Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Πέιλιν τρομάζει το ίδιο της το κόμμα
Η Πέιλιν τρομάζει το ίδιο της το κόμμα Εκτύπωση E-mail
07.11.10

Η προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών, για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, κατέστησε επείγουσα την ανάγκη για μια επιχείρηση την οποία ξεκίνησαν στο εσωτερικό του κόμματος με ιδιαίτερο ζήλο:

 

Το σύνθημα στο πλακάτ των οπαδών του Tea Party «η Πέιλιν για πρόεδρος το 2012» είναι ακριβώς αυτό που απεύχονται όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

 «Σταματήστε τη Σάρα Πέιλιν!» Οι πιθανοί υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του 2012 βρίσκονται σε μια κοινή, αν και όχι συντονισμένη, αποστολή. Να «κόψουν» την ορμή και την αξιοπιστία που κέρδισε η Πέιλιν στους κύκλους των συντηρητικών ακτιβιστών, εμπλεκόμενη τόσο επιθετικά στις φετινές προεκλογικές εκστρατείες.
 
Ελάχιστοι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να προκαλέσουν δημόσια την Πέιλιν. Η πλειονότητα της ελίτ του κόμματος μιλάει γι' αυτήν μυστικά και υποτιμητικά. Ο συντηρητικός πυρήνας των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι η υποψηφιότητά της θα εξαφάνιζε τις ευκαιρίες, που θα προέκυπταν με τους ανεξάρτητους και τους συντηρητικούς Δημοκρατικούς οι οποίοι είναι εξοργισμένοι με την ατζέντα του Ομπάμα.
 
Κοινή εκτίμηση είναι ότι η Πέιλιν θα διεκδικήσει και θα καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών - μια προοπτική που οι περισσότεροι θεωρούν καταστροφική, αφού θα διασφάλιζε την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Υπάρχει έντονη, εστιασμένη προσπάθεια να αναζητηθεί ένας υποψήφιος, γύρω από τον οποίο να συσπειρωθούμε, ικανός πρώτα να νικήσει τη Σάρα Πέιλιν», εξομολογήθηκε ανώτατος Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». «Η Πέιλιν θα μπορούσε να πάρει το χρίσμα, αλλά ο Ομπάμα θα τη συνθλίψει», υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος, που θεωρεί, και όχι μόνο αυτός, ότι οι ελλείψεις της -έντονο πολιτικό στιλ πόλωσης και συχνά επιφανειακές και διστακτικές απαντήσεις όταν δέχεται πιέσεις- ελάχιστα βελτιώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών -από τους Μιτ Ρόμνεϊ και Τιμ Πολέντι, οι οποίοι ελπίζουν στο χρίσμα, έως τους συμβούλους, με εξαιρετικά μεγάλη επιρροή, όπως ο πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους, Καρλ Ρόουβ και ο Εντ Γκιλέσπι- ανησυχούν μήπως η πιθανή κάθοδός της στεφθεί με επιτυχία. Οι συζητήσεις για την αναχαίτιση της Πέιλιν δεν είναι συντονισμένες, αλλά είναι υπό εξέταση σχέδια, κυρίως όσον αφορά το πώς θα την εμποδίσουν να κατέβει ή το πώς θα της αρνηθούν το χρίσμα εάν, όντως, κατέβει. Ο Καρλ Ρόουβ είπε στη βρετανική «Daily Telegraph» ότι το επερχόμενο ριάλιτι σόου της στην τηλεόραση θα μπορούσε να χαλάσει την προεδρική της εικόνα. «Δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσο αυτό ταιριάζει στην αμερικανική σκέψη τού "αυτό με βοηθάει να σας συναντήσω στο Οβάλ Γραφείο"», δήλωσε σαρκαστικά ο Ρόουβ.
 
Η ανησυχία των Ρεπουμπλικανών σχετικά με την Πέιλιν -τουλάχιστον με την παρούσα ένταση- είναι καινούρια. Το 2008 επικρατούσε, ευρέως, η άποψη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ότι η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας ήταν μια ευχάριστη, γεμάτη χρώμα και ενέργεια μορφή, αλλά όχι μια μορφή που «αντανακλούσε» την εξουσία ή που είχε την επιθυμία να διεκδικήσει, σοβαρά, τον Λευκό Οίκο. Όταν παραιτήθηκε από τη διακυβέρνηση της Αλάσκας, πριν καν ολοκληρώσει την πρώτη της θητεία, και έδειξε τη δύναμή της απέναντι στο κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, η απάθεια έγινε συναγερμός στους κύκλους της αφρόκρεμας του κόμματος.
 
Η Πέιλιν, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Entertainment Tonight», είπε ότι «εάν δεν βρεθεί ένας υποψήφιος, αρκετά συντηρητικός, θα ένιωθα την ανάγκη να κατέβω το 2012». Δημοσκόπηση των ABC News/ «Washington Post» έδειξε ότι το 39% των ψηφοφόρων τη βλέπουν θετικά και ότι μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει τα προσόντα για πρόεδρος των ΗΠΑ. Ομως, η δημοσκόπηση ανέδειξε την πρόκληση για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς δύο ομάδες με βαρύτητα στις προκριματικές εκλογές έχουν διαφορετική άποψη. Οι αυτοαποκαλούμενοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί σε ποσοστό 55% και το 73% εκείνων που δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές του κινήματος Tea Party πιστεύουν ότι έχει τα κατάλληλα προσόντα.
 
Οι Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι η δυναμική που παίχτηκε σε πολλούς από τους φετινούς εσωκομματικούς αγώνες στη Γερουσία -ιδιαίτερα στις πολιτείες Νεβάδα, Αλάσκα και Ντελαγουέρ, όπου οι ακτιβιστές του Tea Party βοήθησαν στην ανατροπή των φαβορί του κόμματος, αλλά μετά καταποντίστηκαν από τους Δημοκρατικούς- θα μπορούσε να επαναληφθεί, γιατί οι ακτιβιστές του Tea Party ασχολήθηκαν περισσότερο με την ιδεολογική ταύτιση παρά με την εκλεξιμότητα στις ενδιάμεσες εκλογές.
 
Ο διάσημος συντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός Ρας Λίμπο υπήρξε πιο συγκεκριμένος όταν μίλησε στην εκπομπή του για το πώς αντιμετωπίζει η κομματική νομενκλατούρα τη Σάρα Πέιλιν: «Εάν κατέβει, ορμά εναντίον του κόμματος. Τρέμουν στην ιδέα πως, εάν κερδίσει η Πέιλιν, έρχεται το τέλος του Ρεπουμπλικανών».

enet.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5852&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote