Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Πρέπει να γίνω καλύτερος»
«Πρέπει να γίνω καλύτερος» Εκτύπωση E-mail
04.11.10

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εισήλθαν οι ΗΠΑ, μετά το «μαστίγωμα» των Αμερικανών ψηφοφόρων στους Δημοκρατικούς για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

Το ηχηρό μήνυμα αποκήρυξης της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύτηκε από την έντονη επίδραση του συντηρητικού κινήματος Tea Party στις εκλογικές μάχες των Ρεπουμπλικανών, γεγονός που προδικάζει μια ακραία ιδεολογική στροφή στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

 
Η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, που απογοήτευσε τους Αμερικανούς, ήταν η βασική αιτία της ήττας των Δημοκρατικών, κατά τον Μπαράκ Ομπάμα (φωτ. Reuters)
 Οι Ρεπουμπλικανοί, πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, κήρυξαν τον πόλεμο κατά των μεταρρυθμίσεων που προώθησε πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο επόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζο Μπένερ, έθεσε εξαρχής στόχο την ακύρωση της «τερατώδους» μεταρρύθμισης στην υγεία. «Ο αμερικανικός λαός ανησυχεί για την κυβερνητική "κατάληψη" της υγειονομικής περίθαλψης. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε το έδαφος προτού αποκρούσουμε αυτό το τερατούργημα».
 
«Απολογία» Ομπάμα
 
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εκλογές υπογράμμισαν ότι «πρέπει να κάνω καλύτερη δουλειά» και θεώρησε ότι η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας απογοήτευσε τους Αμερικανούς. Ο Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2012 και την επανεκλογή του, εμφανίστηκε «πολύ πρόθυμος» να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς στα θέματα της ενέργειας και της εκπαίδευσης, αλλά σε ερώτηση σχετικά με το αίτημά τους να αποσύρει την υπογραφή του από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη δημόσια υγεία, απάντησε: «Οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν από μας να επαναλάβουμε τα ίδια θέματα, τις ίδιες διαδικασίες στο Κογκρέσο».
 
Υστερα από 4 χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων κερδίζοντας 57 έδρες από τους Δημοκρατικούς. Συνολικά, καταλαμβάνουν 240 έδρες σε σύνολο 435, μια εξέλιξη που θα εμποδίσει την ευχέρεια των κινήσεων του Λευκού Οίκου για την προώθηση κρίσιμων νομοσχεδίων (μεταναστευτικό, ενέργεια). Η κατάσταση της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία και η μη προσέλευση των νέων ψηφοφόρων και των μειονοτήτων στις κάλπες (το 2008 στήριξαν αναφανδόν τους Δημοκρατικούς) θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την εκλογική καθίζηση του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Κράτησαν τη Γερουσία
 
Οι Δημοκρατικοί χαμογέλασαν μόνο στη Γερουσία, αφού κατάφεραν, παρά τις οριακές μάχες, να κρατήσουν την πλειοψηφία (51 έδρες έναντι 46). Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, κέρδισαν 6 έδρες στη Γερουσία (Πενσυλβανία, Ουισκόνσιν, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Ιντιάνα), ενώ κατάφεραν να πλήξουν το γόητρο του Λευκού Οίκου αποσπώντας την έδρα στο Ιλινόις (τη διεκδικούσε ο ομογενής Αλέξης Γιαννούλιας), την οποία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008 κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, από τους 37 κυβερνήτες που ανανεώνονται στις εκλογές αυτές (σε σύνολο 50), οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να εκλέξουν 21 κυβερνήτες (απέσπασαν 9), ενώ οι Δημοκρατικοί μόλις 8.
 
Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί άντεξαν σε 4 Πολιτείες (Δυτ. Βιρτζίνια, Καλιφόρνια, Νεβάδα και Ντελαγουέρ) για τη μάχη της Γερουσίας την οργανωμένη εκστρατεία του Tea Party εναντίον των υποψηφίων τους, οι Ρεπουμπλικανοί τούς οφείλουν τη συνολική εκλογική τους ανάκαμψη και την ενεργοποίηση της βάσης του κόμματος. Το Tea Party κατάφερε να αναδείξει δεκάδες πολιτικούς που ήταν απομονωμένοι για χρόνια, λόγω των απόψεών τους, από το κόμμα τους. Στην πρώτη σειρά βρέθηκαν δύο από τα ηγετικά στελέχη του και οι νέοι αστέρες των Ρεπουμπλικανών, ο Μάρκο Ρούμπιο στη Φλόριντα και ο Ραντ Πολ στο Κεντάκι. Ο Ραντ Πολ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μάλλον θα καταψήφιζε το νόμο του 1964 για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, έκανε στο νικητήριο λόγο του μνεία στο «παλιρροϊκό κύμα» του συντηρητικού κινήματος και μίλησε για μια «δεύτερη ευκαιρία» για τους Ρεπουμπλικανούς. «Θα κάναμε λάθος εάν νομίζαμε ότι αυτή είναι μια ρεπουμπλικανική νίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία».
 
Η εξωτερική πολιτική
 
Η ήττα των Δημοκρατικών περιπλέκει και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τη στάση των ΗΠΑ απέναντι απέναντι στην Κίνα και το Ισραήλ.
 
 Η στρατηγική του Ομπάμα στο Αφγανιστάν δέχεται τα βέλη των Ρεπουμπλικανών, καθώς «πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα έπρεπε να αναφέρει ημερομηνία και τάσσονται υπέρ μιας πιο μακριάς θητείας» στο Αφγανιστάν, υποστηρίζει ο Στίβεν Φλάναγκαν, αναλυτής του Center of Strategic and International Studies (CSIS).
 
Τέλος, ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδέχεται να βγει ενισχυμένος από έναν αποδυναμωμένο Ομπάμα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί αντιτίθενται σε κάθε άσκηση πίεσης στο Ισραήλ προκειμένου το εβραϊκό κράτος να συνάψει μια συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστινίους. *

ΕΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5839&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote