Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπαράκ Ομπάμα - Σάρα Πέιλιν: τσάι πάρτι για δύο
Μπαράκ Ομπάμα - Σάρα Πέιλιν: τσάι πάρτι για δύο Εκτύπωση E-mail
03.11.10

Μπαράκ Ομπάμα εναντίον Σάρα Πέιλιν; Το σενάριο να βρεθούν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές το 2012 φαντάζει πιθανό, αλλά έχει μπροστά του σημαντικά εμπόδια.

Αναμφίβολα, υπήρξαν οι δύο αστέρες της εκστρατείας του 2008 -δροσεροί, χαρισματικοί, ηλεκτρισμένοι. Και οι δύο τους έχουν επισκιαστεί από τη γεμάτη αναταράξεις δυναμική του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party, την οργή και την απαίτηση που σαρώνει τις ΗΠΑ για ένα είδος αλλαγής διαφορετικό από εκείνο που υποσχέθηκε ο Ομπάμα πριν από δύο χρόνια.

 
Μετά τις χθεσινές -διαφαινόμενες λόγω δημοσκοπήσεων- απώλειες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, ο μεν Μπαράκ Ομπάμα θα αγωνιστεί για να κερδίσει τη χαμένη του δυναμική, η δε Σάρα Πέιλιν, η οποία επιδέξια οδήγησε το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στο Λευκό Οίκο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, θα εμφανιστεί πιο δυνατή. Θα είναι σίγουρα οι πρωταγωνιστές στην αμερικανική πολιτική σκηνή το 2011 και το 2012, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το εάν ο Λευκός Οίκος θα είναι το σπίτι τους μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές ή εάν η επιθυμία για κάτι καινούργιο τούς πετάξει έξω στο κρύο.
 
Εκτός από τον ίδιο τον Ομπάμα, κανένας άλλος δεν υπέστη μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία δύο χρόνια, πέρα από τη Σάρα Πέιλιν. Τον Ιούλιο του 2009, η Πέιλιν παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση του κυβερνήτη της Αλάσκας, ισχυριζόμενη παρασκηνιακά ότι «μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα».
 
Η «καπάτσα» Σάρα
 
Από τότε, άρχισε να χτίζει μια λαμπρή σταδιοδρομία ως καλοπληρωμένη ομιλήτρια, συγγραφέας και σχολιάστρια του δικτύου Fox News. Παρόλο που η Πέιλιν «βυθίστηκε» σε σοβαρά ζητήματα πολιτικής -σχετικά με τα οποία η έλλειψη γνώσης παραμένει η μεγαλύτερη αδυναμία της- μένοντας στην επικαιρότητα με έξυπνους χειρισμούς και με συχνές γρήγορες επικοινωνίες με τους οπαδούς της μέσω του Twitter και του Facebook.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών (54%) αμφισβητεί τα προσόντα της και τις θέσεις της προκειμένου να υπηρετήσει στο Οβάλ Γραφείο, παρά ταύτα, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από κάθε άλλη προσωπικότητα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών είτε ως «μαγνήτης» για τα ΜΜΕ είτε ως κράχτης στα συλλαλητήρια του Tea Party. Το ερώτημα όμως που πλανάται είναι καθοριστικό: «Θα την αφήσουν οι Ρεπουμπλικανοί να διεκδικήσει το Λευκό Οίκο ή θα επιλέξουν έναν πιο μετριοπαθή υποψήφιο;»
 
Για τον Ομπάμα, η μετάβαση ήταν δύσκολη και τρομακτική -μια μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα του Λευκού Οίκου. Εχοντας κάνει την εκστρατεία του βασιζόμενος, σε μεγάλο βαθμό, στην ικανότητά του να υπερβαίνει την πόλωση που είχε σημαδέψει την αμερικανική πολιτική για δύο δεκαετίες, κατάφερε να γίνει ο ίδιος μια πολωτική φιγούρα, ακόμη περισσότερο και από τον αντιδημοφιλή προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι όταν ο Ομπάμα αντιμετώπισε τη Χίλαρι Κλίντον και τον ΜακΚέιν (κανέναν από τους δύο δεν ευνοούσαν οι συντηρητικοί), κατάφερε να αποτρέψει τη σύγκρουση με τη συντηρητική Δεξιά. Δυο χρόνια αργότερα, το Tea Party, το δίκτυο Fox News και, στο σύνολό τους, οι Ρεπουμπλικανοί τού επιτέθηκαν αντανακλαστικά, με μοχθηρία και σε προσωπικό επίπεδο.
 
Το «στοίχημα» Ομπάμα
 
Η αποτυχία του ξεκίνησε από την εποχή της προεκλογικής περιόδου, όταν δεν όρισε το ρόλο της κυβέρνησης σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας, το συνδετικό ιστό μεταξύ της γεμάτης έμπνευση ρητορικής και συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής. Η απουσία μια τέτοιας ενέργειας τον κατέστησε μια ανησυχητικά συγκεχυμένη μορφή, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του, με πολλούς στην Αριστερά να τον βλέπουν ως έναν αναβλητικό, συμβιβαστικό μετριοπαθή και πολλούς στο Κέντρο να θεωρούν ότι έχει στραφεί προς την Αριστερά.
 
Η απάντηση στο ερώτημα, τι αντιπροσωπεύει τελικά ο Ομπάμα, θα αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες της εκστρατείας επανεκλογής του. Η αντίληψη που επικρατεί στους Ρεπουμπλικανούς είναι ότι έχει παρασυρθεί, κάτι που εγγυάται ότι το 2012 θα είναι ένας «καυτός» αγώνας. Για τους Ρεπουμπλικανούς το μείζον θέμα θα είναι τα θεμέλια και ο χαρακτήρας του κόμματος: το εάν θα εμφανιστεί το 2012 ανανεωμένο ή με βαθιές ρωγμές, λόγω του Tea Party. Το στοίχημα για τον Ομπάμα είναι αν θα διατηρήσει την πιθανότητα να είναι μια ιστορική φυσιογνωμία ή εάν θα δει την προεδρία του ως αποτυχημένη, ένα ατύχημα που διήρκεσε για μια θητεία.
 
«Για να αποφύγει ο Ομπάμα το τελευταίο σενάριο, θα χρειαστεί να συγκεντρώσει όλο το αξιόλογο ταλέντο που επέδειξε το 2008», έγραψε πρόσφατα το περιοδικό Time. «Θα χρειαστεί να πείσει τη χώρα ότι είναι καθ' οδόν για την εκπλήρωση της μεγαλειώδους και σαρωτικής υπόσχεσης που αντιπροσώπευε για πολλούς σε εκείνη την εκστρατεία. Θα χρειαστεί να κάνει την περαιτέρω μεταρρύθμιση να φαίνεται ουσιαστική. Θα χρειαστεί να ξυπνήσει το πάθος εκείνων που απογοήτευσε και να καταπραΰνει τους φόβους εκείνων που έκανε επιφυλακτικούς. Θα χρειαστεί, με άλλα λόγια, να αλλάξει ξανά το παιχνίδι». *

ελευθεροτυπια

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5836&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote