Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ηττα Ομπάμα στο Κογκρέσσο- τι έκαναν οι ελληνοαμερικανοί
Ηττα Ομπάμα στο Κογκρέσσο- τι έκαναν οι ελληνοαμερικανοί Εκτύπωση E-mail
03.11.10

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές και την ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από την αντιπολίτευση, μόλις δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Μπαρακ Ομπάμα.

 Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να κερδίσουν 237 έδρες έναντι 198 των Δημοκρατικών, οι οποίοι - εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων- φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη στη Γερουσία.

 
    Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ --αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του σώματος-- και στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα επιδιώξει "να συνεργαστεί μαζί [τους] και με τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να υπάρξουν κοινές θέσεις, να κινηθεί η χώρα εμπρός και να γίνουν πράγματα για τον Αμερικάνικο λαό".
 
 
Τι έκαναν οι ομογενείς
Ο 34χρονος Αλέξης Γιαννούλιας,ο οποίος διεκδικούσεστην πολιτεία του Ιλινόι, τη θέση που κατείχε στη Γερουσία ο Μπαράκ Ομπάμα, έχασε από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μαρκ Κιρκ, με διαφορά 2%.
 
 Μεγαλύτερη ήταν η ήττα στην Φλόριντα του, κυπριακής καταγωγής, Τσάρλι Κριστ, ο οποίος ως ανεξάρτητος διεκδικούσε θέση στη Γερουσία. Πριν τέσσερα χρόνια, ο κ. Κριστ είχε εκλεγεί κυβερνήτης της πολιτείας του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
 
    Στις εκλογές διεκδίκησαν θέσεις στην ομοσπονδιακή Βουλή, δέκα Ελληνοαμερικανοί. Την επανεκλογή τους εξασφάλισαν οι: Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός, Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), καθώς και η Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη), σύζυγός του αείμνηστου γερουσιαστή Πολ Τσόγκα. Επίσης, στη Νεβάδα εκλέγεται η Σέλι Μπέρκλεϊ (Δημοκρατική), ενώ στην ίδια πολιτεία φαίνεται να αποτυγχάνει η Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική).
 
    Δεν επανεκλέγονται οι: Σούζα Κοσμά (Δημοκρατική, Φλόριντα) και ο Ζακ Σπέις (Δημοκρατικός, Οχάιο). Οι υπόλοιποι που έθεσαν υποψηφιότητα δεν τα κατάφεραν να εκλεγούν όπως η Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική, Νεβάδα) και ο Ντιν Σκόντρας (Ρεπουμπλικανός, Μέιν).
 
    Στην ομοσπονδιακή Βουλή επανεξελέγη η Δημοκρατική Κάρολι Μαλόνι (δεν είναι ελληνικής καταγωγής), η οποία είναι η πρόεδρος του "Ελληνικού Συνδέσμου" στο Κογκρέσο και θέτει υποψηφιότητα στην Αστόρια, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.
 
    Στη Νέα Υόρκη, ο ομογενής Ρεπουμπλικανός, Χάρι Ουίλσον, έχασε στην αναμέτρηση για τη θέση του οικονομικού ελεγκτή της πολιτείας.
 
    Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης επανεκλέχθηκε ο Ρεπουμπλικανός Ντιν Σκέλος, από περιοχή του Λογνκ Άιλαντ.
 
    Ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, μετά από δεκάχρονη υπηρεσία στην πολιτειακή Βουλή, εξελέγη στην πολιτειακή Γερουσία, εκπροσωπώντας την περιοχή της Αστόριας.
 
    Τη θέση του κ. Γιάνναρη στην πολιτειακή Βουλή καταλαμβάνει η 32χρονη Ελληνοαμερικανίδα Αραβέλλα Σιμωτά, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που εκλέγεται στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης.

ΝΟΟΟΖ.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5835&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote