Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Γιουροσύπρια
Στους δρόμους οι εργαζόμενοι της Γιουροσύπρια Εκτύπωση E-mail
04.11.10

Μαζική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γιουροσύπρια, ζητώντας όπως εφαρμοστούν προηγούμενες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς το προσωπικό της εταιρείας και ειδικότερα η μεταφορά όλων των εργαζομένων της εταιρείας στις Κυπριακές Αερογραμμές μετά τον τερματισμό των εργασιών της Γιουροσύπρια.

Εργαζόμενοι της Γιουροσύπρια συγκεντρώθηκαν το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ απ’ όπου και πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο, κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Ο ιδιοκτήτης ξέγραψε τους υπαλλήλους της Γιουροσύπρια», «Κυβέρνηση Χριστόφια – Προχειρότητα, επιπολαιότητα, ανευθυνότητα» και «Κυβέρνηση Χριστόφια φερέγγυα με τις τράπεζες - Προσωπικό στην ανεργία».

 
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με επικεφαλής τους Αντρέα Καλό, Πρόεδρο της Συντεχνίας των Πιλότων της Γιουροσύπρια, Ελισσαίο Μιχαήλ, Γενικό Γραμματέα ΟΙΥΚ ΣΕΚ και Αντώνη Νεοφύτου, Γενικό Γραμματέα ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, εισήλθε στο Προεδρικό και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά των Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, στον οποίο επέδωσε μνημόνιο με τα αιτήματα των εργαζομένων.
 
Στο μνημόνιο τους οι εργαζόμενοι ζητούν από την Κυβέρνηση όπως, «εφαρμοστούν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη στις συναντήσεις που είχε με τους εργαζόμενους στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 και στις 15 Οκτωβρίου 2010», σημειώνοντας πως «είναι δέσμευση του ίδιου (του Υπουργού) και της Κυβέρνησης, η μεταφορά όλων των εργαζομένων της Γιουροσύπρια στις Κυπριακές Αερογραμμές».
 
Παράλληλα το προσωπικό της Γιουροσύπρια ζητά όπως «δοθεί άμεσα Σχέδιο εθελούσιας πρόωρης αφυπηρέτησης στους υπαλλήλους της Γιουροσύπρια και των Κυπριακών Αερογραμμών και να δοθεί η ευκαιρία στα άτομα που θέλουν να αποχωρήσουν από την εταιρεία να το πράξουν».
 
Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμα όπως δρομολογηθεί άμεσα η κατάρτιση μιας νέας ευέλικτης δομής της νέας εταιρείας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση της Γιουροσύπρια με τις Κυπριακές Αερογραμμές.
 
Μικροένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων έξω από το Προεδρικό, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν κλείσει την Πύλη Εισόδου, αναγκάζοντας την αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ, να εισέλθει στο Προεδρικό από την Πύλη Εξόδου.
 
Τελικά γύρω στις 10:45, δεκαπέντε λεπτά δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη άφιξη του Μπασάρ Αλ Ασαντ στο Προεδρικό για την επίσημη τελετή υποδοχής του στην Κύπρο, οι εργαζόμενοι αναχώρησαν με προορισμό το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Με την άφιξη τους στο Υπουργείο Οικονομικών, δυο από τους εργαζόμενους αλυσοδέθηκαν σε κολόνα μπροστά από την είσοδο του Υπουργείου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις για τις εξελίξεις στην εταιρεία.
Ακολούθως η αντιπροσωπεία των εργαζομένων εισήλθε στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Χρίστο Πατσαλίδη, στον οποίο επέδωσε το μνημόνιο.
 
Μετά από μια σύντομη στάση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου επέδωσαν το μνημόνιο με τα αιτήματα τους προς την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι εργαζόμενοι κατέληξαν έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Σώματος Μάριος Καρογιάν.
 
Επιδίδοντας το μνημόνιο στον Πρόεδρο της Βουλής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Αντρέας Καλός εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, «σήμερα λόγω των λανθασμένων χειρισμών των προηγούμενων διοικήσεων της εταιρείας, η Γιουροσύπρια έχει οδηγηθεί ένα βήμα πριν από την καταστροφή».
 
«Αυτός ο κόσμος που είναι σήμερα εδώ δεν φταίει σε τίποτα, πάντοτε δούλευε για το καλό της εταιρείας και δυστυχώς οι λανθασμένοι χειρισμοί, οι παραλείψεις και τα λάθη μας έφεραν σε αυτό το σημείο» είπε προς τον κ. Καρογιάν ο Αντρέας Καλός, καλώντας τον εκ μέρους των εργαζομένων να πιέσει από τη θέση του Προέδρου της Βουλής έτσι ώστε όλες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που έχουν επανειλημμένα δοθεί από τον Υπουργό Οικονομικών να γίνουν πράξη.
 
Παραλαμβάνοντας το μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι θα βρίσκεται κοντά τους και πως θα ασκήσει πίεση που θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Αφού ανέφερε πως σίγουρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση στη Γιουροσύπρια, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έμαθε στη ζωή του ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, «αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι», όπως πρόσθεσε.
 
Τόνισε δε πως η δική του θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις και να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα ελαχιστοποιούν και θα θέτουν σε μηδενική, αν είναι δυνατό, βάση, τις επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους. «Αυτή είναι μια βασική τοποθέτηση μας» είπε, προσθέτοντας ότι «ο κάθε εργαζόμενος έχει οικογένεια, έχει υποχρεώσεις και δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να βρεθεί μέσα στους πέντε δρόμους».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα όσα συμβαίνουν στον τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο, αναπόφευκτα έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία ευρύτερα και πως ως εκ τούτου, «πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία».
 
Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι είχε σήμερα το πρωί και πριν από την άφιξη τους στη Βουλή, επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών στον οποίο και μετέφερε τις απόψεις και τους προβληματισμούς του, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
«Είπα στον Υπουργό», πρόσθεσε, «ότι όταν υπάρχει βούληση, όταν υπάρχει καθαρό μυαλό και όταν υπάρχουν καθαροί στόχοι, υπάρχουν και καθαροί τρόποι για να γίνουν πράγματα σωστά, σεβόμενοι πάντοτε αυτά που συμφωνήθηκαν σε διάφορες φάσεις».
 
Υπάρχουν τρόποι, συνέχισε, «για να μπορέσει και ο εθνικός αερομεταφορέας να είναι ισχυρός και για να αποφευχθούν τα χειρότερα και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν μετέωροι στους πέντε ανέμους».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ακολούθως τους εργαζομένους ότι η Βουλή «και θα συζητήσει και θα ασκήσει πίεση που θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε «Θα είμαστε κοντά σας στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων και στο μέτρο των δικών μας αρμοδιοτήτων».
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, ο κ. Καλός ανέφερε πως οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών θα κάμει πράξει τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε σε προηγούμενες συναντήσεις με τους εργαζομένους της εταιρείας, για μεταφορά όλων των εργαζομένων της Γιουροσύπρια στις Κυπριακές Αερογραμμές και τη μετέπειτα εφαρμογή σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης.
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καθαρό μυαλό και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων θα βρεθεί λύση έτσι ώστε να είναι και βιώσιμο το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Γιουροσύπρια με τις ΚΑ.
 
Δήλωσε ακόμη πως οι εργαζόμενοι προσέρχονται στο διάλογο με αγνές προθέσεις και με στόχο να επιλυθεί το πρόβλημα. «Υπάρχουν προτάσεις από τη μεριά μας, υπάρχουν λύσεις, ζητούμε μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών να μας ακούσει και να συνεργαστούμε μαζί του για να βρεθεί η καλύτερη λύση» συμπλήρωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην δώσει το πράσινο φως για συγχώνευση της Γιουροσύπρια με τις ΚΑ, ο κ. Καλός ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι» και σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που παίρνονται στην Κύπρο είναι πολιτικές».
 
«Η ΕΕ δίνει απλώς την κατευθυντήρια γραμμή, οι αποφάσεις που παίρνονται εδώ είναι πολιτικές. Υπάρχουν τρόποι, τους έχουμε συζητήσει και είμαστε έτοιμοι να υποδείξουμε ή να εισηγηθούμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χωρίς το κράτος να έχει να πληρώσει κάποιο κόστος ή να τιμωρηθεί η Κύπρος από την ΕΕ», δήλωσε.
 
Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι θα αναμένουν και το αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και θα τοποθετηθούν αναλόγως.
 
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΟΙΥΚ ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι όλοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα η αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα πιέσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας πως αυτές είναι εξάλλου και οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι.
«Αναμένουμε ότι εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο θα μας καλέσουν σε διαπραγματεύσεις ώστε να ακουστεί και η φωνή του προσωπικού της Γιουροσύπρια, και για να πείσουμε με επιχειρήματα ότι το προσωπικό είναι το τελευταίο που φταίει και το τελευταίο που θα πρέπει να βρεθεί στους δρόμους», είπε.
 
Ο κ. Μιχαήλ σημείωσε δε πως σήμερα ή θα πρέπει να αναμένονται κάποιες εξελίξεις ως αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων, τις οποίες και χαρακτήρισε θετικές.
 
«Αναμένουμε από πλευράς της Κυβέρνησης που είναι και ο ιδιοκτήτης στις ΚΑ αλλά και στη Γιουροσύπρια ότι θα φέρει στο τραπέζι προτάσεις που δεν θα θυματοποιούν το προσωπικό της Γιουροσύπρια».
 
Τέλος ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε πως από τις μέχρι τώρα επαφές που έχει κάνει η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έχει διαμορφωθεί μια θετική άποψη ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση εφόσον συζητηθούν οι διάφορες εισηγήσεις και με στόχο πάντα, αν είναι δυνατό, κανένας εργαζόμενος της Γιουροσύπρια να μην θυματοποιηθεί.
 
Μετά το τέλος της πορείας, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία της ΣΕΚ για να ενημερωθούν, στα πλαίσια Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, για το περιεχόμενο των σημερινών συναντήσεων και να λάβουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
 
Οι υπάλληλοι της Γιουροσύπρια, με χτεσινή τους απόφαση, κατήλθαν από σήμερα σε επ’ αόριστον απεργία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί όλο το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας.
 
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5837&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote