Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εμπνεύσαμε... βασανιστήρια στους Εγγλέζους
Εμπνεύσαμε... βασανιστήρια στους Εγγλέζους Εκτύπωση E-mail
02.11.10

Ο βρετανικός στρατός ανέπτυξε τη δεκαετία του 1950 στην Κύπρο νέες τεχνικές ανάκρισης που περιλάμβαναν απειλές, γύμνωση και εξευτελισμό των κρατουμένων. Από τότε, οι στρατιωτικές αρχές της Αγγλίας εκπαιδεύουν ανακριτές βάσει αυτών των τεχνικών, κάτι που, όπως φαίνεται, παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, η οποία αποκαλύπτει στρατιωτικά εγχειρίδια ανάκρισης. Σε αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα – καταγγελία της Γκάρντιαν, αναφέρεται ότι οι πρακτικές γύμνωσης και εξευτελισμού των κρατουμένων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Κύπρο, τη δεκαετία του 1950.

 
Το εκπαιδευτικό υλικό για τις ανακρίσεις που, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, αναπτύχθηκε κρυφά τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα, παροτρύνει τους ανακριτές να στοχεύουν στο να προκαλέσουν ταπείνωση και ανασφάλεια στον κρατούμενο, ενώ απαραίτητος χαρακτηρίζεται ο αποπροσανατολισμός, η σωματική και ψυχολογική εξάντλησή του. Επίσης, στα στρατιωτικά εγχειρίδια ανάκρισης αναφέρεται ότι το άγχος και ο φόβος είναι τα βασικά συναισθήματα που πρέπει να έχει ο ανακρινόμενος. Περιέχουν επίσης τρόπους προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Οι μέθοδοι κακομεταχείρισης κρατουμένων απαγορεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης (1949), σύμφωνα με την οποία, κάθε «φυσικός ή ηθικός εξαναγκασμός» και ιδιαίτερα κάθε «καταναγκασμός που χρησιμοποιείται για την απόκτηση των πληροφοριών» απαγορεύεται.
 
Στο σχετικό δημοσίευμα της Γκάρντιαν φιλοξενούνται δηλώσεις πρώην Βρετανών στρατιωτικών, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι πιο πάνω τακτικές ανάκρισης που χρησιμοποιήθηκαν από τον βρετανικό στρατό στην Κύπρο και, στη συνέχεια, σε επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, «επικρίθηκαν κατά καιρούς από μέλη του κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, η εν λόγω ανακριτική μεθοδολογία όχι μόνο εφαρμόζεται από τον στρατό της Αγγλίας, αλλά αναπτύσσεται και αναλύεται στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Η Γκάρντιαν, μάλιστα, παρουσιάζει μέρος των διατάξεων στρατιωτικού εγχειριδίου. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, «το εκπαιδευτικό υλικό συνιστά όπως αφαιρεθούν τα ρούχα του κρατουμένου και ο ανακριτής να βάζει το πρόσωπο του κοντά σε αυτό του ανακρινόμενου, φωνάζοντας, βρίζοντας και απειλώντας τον». Άλλες πρακτικές περιλαμβάνουν αποπροσανατολισμό και σωματική ταπείνωση του κρατουμένου.
 
 
Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5833&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote