγίλλης στη Λεωφόρο Συγγρού, µια κίνηση που στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν ότι θα ενισχύσει το «µήνυµα ανανέωσης». Συνεργάτες του κ. Σαµαρά αναφέρουν ότι η νέα οµάδα τοµεαρχών θα είναι απαλλαγµένη από την ανάγκη διατήρησης των εσωκοµµατικών ισορροπιών και θα αποτελέσει και µια απάντηση στις κινήσεις της κ. Μπακογιάννη που επισηµοποιεί τη δηµιουργία του δικού της φορέα στις 21 Νοεµβρίου.

2Στην προώθηση σε θέσεις - κλειδιά στο κοµµατικό επιτελείο νέων προσώπων, ακόµη κι εκτός του κοµµατικού µηχανισµού, αλλά µε σηµείο αναφοράς τον κ. Σαµαρά. Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από το περασµένο καλοκαίρι µε την επιλογή στελεχών που κινούνταν εκτός του κοµµατικού πυρήνα (όπως ο Ν. Μηταράκης και η Βασιλική Τζότζολα), αλλά µε «δειλά βήµατα», όπως αναγνωρίζουν αρκετοί στη Ν.Δ.

3Σε αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο παράλληλα µε τον σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο θα κληθεί να προωθήσει και τις νέες προγραµµατικές θέσεις του κόµµατος που θα διαµορφωθούν το προσεχές διάστηµα, πολύ περισσότερο εάν συντηρηθεί ένα κλίµα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Σηµειώνεται ότι από τον περασµένο µήνα στην οµάδα των επικοινωνιακών συµβούλων του κ. Σαµαρά έχει προστεθεί και ο δηµοσιογράφος Γ. Χαρβαλιάς.

ta nea

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5880&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote