Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ελπίδα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας
Ελπίδα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας Εκτύπωση E-mail
06.11.10

Ο Λέανδρος Δημητρίου, από τη Λεμεσό, ήταν 22 ετών όταν διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Άρχισε να εμφανίζει σπαστικότητα και σύντομα έχασε τον έλεγχο στα άκρα του.

Κινείται με τροχοκάθισμα, καθώς, πριν από τρία χρόνια, ξύπνησε ένα πρωί και αισθάνθηκε τελείως αδύναμος. Αναγκάστηκαν να μετατρέψουν έναν διάδρομο στο σπίτι του, βάζοντας σωλήνες και στις δύο πλευρές, τις οποίες ο Λέανδρος κρατούσε για να κινηθεί. Πρόσφατα ανακάλυψε τη μέθοδο που χρησιμοποιεί ο καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα, Πάολο Ζαμπόνι, για να περιορίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου CCSVI - της χρόνιας εγκεφαλονωτιαίας φλεβικής ανεπάρκειας (Chronic Cerebro-spinal Venous Insufficiency), το οποίο, σύμφωνα με τον Ιταλό γιατρό, συνδέεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας και μπορεί να αμβλύνει σημαντικά τα συμπτώματα της επώδυνης νόσου. Οι επεμβάσεις που γίνονται με αυτή τη μέθοδο, ήδη σε αρκετές κλινικές παγκοσμίως, αποφράζουν τη φραγμένη καρωτίδα των ασθενών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και συνεπακόλουθα η κίνηση των ασθενών.

 
 
 
Φεύγουν συμπτώματα
 
Πριν από τρεις μήνες, ο 31χρονος σήμερα Λέανδρος, πήγε στη Βουλγαρία και έκανε εξέταση με υπέρηχο Doppler, όπου φάνηκε ότι είχε απόφραξη 90% στην αριστερή και 60% στη δεξιά καρωτίδα. Υποβλήθηκε σε δίωρη επέμβαση, με τοπική αναισθησία, και μόλις ξύπνησε, είδε σαφή βελτίωση στην κίνησή του. «Μόλις με έβαλαν στο κρεβάτι του νοσοκομείου, θυμάμαι, έσφιξα τα χέρια μου, έβρασαν τα χέρια μου». Πριν από την επέμβαση, υπέφερε από τους πόνους και τη σπαστικότητα, δεν μπορούσε να φάει καλά και ένιωθε το κορμί του σφιχτό.
«Η επέμβαση μού έδωσε πάρα πολλά πράματα πίσω. Οι πόνοι πριν ήταν από το στήθος και κάτω, τώρα είναι από τα γόνατά μου και κάτω. Δεν μπορώ να περπατήσω, οι γιατροί στη Βουλγαρία στο λένε καθαρά, δεν είναι θεραπεία, αλλά φεύγουν πολλά συμπτώματα. Είδα κόσμο στη Βουλγαρία που έκανε την επέμβαση και περπατούσαν με μπαστούνι ή βαστούσαν πάνω σε ώμους. Είχα και πάρα πολλή αστάθεια και στα χέρια. Το δεξί μου χέρι ήταν σχεδόν τελείως νεκρό, δεν είχα καθόλου έλεγχο. Τώρα έχω περισσότερο έλεγχο», αναφέρει. Τώρα, μπορεί και να χαίρεται τη θάλασσα, που όπως λέει, «αγαπά πάρα πολύ». Μέχρι πρόσφατα, έμπαινε μέσα, και από τη σπαστικότητα, πούντιαζε και βούλιαζε. Τώρα μπορεί να πάει μέχρι τη σημαδούρα και πίσω. «Χαλάρωσε πολύ το κορμί μου», αναφέρει.
 
 
 
Θεραπεία λόγω συζύγου
 
Ο δρ Ζαμπόνι έφτασε στον ορισμό του CCSVI εξαιτίας ενός ατυχούς γεγονότος-της διάγνωσης, πριν από δέκα χρόνια, της 40χρονης τότε συζύγου του με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιθυμώντας να τη βοηθήσει, άρχισε να αναζητά τα αίτια της ασθένειας. Από επιστήμονες που ερευνούσαν τους εγκεφάλους ασθενών με ΣκΠ έμαθε ότι σ’ αυτούς υπήρχαν πάντα αυξημένα επίπεδα σιδήρου. Σύμφωνα με τη θεωρία του, ο σίδηρος συσσωρευόταν γύρω από τις φλέβες που διοχέτευαν το αίμα από τον εγκέφαλο, ένα φαινόμενο που ώς τώρα ερμηνευόταν ως μια συνέπεια απλώς της ΣκΠ . Για τον Ζαμπόνι όμως, ήταν μια νέα θεώρηση της ασθένειας, που θα μπορούσε ίσως κάποτε να οδηγήσει στη θεραπεία της γυναίκας του, και εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων παγκοσμίως που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς ο σίδηρος παράγει ελεύθερες ρίζες, ουσίες που εξολοθρεύουν τα κύτταρα, επομένως η συσσώρευσή του στον εγκέφαλο ήταν προφανώς επιβλαβής και οδηγούσε σε νευρολογικά συμπτώματα. Ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος όταν αργότερα διαπίστωσε ότι οι φλέβες που έδιωχναν το αίμα από τον εγκέφαλο των ασθενών με ΣκΠ είχαν στένωση ή ήταν μπλοκαρισμένες. Σύντομα ξεκίνησε πειράματα με ομάδα χειρουργών, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Ζαμπόνι, τα πλεονάσματα σιδήρου ήταν απόρροια της κακής συγκέντρωσης αίματος στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας υπέρηχο Doppler, εξέτασε τον λαιμό ασθενών με ΣκΠ, για να φανεί ότι όλοι οι ασθενείς είχαν σχεδόν ή απολύτως φραγμένες τις φλέβες που έπαιρναν το αίμα από τον εγκέφαλο, κάτι που δεν εντοπιζόταν σε υγιή άτομα ή ασθενείς με άλλα νευρολογικά προβλήματα. Επίσης, οι ασθενείς με λιγότερο φραγμένες φλέβες, είχαν πιο ήπια συμπτώματα της ΣκΠ , έναντι αυτών που εμφάνιζαν μεγαλύτερη στένωση.
Με τη βοήθεια ειδικών αγγειοχειρουργών, ο Ζιμπόνι άρχισε στη συνέχεια επεμβάσεις, επιχειρώντας να ανοίξει τις φραγμένες φλέβες, για να διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με ΣκΠ είχαν μειωμένες επιθέσεις της νόσου, εμφάνιζαν πολύ λιγότερο τις εγκεφαλικές βλάβες που συνιστούν την ΣκΠ, η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε αισθητά, ενώ τα συμπτώματα επανεμφανίστηκαν μόνο στις περιπτώσεις που οι φλέβες έφραξαν εκ νέου.
 
 
 
Αρκετοί Κύπριοι
 
Η επέμβαση CCSVI στοίχισε στον Λέανδρο Δημητρίου περίπου 9.000 ευρώ, μαζί με τα έξοδα του ταξιδιού στη Βουλγαρία, των φαρμάκων κτλ. Ο ίδιος δεν αναφέρεται σε θεραπεία, αλλά σε μια επέμβαση που τον βοήθησε πολύ να βελτιώσει την καθημερινότητά του, αμβλύνοντας τα συμπτώματα της ΣκΠ . «Σε μερικούς διαρκεί, σε μερικούς όχι. Ακόμη δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι μπορείς να ξανανοίξεις τις καρωτίδες και ότι ωφελεί πάρα πολύ. Δεν μου έκανε κανένα φάρμακο τόση βελτίωση όσο μου έκανε αυτή η επέμβαση», αναφέρει. Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 1.200-1.300 ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση, μια απρόβλεπτη και άγνωστη νόσο, που πλήττει κυρίως άτομα 20-40 ετών. Ήδη κάποιοι λίγοι ασθενείς έχουν κάνει την επέμβαση και άλλοι ενδιαφέρονται να την κάνουν.
Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν παίρνει θέση για τη μέθοδο Ζαμπόνι και αρκείται να φέρνει σε επαφή όσους ενδιαφέρονται με όσους έκαναν την επέμβαση και είδαν βελτίωση. «Για καμιά θεραπεία δεν μπορεί ο σύνδεσμος να πάρει θέση, γιατί δεν είμαστε επιστήμονες ή γιατροί. Σίγουρα ο καθένας με το που θα ακούσει κάτι που μπορεί να βοηθήσει, θα το δοκιμάσει. Κανένας δεν μπορεί να κρίνει αυτούς που πάνε να το δοκιμάσουν και μακάρι να είναι καλό», δήλωσε στον «Π» η πρόεδρος του Συνδέσμου, Λένια Τακούσιη-Χριστοφόρου.
 
 
 
 
Επιφυλακτικοί οι γιατροί
Η μέθοδος του Ζαμπόνι πάντως δεν έχει πείσει ακόμα τους νευρολόγους που ασχολούνται με την κατά πλάκας σκλήρυνση, ώστε να παραπέμψουν τους ασθενείς στους σ’ αυτήν. Ο πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Πρωτοπαπάς, δήλωσε στον «Π» ότι δεν μπορεί να πάρει θέση για τη συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια για την αποτελεσματικότητά της. «Πολλοί ασθενείς με έχουν ρωτήσει και πολλοί έχουν ζητήσει πληροφορίες. Τους λέω ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να πάρω θέση και δεν το ‘χω δει πουθενά τεκμηριωμένο, ούτε και θέλω να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε να μας φέρουν επιστημονικές συγκριτικές μελέτες που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου και δεν μπόρεσα να έχω κάτι τέτοιο», ανέφερε.
 
INFO: www.multiplesclerosissurgery.com
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5849&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote